• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Nian Gao (Chinese Nieuwjaarscake)

Nian Gao (Chinese Nieuwjaarscake)

4 februari 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Nian Gao is een zeer populair gerecht tijdens de Chinese Nieuwjaar viering. Het is een zoete en ‘sticky’ gestoomde cake van rijstmeel. Deze traditionele Chinese Nieuwjaarscake heeft een ware symboliek tijdens het eten ervan en daarnaast is het ook bijzonder lekker!

Wat is Nian Gao kleefrijstcake?

In de Chinese cultuur is symboliek heel belangrijk. Zo mag elk jaar, tijdens het vieren van het Chinese Nieuwjaar deze Nia Gao kleefrijstcake niet ontbreken aan tafel. GAO’ betekent ‘cake’ maar klinkt in het Chinees ook hetzelfde als ‘lang’ of ‘hoger’ en verwijst dus naar succes en elk jaar weer hogerop komen zoals een promotie of opslag. Daarnaast staat ‘NIAN’ voor ‘kleverig’ en dat is de perfecte omschrijving voor deze plakkerige cake. Ondanks de zachte structuur kun je er wel plakjes van snijden en afgekoeld verorberen. Over het algemeen is de Chinese Nieuwjaarscake zoet van smaak, vaak worden overgebleven plakjes ook op als een soort wentelteefjes opgebakken met ei (zie hieronder). In bepaalde delen van China wordt Nia Gao juist weer hartig klaargemaakt en gegeten met vlees en groenten.

Recept Nian Gao chinees nieuwjaarscake © bettyskitchen.nl
Recept Nian Gao chinees nieuwjaarscake © bettyskitchen.nl

Zelf de Chinese Nieuwjaarscake maken

Van oudsher werden deze cakejes geofferd aan de voorouders en goden en het recept voor Nian Gao bestaat dan ook zo’n 2000 jaar! Er zijn inmiddels ook heel veel verschillende variaties van Nian Gao rijstcake, maar de basis bestaat altijd uit kleefrijstmeel, suiker en water. Echter wordt vandaag de dag ook regelmatig een deel van het water vervangen door kokosmelk voor een luxe uitvoering. Daarnaast kun je er voor kiezen om te variëren met suiker soorten of andere smaakmakers toevoegen zoals sinaasappel. Je kunt de Chinese Nieuwjaarscake stomen in kleine 10 cm vormpjes bekleed met bananenblad. Maar je kunt ook een grote bakvorm van 20 cm gebruiken. Op het internet kwam ik diverse recepten tegen voor deze traditionele gestoomde kleefrijst cake. Ik heb dit uitgebreide recept van TheWoksofLife.com als uitgangspunt genomen en naar wens aangepast. De Nian Gao zijn ook perfect om cadeau te geven tijdens het Chinese Nieuwjaar.

Suiker smelten
Ingredienten voor Nian Gao
Smaakmakers toevoegen
Stoommand setup
Recept Nian Gao chinees nieuwjaarscake © bettyskitchen.nl
fijne doek voor opvangen vocht
Recept Nian Gao chinees nieuwjaarscake © bettyskitchen.nl
de gestoomde Nian Gao cake

Nog meer Chinese recepten om van te smullen

Wij zijn thuis echt dol op de Chinese keuken en die is echt wel een tikkeltje anders dan wat je bij de afhaal chinees aantreft. De structuur en smaak van de Chinese Nieuwjaarscake heeft veel weg van de Japanse Daifuku Mochi snoepjes. Niet helemaal gek, want dit wordt immers ook met kleefrijstmeel gemaakt en misschien ook meteen een een indicatie van hoe deze cake gaat proeven? Maar naast de Nian Gao mogen bijvoorbeeld noedels ook niet ontbreken tijdens het Chinese Nieuwjaar, dus dit recept voor Lo Mein Noodles is ook een aanrader! En wat dacht je van de gefrituurde Chineses loempia’s die een favoriet van velen zijn! Check hier nog meer recepten uit de Chinese keuken. Want of je er nu bekend mee bent of niet, dit zijn Chinese recepten om van te smullen!


