Komende week begint de Italiaanse maand bij Betty’s Kitchen. Dus trap ik de Meatless Monday van deze week af met een Italiaans getinte soep! Deze Minestronesoep met asperges en artisjok is ideaal voor dit voorjaar of aankomende zomer.
Een echte voorjaars minestronesoep met asperges
Ik maakte deze voorjaars minestronesoep met witte asperges, kidneybonen en artisjok, maar zo’n minestronesoep is natuurlijk ook ideaal voor het verwerken van kliekjes en restjes groente, die je nog hebt liggen. Witte asperges zijn een echte voorjaarsgroente, dus zet hem lekker vaak op het menu. Voor inspiratie: check deze 15x asperge recepten op een rijtje!
Wist je dat asperges heel erg gezond zijn en zelf helpen bij het afvallen? Lees hier nog veel meer over de gezondheidsvoordelen van asperges!
Minestronesoep met asperges
Minestrone staat voor ‘soep’ in het Italiaans, eigenlijk wordt er een soort ‘grote soep’ mee bedoeld. Deze Italiaanse groentesoep kun je namelijk vullen met van alles: lekker veel groenten (van het seizoen) en kliekjes. Ik ken veel verschillende varianten, waaronder ook met spekreepjes en pasta. Ik koos juist voor een wat lichtere variant voor de zomer, dus vooral heel veel groenten. Als je andere groenten hebt liggen in je koelkast, voeg deze dus vooral toe. Wil je er meer een maaltijdsoep van maken voeg dan een handje pasta toe en kook deze gaar in de soep. Betty maakte eerder ook deze lekkere variant: Minestronesoep met groene kool en tortellini, welke ideaal is voor een wat koudere dag.
Recept: Minestronesoep met asperges en artisjok
Een heerlijke voorjaars minestrone soep met artisjok en witte asperges.
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 20 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Soep
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 400 gram tomatenblokjes
- 2 (groente)bouillonblokjes
- 3 sjalotten
- 2 bosuitjes
- 400 gram artisjokharten (bv. uit blik)
- 100 gram gare kidneybonen
- 5 grote witte asperges
- 100 gram verse spinazie
- 2 teentjes knoflook
- Een stuk verse gember (zo’n 2 cm.)
- 50 gram pecorinokaas
- Verse peper
- Olijfolie om te bakken
Benodigdheden:
- Staafmixer of keukenmachine
Instructions
- Schil de verse gember en knoflook en snijd beide heel fijn. Snij de sjalotjes in kleine stukjes. Verwarm 2 el. olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en gember toe en na een minuut ook de sjalotjes. Zodra deze glazig worden blus je het af met de tomatenblokjes. Roer de verse spinazie erdoorheen en laat het mengsel zachtjes een paar minuten doorkoken.
- Breng 750 ml. water aan de kook en laat de bouillonblokjes erin oplossen. Roer de bouillon door de pan met de tomatensaus. Mix de saus met een staafmixer of in de keukenmachine tot een egaal geheel en giet het daarna weer terug in de pan. Zet het vuur iets zachter: tussen laag en middelhoog in. Voeg de kidneybonen toe.
- Schil de witte asperges goed en verwijder de onderkant. Snij de asperges vervolgens in dunne plakjes. Laat de artisjokharten goed uitlekken en snij ook deze in dunne ringen. Voeg de plakjes asperge en artisjok toe aan de soep. Laat de soep nog 5 minuten zachtjes doorkoken.
- Snij de bosuitjes in dunne ringen en zet even apart. Als de pecorino nog niet geraspt is, rasp deze dan grof.
- Proef de Minestronesoep met asperges en voeg naar smaak nog wat verse peper toe. Serveer de soep met de bosuitjes en geraspte pecorino eroverheen gestrooid. Als je wilt kun je er een broodje naast serveren.
Bewaartip: Je kunt de minestronesoep prima bewaren in de vriezer of zo’n 2 dagen in de koelkast als lunch voor de dag erna. Warm het op en je bent weer voorzien van een heerlijke, gezonde lunch.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
buffet bezorgen
Ziet er echt heerlijk uit! Zelf gebruik ik jouw recepten regelmatig bij feesten en verjaardagen, zodat iedereen de gerechten kan proeven. De gerechten vallen bijna altijd in de smaak. Ik laat meestal een buffet bezorgen en daarnaast maak ik gerechten afkomstig van deze blogs. Ga zo door!
jonna@burgertrutjes
Wat een lekker recept!! Gister heb ik verse asperges gekocht bij de boer dus deze soep ga ik absoluut maken een deze dagen.
Betina Oostveen
goed bezig! eet smakelijk in ieder geval!
Demi | StudioKOOK
Zo’n lekkere gevulde soep doet het altijd goed!
Betina Oostveen
Heerlijk en gezond, wat willen we nog meer 🙂