• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Boerenkool quiche met cranberry compote

Boerenkool quiche met cranberry compote

25 november 2019 Door Nanda Appelman 6 Reacties

De Meatless Monday van vandaag is een echte winterse boerenkool quiche met zelfgemaakte cranberry compote . Die combinatie lijkt misschien gek, maar geloof mij: je zult ervan smullen! Deze boerenkool quiche is een heerlijke hartige taart voor in de wintermaanden. En bloemkool en cranberries zijn super gezond voor je. Zeker als de  ‘R’ weer in de maand zit, kun je dit beetje extra wel gebruiken!

Boerenkool quiche met pit

Cranberry compote ken ik vooral als heerlijke toevoeging bij gegrild vlees (met kerst…;). Toen ik deze quiche bedacht realiseerde ik me dat er iets van ‘pit’ bij moest, een smaakmaker. Deze combinatie leek me heerlijk en dat bleek ook zo te zijn! Ben je nu niet zo van de cranberry compote, dan kun je bijvoorbeeld ook blokjes halloumi of zongedroogde tomatenreepjes toevoegen aan de quiche. Voor de niet-vegetarische variant zijn uitgebakken spekjes een alternatief in deze boerenkool quiche met pit!

Boerenkool quiche met cranberry compote

Boerenkool is super gezond!

Wist je dat zowel boerenkool als cranberries supergezond zijn? Cranberries zijn echt een antioxidanten-, mineralen- en vitaminebommetje: met vitamine A, B en C. Net als boerenkool, dat vol zit met vitamine A, C en K. Zo kom je met deze boerenkool quiche de winter wel fit en gezond door! Let er trouwens op dat je voor de cranberry compote in dit recept verse cranberries gebruikt en geen gedroogde. Maak deze winter ook eens een winterse zoete aardappel stamppot met boerenkool, erg lekker namelijk! Check hier in ieder geval nog meer gezonde(re) recepten met boerenkool.


Print

Recept: Boerenkool quiche met cranberry compote

Boerenkool quiche met cranberry compote
Print Recipe

★★★★

4 from 2 reviews

De Meatless Monday van vandaag is een echte winterse boerenkool quiche met zelfgemaakte cranberry compote . Die combinatie lijkt misschien gek, maar geloof mij: je zult ervan smullen!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 3 personen 1x
  • Category: Hoogdgerecht met groente
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten quiche:

  • Hartige taartbodem (indien kant-en-klaar heb je ook 50 gram roomboter en 50 ml. water nodig)
  • 75 gram boerenkool
  • 2 rode uien
  • 40 gram pecannoten
  • 5 eieren
  • 200 gram cottage cheese
  • 1 tl. peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten cranberry compote:

  • 250 gram verse cranberries
  • 75 ml. water
  • 50 gram rietsuiker
  • 50 gram agavesiroop
  • Schil en sap van een halve citroen
  • 1 kaneelstokje

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bereid de hartige taartbodem volgens de gebruiksaanwijzing. Waarschijnlijk moet het deeg even rusten, dan kun je alvast de quichebodem invetten met boter of olie. Druk het deeg voorzichtig in de quichevorm zodat deze alvast klaar staat om straks te vullen.
  2. Schil de rode uien en snij ze heel fijn. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Daarin bak je de uien totdat ze glazig worden. 
  3. Kluts in een kom de eieren met de cottage cheese los. Verkruimel de pecannoten boven de kom, hou er een paar achter de hand ter decoratie. Voeg ook een flinke snuf zout en peper, de peterselie, boerenkool en uien toe. Schep alles goed door elkaar. 
  4. Giet het mengsel op de quichebodem en druk het licht aan met een lepel. Zet de quiche voor 40 minuten in het midden van de oven. Hou de quiche goed in de gaten tijdens de oventijd, als de bovenkant te donker gaat kleuren zet je de vorm iets lager in de oven. 
  5. Zo’n 10 minuten voordat de boerenkool quiche gaar is kun je beginnen met het bereiden van de cranberry compote. Verwarm het water met de rietsuiker en siroop. Voeg de cranberries toe, samen met het kaneelstokje. Was de citroen goed en halveer hem. Pers de helft uit boven de pan en snij grof de schil er vanaf. Voeg de schil ook toe aan de pan en schep alles goed door elkaar.
  6. Breng de compote aan de kook en laat zo’n 10-15 minuten zachtjes doorkoken totdat de besjes open gaan. 
  7. Zodra de boerenkool quiche gaar is haal je hem uit de oven en laat hem iets afkoelen voordat je hem aansnijdt. Druk de achtergehouden pecannoten in de bovenkant voordat je hem serveert. 
  8. Proef de compote en voeg naar wens nog wat extra citroensap of siroop toe. Verwijder het kaneelstokje en de citroenschillen. Serveer de quiche met de compote erop geschept.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

Bewaartip: de compote kun je vrij lang in een goed afgesloten pot bewaren. Ook heerlijk om bij gegrilde groenten, vlees of een kaasplankje te serveren! Ook de boerenkool quiche kun je de dag erna nog heerlijk (koud) eten voor de lunch. 

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Boerenkool quiche met cranberry compote

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je het recept voor deze boerenkool quiche wilt koken!

boerenkool quiche met cranberry

Category: Lunch recepten, Vegetarische Hoofdgerechten Tags: boerenkool, compote, cottage cheese, cranberry, eieren, hartige taart, Nanda Appelman, Nederlandse keuken, pecannoten, peterselie, quiche, uien, vegetarisch, Winter

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Hele knolselderij uit de oven
Volgend bericht: Zoete aardappel koekjes (latkes) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Charlotte

    25 november 2019 om 1:05 pm

    Klinkt heerlijk feestelijk 🙂

    Beantwoorden
  2. Andrea

    13 januari 2020 om 3:15 pm

    Lijkt me superlekker, ga het vanavond uitproberen. MAAR: 15 eieren? Dat kan toch niet kloppen????

    ★★★★

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      13 januari 2020 om 3:17 pm

      Hi Andrea,
      er staan echt maar 5 eieren in het normale recept. Wellicht heb je per ongeluk de ‘x3’ button aangeklikt?
      zodat je het boodschappenlijstje krijgt voor 3 quiches. groetjes, betty

      Beantwoorden
      • Andrea

        13 januari 2020 om 6:49 pm

        O dat zal dan wel! ☺️ Bedankt! Ga er zeker van genoeten!

  3. Miranda

    4 december 2021 om 7:35 pm

    Superlekker!

    ★★★★

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Boerenkool: supergoed superfood - Vers van het erf schreef:
    5 februari 2021 om 11:30 am

    […] heel veel verschillende manieren klaarmaken. Probeer eens de boerenkool carbonara van Libelle, de boerenkoolquiche met cranberry compote van Betty’s Kitchen, penne met boerenkool en parmezaan uit Pauline’s […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in