Dit is voor mij toch wel het ultieme recept voor op de kersttafel: een varkenshaas uit de oven! Deze varkenshaas is omwikkeld met heerlijk zoute en krokante spek, waar tijm en rozemarijn in is meegebakken. En we vergezellen hem met champignons en uien, waar alle vleessappen ook in gaan zitten voor een heerlijke smaaksensatie!
Gegrilde varkenshaas met spek
Dit gerecht is een regelrechte kerstklassieker, waar jong en oud wel van kan genieten. En het mooie is: je zet deze varkenshaas uit de oven in een ruim half uurtje op tafel. Dit geweldige recept, met zijn rijke smaken, ga je niet snel meer vergeten. Alle sappen en smaken worden gevangen tussen het spek waardoor deze varkenshaas een onvergetelijk hoofdgerecht wordt. En als je in de ovenschaal meteen wat champigons toevoegd, heb je ook meteen een lekker bijgerecht om met de varkenshaas uit de oven te serveren.
Wat serveer je bij varkenshaas uit de oven?
Omwikkel de varkenshaas voor het bakken met ontbijtspek of bijvoorbeeld Italiaanse pancetta voor nóg meer smaak en een krokante bite. De tijm en rozemarijn maken dit gerecht helemaal af en geven het een heerlijke volle smaak. Dit gerecht is een grote favoriet als hoofdgerecht met vlees voor het kerstdiner. Maar wat serveer je bij varkenshaas uit de oven? Wat dacht je bijvoorbeeld van geroosterde spruitjes, een gegrilde rode biet & kaas salade en natuurlijk gebakken aardappels met tijm en rozemarijn. Hij past ook perfect bij een van deze 6x aardappelpuree variatie recepten of simpelweg gebakken krieltjes. Dit zorgt voor heerlijke (winterse) combinaties voor bij varkenshaas uit de oven en ben benieuwd wat je er van vindt?
Recept video: Varkenshaas in ontbijtspek jasje
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Varkenshaas uit de oven (met spek)
Dit is voor mij toch wel het ultieme recept voor op de kersttafel: een varkenshaas uit de oven! Deze varkenshaas is omwikkeld met heerlijk zoute en krokante spek, waar tijm en rozemarijn in is meegebakken.
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Hoofgerecht met vlees
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 1 varkenshaas van ca. 300 gram
- 100–150 gr ontbijtspek
- versgemalen peper
- 1 tak rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 2 rode uien
- 400 gram (kastanje) champignons,
- olijfolie of boter, om in te bakken.
Extra:
- koeken- of hapjespan
- kleine rechthoekige ovenschaal
Instructions
-
- Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht. Vet de ovenschaal licht in met olie.
- Verhit ondertussen de koeken- of hapjes pan op middelhoog vuur en bak de varkenshaas heel kort (!) rondom aan. Het gaat hierbij puur om het dichtschroeien van de buitenkant – zo blijven de sappen het beste bewaard namelijk. Zet daarna het vuur uit en laat iets afkoelen.
- Leg de plakken spek uit op het aanrecht (of een snijplank), het liefst in een V-vorm en waarbij de uiteindes een beetje overlappen. Bestrooi dit met versgemalen peper.
- Ris de tijm en rozemarijn van de takjes en hak dit grof. Verdeel dit ook over de spek.
- Leg nu de gebakken varkenshaas in het midden van de spek lap en vouw de plakken spek om de varkenshaas heen: je pakt hem dus als het ware in. Plaats hierna in de ovenschaal.
- Pel de ui en snijd in parten. Boen de champignons schoon en snijd in kwarten. Hussel deze om met een scheutje olijolie, peper en (beetje) zout, en rangschik om de varkenshaas heen.
- Bak de varkenshaas in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten. Snijd de varkenshaas uit de oven daarna in plakken en serveer direct.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Je kunt deze varkenshaas uit de oven heel goed voorbereiden voor het kerstdiner. Je kunt stappen 2 t/m 6 namelijk tot een dag van tevoren doen. Laat de varkenshaas tussendoor goed afkoelen en bewaar daarna afgedekt in de koelkast. Alleen 30 minuten van tevoren uit de koeling halen en de oven voorverwarmen om verder af te bakken volgens recept.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf gegrilde varkenshaas uit de oven maken!
