Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het altijd wel leuk om in het weekend lekker een taartje of koekjes te gaan bakken. Zoals deze wortel dadeltaart met honing. Altijd lekker als er (onverwachts) bezoek voorbij komt, en een heerlijke manier om letterlijk het weekend te gaan vieren.
Toen laatst mijn zusje en neef kwamen eten, mocht ik mijzelf even lekker uitleven op deze homemade gezondere worteltjestaart.
Voor het maken van deze wortel dadeltaart met honing, gebruik ik geen geraffineerde suikers. De taart wordt enkel gezoet met dadels en honing. Dit zorgt er tevens voor dat de taart heerlijk smeuig wordt. Inmiddels is deze wortel dadeltaart bestempeld tot favoriet in het herfst- en winterseizoen en maak ik hem dus ook met mijn verjaardag in Oktober.
Enne.. worteltjes zijn toch heel goed voor de ogen?! Dus je hebt geen excuus om deze taart niet een keertje te proberen! Deze Wortel dadeltaart is overigens ook een fijne taart om te serveren tijdens Pasen. De paashaas is immers toch ook dol op wortels?! Check hier nog veel meer lekkere taart recepten voor Pasen.
Recept voor wortel dadeltaart met honing:
Tussendoortje of toetje voor 8-10 personen (een taart van 20 cm):
Ingredienten:
- 1 winterwortel (circa 200 gram)
- 1 sinaasappel,
- 125 gram roomboter, op kamertemperatuur,
- mespunt zout,
- 125 ml vloeibare honing,
- 2 eieren,
- 150 gram zelfrijzend bakmeel*,
- 1 theelepel gemalen kaneel,
- 1 theelepel gemalen gember,
- ¼ theelepel gemalen nootmuskaat,
- 75 gram ontpitte medjool dadels, fijngehakt,
- 75 gram walnoten, grofgehakt,
- 2 eetlepels amandelschaafsel,
(TIP: Voor een glutenvrije variant: vervang het zelfrijzend bakmeel door 100 gram havermoutmeel, 50 gram boekweitmeel en 2 theelepels bakpoeder)
Extra:
- oven,
- springvorm van 20 cm,
- bakpapier,
- (grove) rasp,
- handmixer of keukenmachine,
- spatel.
Bereidingstijd: 15 minuten + 50 minuten baktijd.
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 160 graden (145 hete lucht). Bekleed de springvom met het bakpapier.
- Schrap de winterpeen en rasp deze grof. Weeg het rasp af totdat je precies 175 gram hebt. (Gebruik wat je over hebt bijvoorbeeld door een salade, wok mee met je Aziatische schotel, of als extra ingredient voor in de pastasaus.). Boen tevens de sinsaasappel en rasp de oranje schil er af. Zet beiden apart.
- Klop met de mixer de boter met de honing en zout romig. Klop vervolgens een voor een de eieren hier doorheen.
- Voeg het bakmeel en de specerijen toe en klop tot een glad beslag. Spatel hier vervolgens de wortel, sinaasappelrasp, dadels en noten doorheen. Stort het mengsel uit in de springvorm, strijk glad met de spatel en bestrooi met het amandelschaafsel.
- Bak de taart gedurende 50 minuten goudbruin in de oven. Laat de taart hierna 15 minuten afkoelen, alvorens de vorm te verwijderen. Laat hem daarna helemaal afkoelen.
Eet smakelijk!
TIP! Deze wortel dadeltaart met honing wordt nog lekkerder als je hem een dagje van tevoren maakt. Dan kunnen de smaken goed intrekken. Bewaar hiervoor afgedekt, op een koele plek (Buiten de koelkast).
(Bron Recept: Hallo Jumbo Magazine Januari/Februari 2015 – nummer 1)