Heb je wel eens zelf pindakaas, amandelboter of cashewpasta gemaakt? Zelf notenpasta maken is heel eenvoudig en is een verrukkelijk 100% pure smeerbaar broodbeleg, of als topping op bijv. havermoutpap, kommetje yoghurt, ontbijttaartjes en meer.
Zelf notenpasta of noten boter maken
Je bent de afgelopen jaren ongetwijfeld wel eens vaker de term notenpasta of notenboter tegengekomen in mijn recepten. Met name tijdens het ontbijt vind ik het heerlijk om een lepeltje pindakaas als topping te gebruiken, maar ook dikwijls amandelpasta of cashewboter. Ik kreeg dan ook geregeld de vraag waar ik deze pasta koop en of je hem wellicht ook zelf kan maken. Hieronder heb ik dan ook een video voor jullie gemaakt waarbij ik zelf aan de slag ga met 5x notenpasta recepten!
We beginnen bij de basis voor zelf pindakaas, amandelpasta, pecannoten pasta, cashewboter en macadamia pasta maken. Maar bij elk van deze smeerbare noten toppings kun je ook een lekkere variatie en bijvoorbeeld crunch aanbrengen waardoor je echt geweldig en gezond broodbeleg maakt voor iedere dag! Denk aan rode peper, witte chocolade, Oreo Cookies maar ook dadels en kaneel! Varieer er dus gerust op los!
Recepten met pindakaas, amandelpasta etc.
Zien deze 5 verschillende notenpasta’s er niet geweldig uit? Op deze website zul je ook het recept voor zelfgemaakte hazelnootpasta a.k.a. Nutella tegenkomen. Maar binnenkort vind je hier ook een echte Kinder Bueno pasta terug. Je kunt vervolgens deze en onderstaande pindakaas, amandelpasta, cashew notenboter etc gebruiken in heerlijke recepten. Zoals dit havermout taartje met chocolade. Of als binding voor de granolataart bodem! Deze 5x notenpasta zijn ook heerlijk als topping over je overnight oats of havermoutpap recepten. Daarnaast zijn deze 20x pindakaas recepten zijn ook om van te smullen!
Recept video: 5x notenpasta maken
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: zelf notenpasta maken
Heb je wel eens zelf pindakaas, amandelboter of cashewpasta gemaakt? Zelf notenpasta maken is heel eenvoudig en is een verrukkelijk 100% pure broodbeleg, of als topping op bijv. havermoutpap, kommetje yoghurt, ontbijttaartjes en meer. Met deze 5 variatie recepten voor noten pasta gemaakt van pinda’s, pecannoten, macadamia, amandelen en cashewnoten geef ik je tevens heerlijke smaakcombinaties zoals, rode peper, witte chocolade, oreo cookies en dadels & kaneel. Varieer er gerust op los dus!
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 5 min.
- Total Time: 15 minuten
- Yield: 1 pot 1x
- Category: broodbeleg, lunch, tussendoor
- Cuisine: Hollandse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 200 gr ongebrande en ongezouten noten *
- 1 el neutrale olie (zoals zonnebloem of pindaolie)
(* denk aan pinda’s, walnoten, pecannoten, macadamia noten, cashewnoten, hazelnoten – maar een mix van 2 of 3 soorten kan ook.)
Extra:
- koekenpan
- keukenmachine (foodprocessor)
Instructions
- Verwarm een ruime koekenpan op medium vuur. Voeg de olie toe en bak hierin de hele noten gedurende 5 minuten. Blijf tussendoor omscheppen en verlaag eventueel het vuur als ze dreigen te verbranden.
- Stop de warme noten in de foodprocessor en maal de noten helemaal fijn tot pasta. In de eerste instantie zul je fijne notenkruimels krijgen, maar heb geduld het komt goed!
- Tussendoor zul je een paar keer de machine even moeten stoppen om langs de zijkanten te schrapen. Na 5-10 minuten mixen zul je een vloeibare en smeerbare notenpasta krijgen.
- Voeg nu eventuele fijngehakte smaakmakers of kruiden toe voor een heerlijke twist of probeer een van onderstaande variatie recepten. Blijf mixen tot je een fijne smeerbare consistentie hebt, of hou wat grof als je meer van crunch houdt. Je kunt ook eventueel een beetje neutrale olie toevoegen om meer vloeibaar te maken.
- Schep de notenpasta in een weckpotje of schoongemaakte jampot. Laat 30 minuten staan om af te koelen en wat uit te dikken. Daarna kun je de notenpasta direct gebruiken.
- Om te bewaren maak je het potje netjes dicht en bewaar op een koele en donkere plaats. Je notenpasta blijft gerust enkele weken goed!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Variatierecepten met notenpasta maken :
- Pindakaas met dadels & kaneel – Bereid de pinda’s voor volgens recept. Voeg bij stap 4 de volgende ingrediënten toe: 4 fijngehakte medjool dadels toe, 1 tl gemalen kaneel en 1 el olie.
- Pecan Pie pasta – Bereid de pecannoten voor volgens recept. Voeg bij stap 4 een eetlepel maple syrup toe en breng op smaak met 0.5 tl pumpkin spice kruiden . Speculaaskruiden kan ook.
- Macadamia & Witte chocolade – Begin met 80 gr witte chocolade au bain marie te smelten. Laat vervolgens afkoelen terwijl je de notenpasta van macadamia’s maakt. Bij stap 4 voeg je de vloeibare chocolade toe.
- Amandelpasta met Oreo Cookies – Gebruik het liefst ‘blanke’ amandelen (dus zonder bruin velletje) voor dit recept. Breek 5 Oreo koekjes in stukken en maal deze helemaal fijn in de amandelpasta tijdens stap 4.
- Pittige Cashewpasta met rode peper – Tijdens stap 2 breng je de cashewnoten op smaak met 0.5 tl zout en 1 tl crushed chilies of cayenne peper. Laat volledig meedraaien tijdens het maken van de pasta, zodat de smaak goed verdeeld wordt.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze 5x notenpasta recepten wilt gaat maken!
Jolanda
Super eenvoudig en heeeeel lekker.
Ik heb de pittige cashewpasta gemaakt, waanzinnig lekker
Sylvie Jacobs
Hoi Betina,
Heerlijk hoor notenpasta’s!
Ik wil macadamiapasta maken om een (verlengde) vasten te breken en om tussendoor low carb high fat te snacken soms 😉 Vaak is het uitverkocht waar ik het koop.
Moeten de noten perse gebakken worden of kunnen ze ook in de olie – ik gebruik macadamiaolie – opgewarmd worden?
M.a.w. is er een functie in het bakken?
Groet,
Sylvie
Betina Oostveen
Hi Sylvie,
dank je wel voor je bericht en niets moet hoor!
Het is wel zo dat gebakken (of gebrande) noten veel meer smaak hebben dan ongebrand of raw.
Dus ga er gerust mee aan de slag en oordeel zelf. Eet smakelijk in ieder geval!