In de winter is de ovenschotel met aardappels nu eenmaal grote favoriet op de site! En ik ben opgegroeid met deze ‘Joegoslavische’ Musaka! Een makkelijke maaltijd die je gewoonweg de oven in schuift en waar je van blijft eten. Vooral van die knapperige aardappels bovenop.
Een ‘Joegoslavische’ ovenschotel met aardappels en gehakt
Dit is een traditioneel Balkan gerecht uit de boerenkeuken. Er is niet veel voor nodig: enkel aardappels, gehakt en groente naar keus. Elke familie en elk seizoen heeft wel een eigen variant. Mijn favoriet is deze ‘Joegoslavische’ ovenschotel met aardappels, gehakt en wortel. En als ik zelfs nog een aubergine in huis heb, dan voeg ik deze ook nog graag in blokjes toe aan het gehakt. Even afdekken met nog meer aardappels en de musaka wordt in de oven afgebakken. Let op, dit gerecht is niet hetzelfde als de Griekse Moussaka met een dikke laag bechamelsaus!
Nog meer ovenschotel recepten
Kun je geen genoegen krijgen van de combinatie aardappel en gehakt? Probeer dan ook een van onze andere ovenschotel recepten met aardappels. Zoals deze Britse Cottage Pie met aardappelpuree en Worcestershire saus. Of ga voor een typisch Hollandse ovenschotel met prei en ham. Op deze website vind je nog veel meer lekkere ovenschotel recepten om van te smullen! Probeer bijvoorbeeld ook eens deze Franse Tartiflette met spek en uien! Liefhebbers van Zwitserse kazen kunnen hun hart ophalen bij deze Zwitserse ovenschotel met kaas! En wil je lekker variëren met verschillende soorten aardappelpuree? Check dan hier 5 x variatierecepten voor aardappelpuree. Geniet dus heerlijk van aardappels!
Recept: Ovenschotel met aardappels en gehakt (Musaka)
In de winter is de ovenschotel met aardappels nu eenmaal grote favoriet op de site! En ik ben opgegroeid met deze ‘Joegoslavische’ Musaka! Een makkelijke maaltijd die je gewoonweg de oven in schuift en waar je van blijft eten. Vooral van die knapperige aardappels bovenop.
- Prep Time: 20 minutes
- Cook Time: 50 minutes
- Total Time: 1 hours 10 minutes
- Yield: 6 personen 1x
- Category: Ovenschotel
- Cuisine: Balkan Keuken
Ingredients
- 2 kilo vast kokende aardappels
- 500–600 gram rundergehakt
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 1 kleine aubergine
- ½ tros bospeen, met groen (ca 250 gram)
- 1 vleestomaten
- 1 runderbouillonblokje
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie
- 2 eieren
- 200 ml melk
- olijfolie
- peper & zout
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (180 hetelucht) en vet een ruime ovenschaal in met olijfolie. Zet apart.
- Schil ondertussen de aardappels en snijd overlangs in plakken van ½ – 1 cm dikte. Spoel goed af, laat uitlekken en hussel vervolgens om met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout & peper. Zet apart.
- Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de bleekselderij, verwijder de draden en snijd in plakjes. Was de aubergine, verwijder het groen en snijd het vruchtvlees in dobbelsteentjes van 1 cm. Schrap de bospeentjes (maar bewaar het groen), spoel af, snijd overlangs in vieren en vervolgens dwars in blokken. Was de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd in blokjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in een hapjes pan en bak hierin het gehakt rul op middelmatig vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak glazig. Voeg de bleekselderij, aubergine en bospeen toe en bak 5 minuten mee. Tot slot voeg je de tomatenblokjes toe en verkruimel het bouillonblokje erboven en schenk een klein beetje water in de pan. Bak nog een extra 2-3 minuten door en breng op smaak met zout, peper, de peterselie + 2 extra eetlepels gewassen en fijngehakt ‘groen’ van de bospeen. Zet daarna het vuur uit.
- Verdeel de helft van de aardappelplakken over de ovenschaal en schep hier de gehaktvulling overheen. Zorg dat alle aardappels bedekt zijn. Verdeel vervolgens de overgebleven aardappelschijven over het gehaktmengsel en schuif de in de oven. Bak de Musaka ovenschotel met aardappels en gehakt gedurende 50 – 60 minuten in de oven gaar.
- Tot slot klop je de eieren los met de melk en breng op smaak met zout & peper. Haal de musaka uit de oven en schenk hier het eimengsel overheen. Niet alleen in het middel maar schenk uit over de gehele breedte en lengte van de schaal. Plaats de schaal terug in de oven en bak nog een extra 5-10 minuten, totdat het ei compleet gestold is.
- Serveer deze musaka ovenschotel met aardappels en gehakt hooguit nog met een groene salade erbij. Mijn zusje en ik vonden het altijd heerlijk om de meest krokante aardappelplakjes nog even te dippen in een beetje slasaus, maar dat terzijde.
Prijatno! (= eet smakelijk!)
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Balkan Ovenschotel met aardappels en gehakt genaamd ‘musaka’!
Geef een reactie