Er gaat geen winter voorbij, zonder dat er minstens een keer erwtensoep op tafel staat! Maar hoe maak je deze oer-Hollandse soep nou zelf? Ik ga het je vertellen en geef je maar liefst twee bereidingswijzes: Allereerst een slowcooker variant, want dat is gewoon de lekkerste. Maar wees gerust, je kunt deze erwtensoep, met een paar kleine aanpassingen, ook in een gewone soeppan maken.
Koken met een slowcooker
Vorige maand was ik al druk in de weer met mijn nieuwe slowcooker. En bedacht dat deze ook perfect zou zijn om een hamschijf zachtjes gaat te koken. Zo mak je namelijk je eigen bouillon basis voor deze homemade erwtensoep uit de slowcooker. De rookworst die je op de foto’s ziet is overigens geheel optioneel hoor want de hamschijf
Heb je deze al in huis?
Wil je meer lezen over de Crockpot slowcooker die wij in Betty’s Kitchen gebruiken? Lees hier de review van dit apparaat.
Erwtensoep in de slowcooker maken
S’ ochtends zet ik de slowcooker aan, met daarin alle gesneden ingredienten voor deze erwtensoep. En zet de timer op 8 uur. Zodra de pan klaar is , schakelt de Crock Pot automatisch over naar de ‘warmhoudstand‘. En als ik dan een uurtje later uit mijn werk kom, staat er verse erwtensoep op mij te wachten. Alleen nog even de botjes en laurier verwijderen en licht aanstampen. Check de kookvideo onderaan het recept om te zien hoe gemakkelijk het is!
Geen slowcooker in huis? Dan vind je onderaan ook een korte beschrijving voor een erwtensoep uit de normale soeppan. Check hier overigens nog veel meer lekkere winter soep recepten op een rijtje.
Recept: Erwtensoep (uit de slowcooker)
Erwtensoep kun je heel eenvoudig zelf maken. Middels de kookvideo laat ik je zien hoe je erwtensoep in de slowcooker bereid. Maar met een kleine aanpassing kun je ook erwtensoep maken in een gewone soeppan.
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 480 minutes
- Total Time: 8 hours 15 minutes
- Yield: 4–6 personen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 500 gram spliterwten (ik gebruikte HAK),
- 500 gram hamschijf en/of krabbetjes,
- 2 laurierblaadjes,
- 2 theelepels zout,
- 1/2 knolselderij,
- 1 winterpeen,
- 1 grote kruimige aardappel,
- 2 stengels bleekselderij,
- 1 grote prei,
- verse selderijblad,
- versgemalen peper,
- 1.25 L water,
- Voor erbij: 1 rookworst.
EXTRA:
- Een slowcooker met circa 5 liter inhoud.
Instructions
- Doe de spliterwten in de slowcooker. Verdeel hier de hamschijf overheen, samen met de laurier en het zout.
- Maak de knolselderij schoon en hak in blokjes van 1-2 cm. Schrap de winterwortel en schil de aardappel en snijd deze ook in blokjes van 1-2 cm. Verdeel de knolselderij, winterwortel en aardappel over de hamschijf.
- Verwijder de draden van de bleekselderij en snijd in ringen. Verwijder de onderkant met draadjes, en snijd vervolgen de prei in ringen. Spoel beiden goed uit in een vergiet, onder een koude, stromende kraan. Hak tot slot het verse selderijblad grof. Verdeel de prei, bleekselderij en selderijblad over de andere groente in de slowcooker.
- Giet hier vervolgens 1.2 liter water bij en doe de deksel op de slowcooker. Zet de cooker in de lage stand en zet de timer op 8 uur.
- Verwijder voor het serveren de botten en het laurier. Je kunt de soep dan pureren met een staafmixer, of houd het lekker grof door enkel een paar keer aan te stampen met een pureestamper. Serveer deze erwtensoep uit de slowcooker met wat plakjes voorgegaarde rookworst.
Eet smakelijk !
Groetjes, Betty
Notes
TIP: Heb je geen slowcooker in huis? Gebruik dan een ruime soeppan van minstens 5 liter inhoud. Breng als eerste de spliterwten + hamschijf + laurier + zout aan de kook met totaal 2.5 liter water. Laat 45 minuten doorkoken en verwijder daarna het bot. Voeg alle overige ingredienten toe en breng opnieuw zachtjes aan de kook gedurende 30 minuten. Verwijder de laurier en pureer of stamp daarna de soep lichtjes fijn.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je de erwtensoep wilt gaan koken!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Gonny
Hmmmm… dat klinkt heerlijk… en ziet er lekker uit op de foto!
