Print

Recept: Tjap Tjoy met Tofu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ik maak mijn Tjap Tjoy met gebakken tofu, maar dit hoeft natuurlijk niet. Liefhebbers van een stukje vlees kunnen ook gewokte biefreepjes of kipfilet toevoegen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min.
  • Cook Time: 20. min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 375 gram vegan tofu naturel
  • 300 gram witte (jasmijn) rijst
  • 200 gram broccoli roosjes *
  • 200 gram bamboescheuten (uitlekgewicht 150 gram) *
  • 1 groene paprika *
  • 1 grote wortel   *
  • 100 gram tauge *
  • 1 eetlepel fijngehakte knoflook
  • 1 eetlepel fijngehakte gember
  • neutrale olie, om in te bakken

Voor de saus:

  • 250 ml kippenbouillon of groentebouillon, afgekoeld
  • 2 el lichte sojasaus (Tamari voor glutenvrij)
  • 1 el. oestersaus of vissaus (=niet vega!)
  • 1 el Shaoxing wine (Mirin of sherry kan ook)
  • 1 el maizena

Instructions

  1. Leg een paar dubbel gevouwen velletjes keukenpapier op een snijplank. Snijd de tofu overlangs doormidden in 2 plakken van gelijke dikte. Plaats naast elkaar op het keukenpapier. Bedek met nog een vel dubbelgevouwen keukenpapier en leg er nog en snijdplank met daarbovenop een zware pan. Laat 30 minuten staan om zoveel mogelijk vocht uit de tofu de persen.
  2. Bereid vervolgens een pannetje water (of stoompan) voor de rijst. Volg de bereidingswijze en bereidingstijd op de verpakking van de rijst.
  3. Ga daarna alle groenten voorsnijden tot hapklare grootte. Halveer bijvoorbeeld de broccoli roosjes, snijd de wortel in dikke reepjes, de paprika in grove stukken etc. Meng tevens in een kommetje de ingrediënten voor de saus samen en zet apart.
  4. Haal de tofu tussen het keukenpapier uit. Snijd in repen en daarna in vierkante of langwerpige blokken van max. 2 cm dikte .Verwarm een dun laagje olie in een wok op hoog vuur en bak hierin de tofu rondom lichtbruin. Schep daarna uit de pan en zet apart. (Ditzelfde kun je dus ook doen met kip of beef.)
  5. Wok in hetzelfde bakvet eerst de ‘harde’ groenten, zoals wortel en broccoli. Voeg na 2 minuten wokken de zachtere groenten toe zoals bamboe scheuten en paprika en bak deze ook 2 minuten mee. De taughe bewaar je echter tot het eind!
  6. Voeg daarna de knoflook en gember met de gebakken tofu toe en wok deze mee gedurende 1 – 2 minuten om de smaken los te laten komen. Verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur.
  7. Schenk de saus erbij en breng al omscheppend aan de kook en laat zachtjes indikken gedurende 1 minuut. Draai daarna het vuur uit en schep de taughe door de groenten. Serveer de Tjap Tjoy met tofu direct met de gekookte of gestoomde rijst.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Je kunt natuurlijk groenten toevoegen die jij wilt. Er is geen vast recept hiervoor, zolang je maar 800 gram fijngesneden (wok)groenten gebruikt o.b.v. 4 personen. Wissel bijvoorbeeld eens af met paksoi, champignons, babymais, komkommer, peultjes, etc.