Wijnholds
Beste Betty,
Vandaag de varkenshaas met champignons uit de oven gemaakt. Voor dit recept wil ik je graag een heel groot compliment geven. Dit zijn de mooiste recepten: heel eenvoudig te maken, smaken die helemaal kloppen en het ziet er ook nog eens uit of het door een goede chef-kok is gemaakt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik ‘gewoon’ ontbijtspek heb gebruikt en gedroogde kruiden, maar het was nu al zo goed als perfect.
Groet, Philip
Betina Oostveen
Hi Philip,
dat vind ik heel leuk om te horen!
Dank je wel voor de complimenten en ik ben blij dat het gesmaakt heeft!
Zelfs met ontbijtspek blijft dit inderdaad een heerlijk gerecht.
Groetjes,
Betty
Angelique Döri
Hallo, ik vraag me af of je het van te voren klaar kan maken. Zeg maar tot het de oven in moet?Als je meerdere mensen te eten krijgt is dat wel handig.
Betina Oostveen
Hi Angelique,
dat kan zeker! Laat de varkenshaas na het aanbraden goed afkoelen, en pak vervolgens ewoon helemaal in, en plaats afgedekt in de koelkast. Dit kun je bijvoorbeeld sóchtends al doen.
Zodra je de oven gaat voorverwarmen haal je de schaal ook uit de koelkast en bak deze daarna af volgens recept. Dan hou je tijd over voor het gezelschap 🙂
Groetjes, Betty
Frank
Genoten van het recept;
Je moet er alleen rekening mee houden dat indien je de voorbereidingen s morgens doet en in de koelkast zet de varkenshaas langer nodig heeft om af te garen in de oven.
Groeten Frank
Betina Oostveen
Dat is inderdaad een hele goeie!
Ik zal het er meteen bij vermelden.
bedankt!
E
Wat kun je het beste erbij serveren?
Is een sausje nodig of is het vlees lekkerder zonder saus?
Betina Oostveen
Hi Emelie,
je kunt erbij serveren wat je wilt.
Een sausje is niet perse nodig, want het vlees is lekker sappig.
Mijn favoriet is een combinatie met aardappeltjes (uit de oven) en gestoomde groentes zoals brocolli of wortels.
Maar fantaseer er gerust op los!
groetjes, Betty
Jolanda
Mooi gerecht, ik heb het gemaakt met Panchetta maar had niet genoeg.
Hoeveel Panchetta heb ik daadwerkelijk nodig?
De varkenshaas van 300 Gr precies zo bereid als u heeft aangegeven maar hij was voor mij iets te rauw. Hoeveel langer moet hij in de oven om het vlees meer gaar te krijgen?
Hele leuke website met gerechten die ook voor een niet zo goede kok te maken zijn! Hartelijk dank hiervoor!
Dit is wordt het vlees met de kerst, ik ga nu op zoek naar de groenten en het toetje!
Betina Oostveen
Hi Jolanda,
Ik koop de pancetta voorgesnedern op de slagersafdeling, deze zijn 100 gram. Ik heb het recept aangepast, beste is om 100-150 gram aan te houden, afhankelijk van de lengte van de haas.
je kunt de varkenshaas de volgende keer iets langer bakken in de pan, en goed dichtschroeien (z\ie mijn foto)
en snijd deze na de baktijd even doormidden om te kijken of hij gaar is. Zo niet, dan kan deze nog een aantal minuten de oven in.
Ik kan het niet exact zeggen, omdat elke varkenshaas weer een andere dikte heeft, en dus ook korter of langer gebakken dient te worden.
Hij is bij mij met 20 minuten altijd gaar geweest.
Groetjes, Betty
Jolanda
Dag Betsy, bedankt! Ik had de varkenshaas een ‘beetje’ dichtgeschroeid. Dat is vast het probleem, al doende leert men. Ik kwam bij toeval op uw site en wat fijn dat u zo’n duidelijk antwoord geeft.
Ik heb geen ‘gevoel’ voor koken/ingrediënten en nu heb ik gelukkig een duidelijk recept.
bep
Het is een heerlijk recept. We hebben genoten. Het vlees was heerlijk sappig en de champignons heel smaakvol. Dankjewel
Betina Oostveen
Dank je wel Bep!
Dat vind ik heel leuk om te horen.
Groetjes, Betty
Evert
Hallo Betty,
Ik heb dit nu voor de tweede keer gemaakt en het blijft een delicatesse.
Bedankt voor dit heerlijke recept
Betina Oostveen
Hi Evert,
dat vind ik heel leuk om te horen, bedankt!
en geniet er uiteraard van!
Groetjes, Betty
Elsa
Wat een aantrekkelijk recept!
Ik maak altijd veel werk van mijn kerstdiner, met veel succes, maar omdat ik nu rekening moet houden met 2 kinderen en mijn dochter die geen knoflook meer verdraagt, is het wel moeilijk om een aantrekkelijk menu samen te stellen.
Voor- en tussengerecht wist ik al, maar nu weet ik ook het hoofdgerecht, dankjewel!
Nu alleen nog cadeautjes kopen voor onder de kerstboom……
Groetjes,
Elsa
Betina Oostveen
Hi Elsa,
dank je wel voor je enthousiaste reactie,
Heel veel succes en maak er een ieder geval een heel smakelijk kerstfeest van!
Corry
Wil graag de nieuwsbrief ontvangen op mijn email adres
Hein
Alle voorbereidingen getroffen, het gaat zo de oven in. Ik denk dat mijn vrouw aangenaam verrast thuis komt na een dag hard werken.
Betina Oostveen
Dat weet ik wel zeker!
Heel veel plezier en eet smakelijk alvast!
Annette
Ik ben niet zo’n keukenprinses maar wil dit graag maken op 2e kerstdag voor de familie.
Ik heb alleen even een vraag over de kruiden, kan ik ook de gedroogde kruiden uit een potje gebruiken?
Ik weet nooit zo goed hoe het moet met verse kruiden, en hoeveel heb ik dan ong. nodig?
Betina Oostveen
Hi Annette,
dan heb je een ware kerstklassieker te pakken hoor! En uiteraard kun je dan ook de gedroogde kruiden gebruiken.
HEt volgende werkt voor mij iedere keer weer: vervang 1 eetlepel verse gehakte kruiden door 1 theelepel gedroogde variant.
Heel veel succes en ik ben benieuwd wat de gasten er van gaan vinden!
Thea Robinson
Wij zijn met z’n achten op 1e kerstdag en jouw recept lijkt me heerlijk. Als ik vier varkenshaasjes (in 1 schaal) wil maken, hoeveel tijd moeten die dan in de oven? Alles bij elkaar is het ongeveer 1 kilo.
Bij voorbaat dank voor je reactie.
Betina Oostveen
Hi Thea,
zet de varkenshaasjes niet te dicht op elkaar in de schaal, maar zorg voor ruimte rondom, zodat het spek goed krokant kan bakken.
Volg voor de rest het recept en houdt alsnog ongeveer een half uur baktijd aan.
Deurwaerder Edith
Ik vindt dit een leuk recepte en ik ga die seeker maken heel simpel en Klaproth en duidelijk recept . dank u wel voor Deze recept en hoop da je er nog Meer hebt Grtjs Betty
Jet wijbrandts
Het is een heerlijk recept, dank je wel. Ik had alleen nogal wat vocht in de ovenschaal, wat doe ik verkeerd? Gr.
Betina Oostveen
Je doet niets verkeerd hoor, dat zijn waarschijnlijk de kooksappen van het vlees en de champignons. Lekker er overheen lepelen . 😉
Hanneke
Staat vanavond bij ons op het menu,alleen heb ik ze gevuld met verse roomkaas met bieslook en dan omwikkeld met spek!
Kaassausje er bij,beetje verse bieslook erop en smullen maar!
Betina Oostveen
Ohhh dat klinkt ook heerlijk!!