Ik krijg zin in erwtensoep. Maar helaas geen tijd om die te maken… zo’n Crock-Pot lijkt me echt superhandig!
Smakelijk!
eric van de Loo
Ja Gonny is heerlijk Eric is nu ook erwtensoep aan het maken
Hanja
Kun je er ook gewoon erwten soepgroenten bij doen? En zo ja moet ik dat dan het laatste half uur er bij doen? Of gewoon in het begin?
Betina Oostveen
Uiteraard kan dat. Waarschijnlijk zijn het ook dezelfde ingredienten als hierboven vermeld staan.
Wel meteen toevoegen in de crockpot zodat alle smaken lekker in de soep intrekken.
Marjan
Ik zou graag willen weten of je de erwten een nachtje in water moet wellen of is dat niet nodig?
Betina Oostveen
Hi Marjan,
ik had een pak spliterwten van HAK, die normaliter ook niet geweekt hoeven te worden. Als jij de gedroogde variant hebt, die normaal gesproken geweekt dienen te worden, dan zou ik dat nu ook doen.
Tine
Ik zou het wel doen, voorweken. Mijn spliterwten waren na 10 uur niet gaar!
Liita
Wat moet er met de 2 stengels bleekselderij gebeuren?
En wanneer voeg ik die toe?
Betina Oostveen
Hi Liita!
dank je wel, dit stond inderdaad niet goed in de tekst. Bij deze aangepast!
Groetjes, Betty
Marleen
Voor hoeveel personen is deze heerlijke soep?
Betina Oostveen
Hi Marleen,
in ieder geval voor 4 personen.
Deborah
Bedankt voor het recept! Ik heb sinds kort een Kitchenaid Multicooker en heb vannacht de erwtensoep 8 uur lang op 90 graden gehad. Vanochtend nog een half uurtje laten koken en de soep smaakte al perfect! Nu nog een dagje buiten laten staan om door te trekken en vanavond genieten van de erwtensoep!
Wel 1 opmerking:
Ik heb iets minder dan 1 theelepel (zo’n maattheelepel), denk ongeveer 3/4 theelepel, aan zout in de soep gedaan en het smaakte vanochtend al zout genoeg. 2 theelepels lijkt me wel erg veel.
Betina Oostveen
Hi Deborah,
hartelijk dank voor je tip!
En met het oogpunt op minder zout eten, is slechts 1 theelepel vaak ook voldoende.
Men kan het altijd vlak voor opdienen nog even proeven en bijstellen indien nodig . 🙂
Groetjes, Betty
Carla Brijer
Beste Betina,
Ik heb nog niet zo lang een slowcooker (3 1/2 l van GustaJ heb een aantal dingen gedaan met soms wisselend succes, maar nu staat jouw recept voor erwtensoep op. Wel heb ik alles gehalveerd ivm mijn pan en zelf wat aangepast (selderijstengel en peen weggelaten, spekblokjes toegevoegd) ben heel benieuwd.
Als dit lukt dan denk ik dat ik een grote slowcooker ga kopen, want de meeste dingen smaken prima uit de slowcooker.
Carla Brijer
Beste Betina,
Inmiddels is de soep klaar, lekker en super gaar. Dus dat wordt een grote slowcooker. Dankjewel voor het recept.
Betina Oostveen
Hi Carla,
wat leuk om terug te lezzen! En bedankt voor je variatie tips! Wij houden er ook van om thuis een flinke portie slowcooker recepten te maken. Is altijd zo lekker en wat je over hebt, kun je altijd nog invriezen.
Heel veel slowcook plezier en eet smakelijk!
Jitske
Hoi Betty, de soep was na 8 uur op laag en 1 uur op hoge stand nog lang niet gaar, nog maar 3 uur op hoog gezet,afwachten maar ?
Betina Oostveen
Hi Jitske,
Er zit blijkbaar echt verschil in spliterwten.
De variant van HAK (in papieren pak) wordt altijd perfect gaar, ook in een gewone kookpan met kortere bereidingstijd.
Maar er zijn ook gedroogde spliterwten (natuurwinkel) die vooraf geweekt dienen te worden in water. Daarna kun je ze wel gewoon bereiden volgens recepten.
