• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / Cronuts maken (Croissant Donut)

Cronuts maken (Croissant Donut)

12 februari 2020 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Wellicht heb je ze de afgelopen tijd al voorbij zien komen op social media, maar het lijkt wel alsof iedereen in de ban is van de Croissant Donut! Maar voor diegenen die er geen vliegreis naar New York voor over hebben: maak ze gewoon lekker zelf! Met onderstaand recept kun je zelf cronuts maken en gewoon eens proeven. Gewoon een keertje doen dus!

Wat zijn Cronuts?

De Cronut is een soort gebak dat in 2013 werd bedacht door de New Yorkse banketbakker Dominique Ansel. Het is een soort donut gemaakt van croissantdeeg, omgeven door kaneelsuiker en vaak nog wat glazuur bovenop. Het zachte maar luchtige bladerdeeg wordt van binnen gevuld met een romige creme zoals bijvoorbeeld ‘Swiss Cream‘. Inmiddels is de cronut wereldwijd bekend dankzij social media en staat men in lange rijen in de straten van NY te wachten om hem te bestellen en proeven. Menige bakker, donutketen of patissiers hebben inmiddels eigen variaties op de kaart staan. En met onderstaand recept kun jij de cronut ook in eigen keuken bereiden.

recept voor zelf cronuts maken croissant donut © bettyskitchen.nl
recept voor zelf cronuts maken croissant donut © bettyskitchen.nl

Cronuts vullen en inspuiten met room en meer

Maak ik er een half recept voor banketbakkersroom of ga dus voor de luxe Zwiterse room (Swiss Cream). Maar inmiddels zijn er ook cronuts verschenen die worden ingespoten met (verwarmde) Nutella, jam of anders. Met onderstaand recept voor cronuts maken deel ik dus een basis recept voor het deeg vouwen en frituren. Wentelen in kaneelsuiker is een must, maar voor de rest sta je helemaal vrij om een vulling naar keuze, dan wel extra glazuur er bovenop te doen.

recept voor zelf cronuts maken croissant donut © bettyskitchen.nl

Nog meer heerlijke viral zoetigheden om uit te proberen

Niet allen de Cronut is terug te vinden op social media. Je vind nog veel meer lekkere viral zoete recepten op TikTok, Snapchat en Instagram terug. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze recepten:

  • Cookie Croissant a.k.a. ‘Crookie’
  • Tompouche Croissant a.k.a. ‘Crompouce’
  • Croissant Cereal
  • Nutella Custard Toast
  • Nutella Latte Coffee
  • Cinnamon Cruffins

Print

Recept: Cronuts maken (Croissant Donut)

recept voor zelf cronuts maken croissant donut © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de Cronuts:

  • 2 rollen XL Croissantdeeg (bijv. Danerolles)
  • 6 eetlepels fijne suiker
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • 2 liter zonnebloemolie

Cronut vullingen en toppings, naar wens:

  • ½ recept Banketbakkersroom of ‘Zwitserse Room’
  • (verwarmde) Nutella
  • jam, naar keuze
  • lemon curd
  • glazuur van poedersuiker

Extra: 

  • frituur thermometer
  • bakpapier
  • (wegwerp) spuitzakjes met spuitmondje
  • koekjes uitsteker van ca 8 cm
  • appelboor, uitsteker van ca 2 cm.

Instructions

  1. Verwarm een grote pan met zonnebloemolie op medium vuur. Probeer ongeveer 175 graden Celcius aan te houden voor het bakken van de cronuts.
  2. Rol de blikken croissantdeeg af en snijd elke rol in 3 stukken. De diagonale lijntjes dien je even dicht te drukken met je vingers. Je hebt nu totaal 6 rechthoeken croissantdeeg. Leg deze in ‘landscape’ stand voor je neer.
  3. Vouw bij alle 6 een kant van het deeg tot ⅔  naar binnen en vouw hier de andere helft over heen. Vouw vervolgens het lange smalle strookje 1x dubbel. Als het goed is heb je nu een soort vierkant met heel veel laagjes deeg en kun je er met een koekjessteker een cirkel van 8 cm. uit te steken . Gebruik de appelboor om een gat uit het midden van de cirkels te steken. 
  4. Herhaal stap 2 voor de overige 5 stukken deeg.
  5. Bak de cronuts gedurende 2-3 minuten per kant in de hete olie. Stop er niet teveel in de pan, maar bijvoorbeeld slechts 2 stuks tegelijkertijd. Schep de gefrituurde cronuts daarna uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken en afkoelen.
  6. Meng in een ruim bord suiker met kaneel en wentel voorzichtig hier alle cronuts doorheen. Vul de cronuts naar behoefde met een vulling of top zelfs af met extra glazuur als je dat wilt.

Eet smakelijk!

Notes

De ronde uitstekers uit het midden van het deeg kun je overigens – na het bakken van de cronuts – ook samen frituren tot donut balletjes. De ‘hoekjes’ afsnijdels zou je ook los kunnen frituren tot gekke vormpjes. Ik zou ze niet samenkneden tot een nieuwe cronut want na het opnieuw kneden bakken ze gewoonweg anders en niet goed gaar.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept voor zelf cronuts maken croissant donut © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf maken van Cronuts, oftewel de croissant donut van Domique Ansel!

recept voor zelf cronuts maken croissant donut © bettyskitchen.nl

Category: Bakrecepten Tags: Amerikaanse keuken, banketbakkersroom, bladerdeeg, croissants, donuts, Dunkin Donuts, Franse keuken, frituren, jam, kaneel, nutella, roomboter, suiker, TikTok, zwitserse room

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Boerenkool risotto met erwtjes
Volgend bericht: Confetti Cake – BK 7 Jaar! »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee