• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Taart Recepten / Zoete Risotto Taart

Zoete Risotto Taart

24 september 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Heb je deze zomer een beetje heimwee naar Italie? Geen zorgen, want op deze site vindt je genoeg Italiaanse recepten om van te smullen. Zoals deze zoete risotto taart met rozijnen en pijnboompitten. Niet mierzoet of zo, maar met een klein vleugje cognac om het leven even extra te vieren. Ga jij hem ook maken?

Italiaanse kaas taart maken

Het recept voor deze zoete risotto taart is afkomstig uit het De Smaak van Italie Magazine nr. 98. Ik had hem ooit uitgeknipt en in mijn dikke receptenboek bewaard. Na lang wachten heb ik hem dan eindelijk een keertje teruggevonden en gemaakt. Nu kan ik eerlijk zeggen dat deze taart zeker vaker op het menu gaat komen en dat dit ook een zeer geslaagde taart voor de feestdagen gaat zijn! Lekker voor bij een goede espresso en zowel warm als koud te serveren! Tijdens het bakken scheidt de taart zich in twee lagen. Namelijk een ‘bodem’ van risotto rijst, rozijnen en pijnboompitten en daarbovenop een soort romige flan of pudding laag. Het is zo’n fantastisch dessert geworden en je kunt zelfs nog meer variëren door de rozijnen en pijnboompitten te vervangen door noten of gekonfijte vruchten.

recept zoete risotto taart © bettyskitchen.nl
recept zoete risotto taart © bettyskitchen.nl

Nog meer Italiaanse taarten en dolci om van te smullen

In Italie zijn de dol op het maken van zoete baksels, taarten en dolci om van te smullen. Als nagerecht of gewoon tussendoor. Er is altijd nog wel een gaatje over voor zoete Italiaanse lekkernijen. Zo ben jij vast al bekend met de tiramisu, de Italiaanse klassieker met lange vinger, koffie en mascarpone. Maar wist je dat deze Sbrisolona koek ook een absolute lekkernij is voor bij de koffie. In Italie worden de seizoensvruchten vaak verwerkt tot jam en dan komen deze crostata’s weer heel goed van pas. Wist je dat ricotta kaas overigens ook vaak wordt gebruikt om zoete kaastaarten van te maken? En nu mag je deze zoete risotto taart ook toevoegen aan het lijstje met verrukkelijke Italiaanse dolci.

recept zoete risotto taart © bettyskitchen.nl

Print

Recept: zoete Risotto Taart

recept zoete risotto taart © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Deze zoete risotto taart met rozijen en pijnboompitten is op en top Italiaans! Niet mierzoet maar wel met een klein vleugje cognac om het leven even extra te vieren. Ik heb zelf nog extra gewelde rozijnen en pijnboompitten toegevoegd, maar je kunt dit ook achterwege laten of vervangen door bijv. noten of gekonfijte vruchten.

  • Author: uit De Smaak van Italie magazine nr. 98
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 10 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 60 gr rozijnen
  • 150 gr risotto rijst
  • 1200 ml volle melk
  • 3 el griesmeel
  • 8 eieren
  • 250 gr fijne suiker
  • 3 el cognac
  • ½ citroen
  • 40 gr pijnboompitten

 

Extra:

  • springvorm 24 – 25 cm
  • boter of bakpspray voor invetten
  • bakpapier
  • aluminium folie

Instructions

  1. Wel de rozijnen in een kommetje met heet water gedurende 15 minuten.
  2. Stop de rijst met ⅔  van de melk in een pannetje en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken maar roer regelmatig over de bodem om te voorkomen dat de rijst gaat plakken. Giet vervolgens de rijst af maar vang de melk op en bewaar voor later in dit recept.
  3. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Let op: deze springvorm dient goed te sluiten, gebruik anders een bakvorm met vaste bodem. Vet de zijkanten en bodem in met bakspray of boter en bestuif compleet met het griesmeel. Leg vervolgens de vorm ondersteboven en laat het overtollige griesmeel er uit vallen.
  4. Tip van Betty: Leg 2 stukken aluminium folie als een kruis op elkaar en plaats hier de bakvorm in het midden van het kruis. Vouw de folie naar binnen en vorm als het ware een jasje om de springvorm. Zo voorkom je dat eventueel beslag uit de springvorm in de oven sijpelt en aanbakt.
  5. Klop de eieren licht en schuimig in een grote mengkom. Klop tussentijds geleidelijk de suiker er door en tevens de cognac. Rasp de schil van de citroen (of gebruik het sap) en voeg ook toe.
  6. Meng de warme melk met de overgebleven ⅓ koude melk om af te koelen. Giet dit in een dun straaltje bij de eieren, terwijl je rustig blijft kloppen.
  7. Giet de rozijnen af en dep een beetje droog. Voeg de rozijnen, rijst en pijnboompitten toe aan het beslag en meng het geheel goed door. Giet in de springvorm en schuif in de voorverwarmde oven. Bak de zoete risotto taart gedurende 50 minuten gaar in de oven. Steek er een prikker in om te checken of hij gaar is: de prikker dient schoon uit het midden te komen. De taart is stevig en goudbruin aan de bovenkant. Serveer warm of koud.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Keywords: dessert, taart, nagerecht, rijst, risotto, suiker, melk, eieren, rozijnen, pijnboompitten

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept zoete risotto taart © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Italiaanse zoete risotto taart met rozijnen en pijnboompitten wilt gaan maken!

Category: Bakrecepten, Taart Recepten Tags: citroen, Cognac, flan, Glutenvrij, griesmeel, Italiaanse keuken, melk, pijnboompitten, pudding, rijst, risotto, rozijnen, suiker, taart

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pizza met Spianata Romana
Volgend bericht: Kleurrijke Quinoa Salade »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x Klassieke Cocktails
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in