• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Klassieke tomaten-uiensoep met Port

Klassieke tomaten-uiensoep met Port

22 mei 2024 Door Nanda Appelman 3 Reacties

Jump to Recipe

Dit gerecht is een combinatie van de bekende Franse uiensoep maar dan ook met tomatensoep: dat is voor mij toch wel het beste van beide werelden. Dus daarom vandaag een recept voor een Klassieke tomaten-uiensoep met een scheutje port. En dat laatste doen we gewoon omdat dat zo lekker is!

Heerlijke Franse uiensoep met tomaten.

Met de hoosbuien en code geel die deze week op de weersvoorspellingen staan ging ik aan de slag met een verrukkelijke Franse klassieke tomaten-uiensoep. Ideaal om je even lekker bij op te warmen wie is er nou niet dol op soep? Als het weer nog guurder wordt kunnen we altijd weer terug naar deze winter soep inspiratie voor een hartige lunch of licht diner. Maar goed een uiensoep met tomaten en een scheutje port dus. Heerlijk om te serveren met een stukje (Frans stok)brood, maar de liefhebber kan ook zelfs een beetje pasta toevoegen om er een soort ‘minestrone’ van te maken. HOe dan ook, geniet er heerlijk van.

Ben je meer liefhebber van de klassieke Franse Uiensoep met een kaascrouton en dus zonder tomaten of port? Ga dan naar dit verrukkelijk recept!

recept Klassieke tomaten-uiensoep met Port © bettyskitchen.nl

Tomaten-uiensoep als maaltijdsoep

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in Betty’s Kitchen – en dus ook Nanda’s Keuken – schromen wij niet van een scheutje alchohol door een gerecht. Of dit nu een scheutje wijn in de pastasaus is, of een flesje bier bij stoofvlees, of dus een scheutje Port in deze klassieke Franse tomaten-uiensoep met Port. Het maakt je gerechten echt veel lekkerder en het grootste deel van de alcohol verdampt weer tijdens het kookproces. Dus probeer ook zeer zeker eens deze gerechten als je hier ook van houdt!

  • Franse Coq au Vin met witte wijnsaus
  • Vega stoofvlees met aubergines en champigons met rode wijn
  • Boeuf Bourguignon stoofschotel met rode wijn
  • Beef Stroganoff met een scheutje wodka!
  • Guinness stoofpot in een broodbowl
  • Uiencompote met rode wijn
  • Torta Caprese chocoladetaart met een scheutje Sambuca

Print

Recept: Tomaten-uiensoep met port

recept Klassieke tomaten-uiensoep met Port © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 2 reviews

Deze wil je proeven! Een klassieke Franse soep met tomaten, uien en een scheutje Port!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 50 gram roomboter
  • 2 grote uien
  • 400 gram tomatenblokjes (1 blikje)
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 el port
  • 1 el balsamico-azijn
  • 3 plakjes biologische ontbijtspek (ongeveer 20 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (2 el. of 70 g.)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • Evt. brood om ernaast te serveren, bijvoorbeeld focaccia of ciabatta

Instructions

  1. Snij de uien in dunne halve ringen. Verwarm de boter in een soeppan en voeg de uien toe. Bak de uien op middelhoog tot hoog vuur voor zo’n 15 minuten. Ze moeten een bruin kleurtje krijgen voor de juiste klassieke uiensoepsmaak. Zorg ervoor dat ze niet verbranden.
  2. Blus de uien af met de port en balsamico-azijn. Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens ook de tomatenpuree toe. Zet het vuur middelhoog en bak nog enkele minuten mee.
  3. Snij het ontbijtspek in dunne reepjes. Breng 500 ml. water aan de kook. Voeg het water samen met de tomatenblokjes, het kippenbouillonblokje, het ontbijtspek, laurierblaadje, peterselie en tijm toe aan het uienmengsel. Roer door en breng aan de kook. Zet de pan op laag vuur en laat 35 minuten zachtjes doorkoken. Roer tussendoor regelmatig.
  4. Als je dat lekker vind kun je de soep nog wat gladder maken door hem te mixen met een staafmixer of in de keukenmachine. Ik laat hem vandaag zo, dus dan kan hij geserveerd worden.
  5. Als je brood serveert naast de soep, bereid deze dan volgens de gebruiksaanwijzing. Serveer de tomaten-uiensoep met wat verse peterselie er overheen.

Eet smakelijk! Groetjes, Nanda

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept Klassieke tomaten-uiensoep met Port © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van dit recept voor klassieke Franse Tomaten-uiensoep met een scheutje port!

recept Klassieke tomaten-uiensoep met Port © bettyskitchen.nl

Category: Soep Recepten Tags: balsamico azijn, Franse keuken, hoofdgerechten, laurier blad, Nanda Appelman, ontbijtspek, peterselie, port, roomboter, tijm, tomaten, tomatenpuree, uien

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Hamburgers in tomatensaus
Volgend bericht: Broodbak Mix omrekenen voor Desembrood »

Lees Interacties

Reacties

  1. Demi | StudioKOOK

    1 december 2016 om 1:04 pm

    Wat een lekker idee om deze twee gerechten te combineren!

    Beantwoorden
  2. Danique

    26 januari 2017 om 5:09 pm

    Gisteravond dit recept geprobeerd, het was heerlijk! Ik ga deze soep zeker vaker maken! 🙂

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      28 januari 2017 om 8:43 pm

      Hi Danique,

      wat ontzettend leuk om te horen!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee