Als variatie op de winterse stamppot maakte ik voor deze Meatless Monday een hutspot soep met gekarameliseerde ui. En ja, zelfs wij als niet-stamppot liefhebbers schraapten onze soepkom uit hoor! Serveer dit gerecht als winterse, verwarmende, vegetarische maaltijdsoep.
Veganistische Hutspot soep
Deze hutspot soep kun je ook veganistisch maken door simpelweg de geitenkaasbolletjes weg te laten of te vervangen door veganistische, witte kaas. De rest van het gerecht is al veganistisch.
Stamppot variaties
Ondanks dat ik een traditionele Hollandse stamppot niet zo heel erg kan waarderen, vind ik het wel erg leuk om variaties hierop te vinden die ik wel lekker vind. En hopelijk jullie ook!
Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze pasta met boerenkool en gepofte kastanjes, Italiaanse stamppot met zoete aardappel en boerenkool quiche met cranberry compote. Aanraders voor als je eens wat anders wilt maken dan een klassieke stamppot! En check anders hier nog meer winterse soep recepten!
Recept: Hutspot soep met gekarameliseerde ui
Deze vegetarische hutspot soep is een een heerlijke winterse maaltijd soep. Lekker met geitenkaasbolletjes als topping.
- Cook Time: 20
- Total Time: 20 minutes
- Yield: 3–4 personen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
Ingrediënten:
- 550 gram kruimige aardappels
- 300 gram winterpenen
- 4 witte uien
- 100 gram geitenkaas bolletjes (weglaten indien vegan)
- 2 el. sojaroom
- 3 el. plantaardige olie
- 1 el. agavesiroop
- 5 takjes verse peterselie
- 1 groentebouillonblokjes
- 1 el. mosterd
- Zout en peper
Instructions
- Breng een flinke pan met water aan de kook. Schil de aardappels, spoel ze af en snij in grove stukken. Schraap de wortels, spoel ook af en snij de boven- en onderkant eraf. Snij in grove schijven.
- Stop de aardappels en wortels in de pan, breng weer aan de kook en laat voor 18-20 minuten zachtjes doorkoken.
- Ondertussen schil je de uien en snij in dunne ringen. Verwarm de olie in een koekenpan op laag vuur. Schep de uienringen erin met een snufje zout. Laat zachtjes verwarmen, de ui moet niet bruin worden maar juist glazig en zacht. Zodra dat het geval is voeg je de agave siroop toe en roer je het mengsel goed door. Verwarm nog een paar minuten.
- Na de kooktijd van de aardappels en wortels prik je in de groenten om te kijken om ze goed gaar (dus: zacht) zijn. Giet het kookwater af. Breng 0.5 liter water aan de kook en voeg samen met het bouillonblokje, de blaadjes peterselie, mosterd en de soja room toe aan de aardappels en wortel. Met een staafmixer of in de keukenmachine mix je het tot een egale soep. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.
- Serveer de hutspot soep met de gekarameliseerde ui en geitenkaasbolletjes eroverheen gestrooid.
Eet smakelijk! Liefs, Nanda
Notes
Je kunt de hutspot soep prima enkele dagen goed afgedekt bewaren in de koelkast. Warm op voor de lunch, de dag erna of nog eens voor diner later in de week!
Stef van Pompoensoep.com
Nanda:
Je recept even op mijn todolijstje gezet 🙂
Gezond en Gelukkig nieuwjaar gewenst, ook voor Betty, Dylan, Dochter, Vincent en alle lezers 🙂
Warme groet,
Stef
Betina Oostveen
Hi Stef,
heel erg bedankt en jij ook het beste voor 2019!
Eet smakelijk in ieder geval!
Ellen
Erg apart maar verrassend lekkere soep! Ook lekker met soepballetjes
Betina Oostveen
Hi Ellen, dank je wel voor je bericht en leuk om te horen!
Cockie Schouten
Vandaag je recept van hutspotsoep gelezen vanwege dat ik op zoek ben naar een lekkere stevige winterse maaltijdsoep.
Deze voldoet zo te zien wel aan mijn verwachtingen. Wat mij echter opvalt in het recept is dat je, nadat de aardappels en wortelen gaar gekookt zijn, je het heerlijke kookwater met al zijn verrukkelijke smaken (en vitamines) weggooit om er vervolgens water aan toe te voegen. Lijkt mij nogal onlogisch en tevens zonde van de smaken die je verloren laat gaan.
Verder klinkt het recept erg goed en ga ik deze, met mijn eigen invulling zoals hierboven genoemd, zeker maken.