HennieMulder
Soep is lekker, maar wat te dik, kan ik het aanlengen met water met bouillonblokjes?
Betina Oostveen
Hi Hennie,
als de smaak goed is, zou ik het bouillonblokje achterwege laten en gewoonweg een beetje meer water toevoegen in de crockpot tijdens het koken.
Jodi
Wondering if there is a way to translate this to English? My sweet Dutch Grandma made this and I loved it but can’t find her recipe anywhere.
Maria
Hoi Betina
Ik heb eenslowcooker gekocht en ik ga vrijdag voor het eerst ertensoep er mee maken ik heb er een van Bartscher – Slowcooker – 6.5 Liter en ik heb een paket gekocht bij de nettorama vers paket en daar zitten ook split erten in moeten die ook wellen en hoe lang moet de soep koken
Met vriendelijke groet Maria
Bas Verkooijen
He Betty,
Ik heb zojuist de voorbereiding gedaan voor de erwtensoep. Ik ben niet zo goed thuis in koken, maar sinds ik alleenstaand ben (en 2 dochters fulltime opvoed) ben ik al een paar jaar aan het koken. Wat me opvalt bij vrijwel alle recepten (en ook bij dit recept) is dat ik meestal 3x zoveel voorbereidings tijd nodig heb. Ik snij, hak zeker niet zo snel als een professionele kok, maar langzaam ben ik toch ook weer niet. Ik heb veel filmpjes bekeken over kooktechnieken, snijtechnieken etc etc en probeer zo de skills te leren, maar qua tijd wil het nog niet vlotten. Heb je wellicht tips ?
Ben overigens zeer benieuwd naar de soep vanavond 🙂
Cheers,
Bas
Betina Oostveen
Hi Bas, ja ik moet er toch een vrij standaard tijd aan hangen en kan helaas niet met iedereen rekening houden. Maar het is natuurlijk helemaal niet erg als je er wat langer over doet, zolang het maar super lekker smaakt toch?! Vraag anders of je meiden je meehelpen wassen, snijden, roeren etc. (afhankelijk van hun leeftijd). Vinden ze misschien nog wel hartstikke leuk ook!
Mieke
Ben inmiddels aan 2e slowcooker toe. 1e was toch te klein.
Ik voeg wel warm water toe anders duurt het veel te lang. Misschien een tip?
Verder was de soep heerlijk
Betina Oostveen
Hi Mieke,
dank je wel voor je tip!
Hettie
Stampen in de slowe cooker lijkt me niet slim. Recept erwtensoep is perfect, Wel gebruik ik meer groenten,en een deel van de groenten doe ik er later bij, zodat het niet allemaal door en door pap is.
Ik heb een cooker van 6 liter dus de buren hebben er ook volop van genoten.
Betina Oostveen
Hi Hettie,
dank je we voor je bericht en wat zullen jouw buren blij zijn dat je naast ze woont! 🙂
Sylvia Deutz-Weinmann
Het is inmiddels 2020,en daar ik gisteren een slowcooker van de Lidl (3,3 liter) heb gekocht en Google op erwtensoep maken,staat jouw recept boven aan.is alles nog hetzelfde, en welke kan ik gebruiken qua inhoud 1,2 of 3 met de hoeveelheid?
Betina Oostveen
Hi Sylvia,
mijn slowcooker is ruim 4 liter, dus ik zou het recept voor een 3.3. liter slechts 1 x aanhouden.
Hetty Groothuijse
Hoi vraagje heb een slowcooker van 6.50 l hoeveel water moet ik er dan bij doen, en de groenten en de erwten wou ik ook het dubbele doen
Betina Oostveen
Hi Hetty, dat is een hele goede vraag. Ik doe nooit meteen de vloeistoffen verdubbelen, maar gewoon rustig bijschenken zodat alles echt NET aan onder water staat. Meer hoeft echt niet in een slowcooker.
Mocht het nou toch teveel blijken kun je altijd een pan op het fornuis zetten en iets in laten koken. Succes en eet smakelijk!
Hillie
Als je zelf gruwelt van snert, is dit het recept om het te maken 😅.
Ik doe het in de slowcooker en manlief proeft aan het einde of er nog iets bij moet.
Volgens hem de lekkerste snert ooit !!
Betina Oostveen
Hi Hillie,
wat ontzettend leuk om te horen dit! Ik ben blij dat jullie er zo lekker van genieten!
Eet smakelijk!