• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Tjap Tjoy met Tofu

Tjap Tjoy met Tofu

8 februari 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Vier het Chinese Nieuwjaar met een heerlijk groenten gerecht uit de Chinese keuken! Ben je al bekend met Tjap Tjoy met tofu? Dit gerecht met Chinese gemengde groenten mocht nooit ontbreken tijdens onze Chinese afhaalmaaltijden. Maar je maakt hem nu dus gewoon eenvoudig zelf!

Vegetarische Tjap Tjoy met Tofu recept

Tjap Tjoy zijn letterlijk vertaald: ‘gemende groenten’ en dit is dan ook een super eenvoudige wok maaltijd om zelf thuis te maken. Er zijn natuurlijk 100 verschillende variaties op dit recept, met bijna elke soort groente denkbaar, maar ik ga gewoon voor de groenten die momenteel in de groentelade van mijn koelkast liggen. Dit gerecht lijkt heel erg veel op Lo Mein (ook wel Chow Mein) maken dat juist met noedels wordt bereid in plaats van rijst. Tjap Tjoy is totaal niet pittig, maar heeft wel een fijn knoflook-gember-zout sausje. Daarom is tjap tjoy ook zo’n allemansvriend in de Nederlands-Chinese keuken. De liefhebber kan natuurlijk nog wel gewokte biefreepjes, blokjes ham of gebakken kipfilet toevoegen. Ik blijf echter in de vegetarische sfeer en ga voor gebakken tofu voor de nodige eiwitten en proteine. Zo lekker!

WIl je meer te weten komen over het Chinese Nieuwjaars Feest dat momenteel over heel de wereld wordt gevierd? Lees er hier dan meer over terug.

recept tjap tjoy met tofu © bettysktichen.nl
recept tjap tjoy met tofu © bettysktichen.nl

Nog meer Chinese recepten om van te smullen

De Chinese keuken is in Nederland ontzettend populair. Velen worden van jongs af aan al verwend met gerechten van de afhaal Chinees, maar ondertussen maak je thuis de meest lekkere recepten ook zelf klaar. Vaak nog een stuk gezonder en goedkoper ook! Ga zelf ook lekker aan de slag met dit recept voor eenvoudige Chinese gewokte groenten maken. Maar naast de Tjap Tjoy hebben we uiteraard nog meer Chinese recepten op de website staan. Geef de barbecue een slinger en maak eens geroosterd varkensvlees genaamd Char Siu. En wat dacht je van deze kip in oestersaus met broccoli? Dit is echt heel erg lekker! Daarnaast zijn deze eieren in pittige Szechuansaus zijn ook een heerlijk Chinees bijgerecht! Check hier nog meer recepten uit de Chinese keuken.


Print

Recept: Tjap Tjoy met Tofu

recept tjap tjoy met tofu © bettysktichen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ik maak mijn Tjap Tjoy met gebakken tofu, maar dit hoeft natuurlijk niet. Liefhebbers van een stukje vlees kunnen ook gewokte biefreepjes of kipfilet toevoegen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 20. min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 375 gram vegan tofu naturel
  • 300 gram witte (jasmijn) rijst
  • 200 gram broccoli roosjes *
  • 200 gram bamboescheuten (uitlekgewicht 150 gram) *
  • 1 groene paprika *
  • 1 grote wortel   *
  • 100 gram tauge *
  • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
  • 1 eetlepel fijngehakte gember
  • neutrale olie, om in te bakken

Voor de saus:

  • 250 ml kippenbouillon of groentebouillon, afgekoeld
  • 2 el lichte sojasaus (Tamari voor glutenvrij)
  • 1 el. oestersaus of vissaus (=niet vega!)
  • 1 el Shaoxing wine (Mirin of sherry kan ook)
  • 1 el maizena

Instructions

  1. Leg een paar dubbel gevouwen velletjes keukenpapier op een snijplank. Snijd de tofu overlangs doormidden in 2 plakken van gelijke dikte. Plaats naast elkaar op het keukenpapier. Bedek met nog een vel dubbelgevouwen keukenpapier en leg er nog en snijdplank met daarbovenop een zware pan. Laat 30 minuten staan om zoveel mogelijk vocht uit de tofu de persen.
  2. Bereid vervolgens een pannetje water (of stoompan) voor de rijst. Volg de bereidingswijze en bereidingstijd op de verpakking van de rijst.
  3. Ga daarna alle groenten voorsnijden tot hapklare grootte. Halveer bijvoorbeeld de broccoli roosjes, snijd de wortel in dikke reepjes, de paprika in grove stukken etc. Meng tevens in een kommetje de ingrediënten voor de saus samen en zet apart.
  4. Haal de tofu tussen het keukenpapier uit. Snijd in repen en daarna in vierkante of langwerpige blokken van max. 2 cm dikte .Verwarm een dun laagje olie in een wok op hoog vuur en bak hierin de tofu rondom lichtbruin. Schep daarna uit de pan en zet apart. (Ditzelfde kun je dus ook doen met kip of beef.)
  5. Wok in hetzelfde bakvet eerst de ‘harde’ groenten, zoals wortel en broccoli. Voeg na 2 minuten wokken de zachtere groenten toe zoals bamboe scheuten en paprika en bak deze ook 2 minuten mee. De taughe bewaar je echter tot het eind!
  6. Voeg daarna de knoflook en gember met de gebakken tofu toe en wok deze mee gedurende 1 – 2 minuten om de smaken los te laten komen. Verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur.
  7. Schenk de saus erbij en breng al omscheppend aan de kook en laat zachtjes indikken gedurende 1 minuut. Draai daarna het vuur uit en schep de taughe door de groenten. Serveer de Tjap Tjoy met tofu direct met de gekookte of gestoomde rijst.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Je kunt natuurlijk groenten toevoegen die jij wilt. Er is geen vast recept hiervoor, zolang je maar 800 gram fijngesneden (wok)groenten gebruikt o.b.v. 4 personen. Wissel bijvoorbeeld eens af met paksoi, champignons, babymais, komkommer, peultjes, etc.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram


recept tjap tjoy met tofu © bettysktichen.nl
recept tjap tjoy met tofu © bettysktichen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met Chinese gemengde groenten en dus dit recept voor Tjap Tjoy met tofu!

recept tjap tjoy met tofu © bettysktichen.nl

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: bamboe scheuten, bouillon, broccoli, Chinese keuken, gember, Glutenvrij, hoofdgerechten, knoflook, maizena, Paprika, rijst, shaoxing wine, sojasaus, tauge, tofu, vegetarisch, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Indische Pasteitjes met gehakt (Pastel Goreng)
Volgend bericht: Risotto taartjes met tomatensalade »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee