Glühwein alleen voor rondom de Kerst? Nee hoor! Dit overheerlijke drankje kun je gerust de hele winter blijven drinken. En zelf glühwein maken is ook nog eens heel gemakkelijk! Ik maakte deze 2 heerlijke alternatieven op de traditionele glühwein: een zoete & fruitige variant en een lekker kruidige & pittige variant. Voor ieder wat wils!
Zelf glühwein maken:
In deze koude wintermaanden vind ik het heerlijk om zelf glühwein te maken. Lekker in het weekend, nadat je ‘s middags een winterse wandeling (in het bos) hebt gemaakt. En bij thuiskomt opwarmen met een glas warme glühwein. Of gewoon omdat je s’ avonds eens een ander aperitief wilt schenken. Bovendien is het heel makkelijk om zelf glühwein te maken.
Varieer vooral met kruiden en ingrediënten. Het is maar net wat je wilt en wat je lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld zelf glühwein maken met steranijs, jeneverbes of kardemom. Of je kunt ook nog een extra scheutje rode port of Grand Marnier toevoegen. Vergeet alleen nooit om de kruidnagels en citrusvruchten toe te voegen, dat maakt die typische en traditionele glühwein smaak namelijk. Ik geef je in ieder geval 2 variatie recepten voor zelf glühwein maken.
Recept: Zelf Glühwein maken (fruitig en pittig variant)
Dit overheerlijke drankje kun je gerust de hele winter blijven drinken. En zelf glühwein maken is ook nog eens heel gemakkelijk! Ik maakte deze 2 heerlijke alternatieven op de traditionele glühwein: een zoete & fruitige variant en een lekker kruidige & pittige variant. Voor ieder wat wils!
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 25 minutes
- Yield: 2 glazen per recept 1x
- Category: Drinken
- Cuisine: Duits
Ingredients
Voor 2 glazen fruitige en zoete glühwein:
- 0,5 liter rode wijn
- 1 sinaasappel
- Een halve citroen
- 1 peer
- 1 mandarijn
- 1 vanillestokje
- 1 kaneelstokje
- 4 kruidnagels
- Evt.: 1 el. suiker
Voor 2 glazen pittige en kruidige glühwein:
- 0,5 liter rode wijn
- 1 sinaasappel
- Een halve citroen
- 4 peperkorrels
- 4 kruidnagels
- Verse gember, zo’n 5 cm.
- Evt. 1 el. suiker
Extra:
- Zester voor de citroen- en sinaasappelschil
Instructions
Bereidingswijze voor de fruitige en zoete glühwein:
- Schil met een zester de sinaasappel- en citroenschil. Neem een pan en doe daar de zest in. Snij de sinaasappel en halve citroen in partjes en voeg deze ook toe aan de pan.
- Schil de peer, verwijder het klokhuis en snij in stukjes. Schil ook de mandarijn en snij deze in parten zodat het sap goed vrij kan komen in de wijn. Voeg beide toe aan de pan.
- Als laatste snij je het vanillestokje in de lengte open en voeg deze samen met het kaneelstokje, de kruidnagels en natuurlijk de wijn toe aan de pan.
- Zet het vuur aan en verwarm de glühwein. Zorg ervoor dat de wijn niet gaat koken, dan vervliegt de alcohol en krijgt het een onaangename smaak. Verwarm de wijn ongeveer 15 minuten.
- Proef de glühwein en voeg naar wens nog wat suiker toe.
- Zeef de glühwein en serveer in wijnglazen of in mokken.
Bereidingswijze voor de pittige en kruidige glühwein:
- Schil met een zester de sinaasappel- en citroenschil. Neem een pan en doe daar de zest in. Snij de sinaasappel en halve citroen in partjes en voeg deze ook toe aan de pan.
- Schil de verse gember en snij in kleine blokjes. Voeg deze samen met de peperkorrels, de kruidnagels en de wijn toe aan de pan.
- Zet het vuur aan en verwarm de glühwein. Ook hier: zorg ervoor dat de wijn niet gaat koken, dan vervliegt de alcohol en krijgt het een onaangename smaak. Verwarm de wijn ongeveer 15 minuten.
- Proef de glühwein en voeg naar wens nog wat suiker toe.
- Zeef de glühwein en serveer in wijnglazen of in mokken.
En dan: lekker opwarmen! Geniet ervan.
Liefs, Nanda
Geef een reactie