Huub van den Boomen
Hoi betty, Gisteren dit recept gemaakt en er samen met mijn kinderen heerlijk van genoten.
Je bent geweldig.
Lieve Groetjes Huub
Monique
Als ik 2 ovenschalen gelijk in de oven zet met in elke schaal 2 varkenshaasjes met spek en aangeraden vooraf…. Hoelang zou dat in de oven moeten gelijktijdig?
Ik wil het graag voor 7 personen n maken met kerst vandaar.
Betina Oostveen
Hi Monique,
de bereidingstijd blijft hetzelfde, ook als je meerdere schalen in de oven zet.
Maar… dit is er vanuitgaande dat je een hele lucht oven gebruikt, die de warmte evenredig in de oven verdeeld.
Op de ‘normale’ boven\onderstand duurt het langer om te verdelen, dus hebben de haasjes meer tijd nodig. En dan wordt het gokken, of doorsnijden en ter plekke checken.
Succes! Groetjes, Betty
Ria
Moet 5 varkenshaasjes langer in de oven?
Anneke
Hallo Betty, we hebben er erg van genoten, simpel recept, veel smaak en kan niet mislukken, Topper!
Betina Oostveen
Goed om te horen Anneke en ben ik heel blij om te horen!
Judy
Hallo Betty,
Gisteren dit recept gemaakt en inderdaad een aanrader, heerlijk gewoon. Nu wil ik dit met de kerst maken aar kan ik dit ook een dag van te voren voorbereiden?
Gr Judy
Betina Oostveen
Hi Judy, dat kan zeker.
Stap 1 en 2 kun je gerust een dag van tevoren bereiden.
Judy
Dank je wel! Het is een heerlijk recept
Marle
Hallo,
Kan het ook met 2 kleinere varkenshaas van bijvoorbeeld 150 gram per stuk. Blijft dan bak tijd zelfde of word die korter? Zo ja hoelang dan ongeveer. Wil het eerste kerstdag uitproberen. Lijkt me heerlijk recept
Betina Oostveen
Hi Marle,
dat kan zeker! Deze zijn over het algemeen ook iets minder dik, dus trek dan max 5 minuten van de garingstijd af.
Voor het beste resultaat kun je een vleesthermometer gebruiken (steek in het dikste gedeelte). De kerntemperatuur van de varkenshaas dient tussen 60 – 65 graden te zijn.
Annethe
Het gerecht is bij mij helaas niet goed gelukt.
Er is erg veel vocht in de ovenschaal gekomen (door de paddenstoelen denk ik) en de varkenshaasjes waren – zelfs na de dubbele baktijd – absoluut niet gaar en de spek ook niet knapperig. Ik heb de varkenshaasjes toen alsnog gebakken in de pan. Geen succes dus, helaas.
W. Rietveld
hallo,
we kwamen dit recept toevallig tegen op het internet omdat we weer eens wat anders wilden eten met kerst.
4 grote eters, dus 4 varkenshazen genomen (één in een aparte schaal kant en klaar als reserve).
sperzieboontjes en gebakken aardappelpartjes voor erbij.
de schaal met 3 hazen waren al ruim voldoende.
supergerecht en dit gaan we vaker zeker doen
Betina Oostveen
Heel erg leuk om te horen! Ben blij dat jullie er ook van genoten hebben!
Hella
Oók eind januari 2021 is dit nog een zalig recept, vooral ook met pancetta.
Betina Oostveen
Hahaha heel goed om te lezen. Dank je wel!
Anouk V
Heerlijk! Een fijn eenvoudig gerecht. Maar met mooi vlees van de slager een fantastische maaltijd kunnen bereiden. Op advies van de slager hun huisgerookt ontbijtspek verbruikt en het recept verder opgevolgd. Er kwam een prachtig rosé varkenshaasje uit de oven. Het spek was wat bleek, maar een minuutje in een hete pan loste dit snel op. We hebben genoten. Dankjewel voor dit recept; het is een blijvertje!
Betina Oostveen
Ja dit recept is en blijft een topper! Nu al 10 jaar en nog steeds favoriet van velen! Dank je wel voor je tip mbt spek nog extra krokant bakken!