Heb je deze al in huis?


Recept Nian Gao chinees nieuwjaarscake © bettyskitchen.nl
Recept Nian Gao chinees nieuwjaarscake © bettyskitchen.nl
Plakjes Nian Gao kun je ook opbakken met ei en warm serveren
Print

Recept: Nian Gao (Chinese Nieuwjaarscake)

Recept Nian Gao chinees nieuwjaarscake © bettyskitchen.nl
Print Recipe

Nian Gao is een zeer populair gerecht tijdens de Chinese Nieuwjaar viering. Het is een zoete en ‘sticky’ gestoomde cake van rijstmeel. Deze traditionele Chinese Nieuwjaarscake heeft een ware symboliek tijdens het eten ervan, want hij verwijst naar succes en elk jaar weer hogerop komen zoals een promotie of opslag. Check ook de notes hieronder voor een variatie recept.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min. + opstijven
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten + opstijven
  • Yield: Voor 1 cake 1x
  • Category: nagerechten
  • Method: stomen
  • Cuisine: Chinese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 300 gr bruine kandijsuiker  (of gebruik donkerbruine basterdsuiker)
  • 250 ml water
  • 200 ml kokosmelk (of gebruik water)
  • 400 gr kleefrijstmeel (Toko)
  • ½ el keukenstroop
  • ½ tl vanille extract
  • ¼ tl Five Spice kruiden
  • ½ sinaasappel (enkel rasp)
  • 1 tl zonnebloemolie, voor invetten

Extra:

  • Braadpan of wok > 20 cm
  • Bamboe stoommand > 20 cm
  • bakpan 20 cm
  • fijne theedoek of kaasdoek
  • optioneel: bananenblad (Toko)

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met de kandijsuiker en water en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar middelmatig en blijf roeren om de kandijsuiker kristallen volledig op te lossen. Zet daarna het vuur uit en laat 10 minuten afkoelen.
  2. Schud het blik kokosmelk goed door en giet de inhoud in het warme suikerwater. Roer goed door om met name de geharde delen kokosmelk op te lossen. Het suikerwater zal nu ook een karamelkleur krijgen. Laat afkoelen tot ongeveer 40 graden celcius.
  3. Vet de bakvorm in met de zonnebloemolie en zet apart. Breng vervolgens een flinke laag water aan de kook in de pan die je gebruikt voor je stoompan opzet.
  4. Meng in een grote kom de kleefrijstmeel met steeds een dun straaltje van het suikerwater. Blijf goed roeren om tot een consistent dunne en klontvrij beslag te komen. Tot slot voeg je ook de smaakmakers: keukenstroop, vanille, Five Spice kruiden en het rasp van de sinaasappel toe. Roer goed door en schep het beslag in de bakvorm. Tik 10 x met de bakvorm op het aanrecht om eventuele luchtbubbels uit het beslag te ontsnappen.
  5. Plaats de bakvorm in de stoompan inzet en plaats deze bovenop de pan met kokend water. Let op, dit moet goed passend zijn zodat er geen stoom kan ontsnappen! Dek de bovenkant vervolgens af met een strak gespannen fijne theedoek of kaasdoek en plaats de deksel van de bamboe stoommand. Deze doek vangt eventuele druppels stoomwater op en voorkomt dat deze in de kleefrijstcake belanden. 
  6. Stoom de Nian Gao gedurende 1 uur op hoog vuur, maar check tussendoor dat er genoeg water in de kookpan zit. Zet eventueel een wekker voor na 30 minuten en breng alvast een waterkoker met water aan de kook om bij te gieten.
  7. Na 1 uur stomen prik je met een sateprikker in de cake en deze dient er schoon uit te koken (net als bij een gewone cake). Laat anders nog iets langer stomen en vergeet niet wat extra kokend water in de kookpan te gieten hiervoor. Ik heb de mijne bijvoorbeeld totaal 80 minuten laten stomen.
  8. Haal de bakvorm uit de stoominzet en plaats op een rooster. De Chinese Nieuwjaarscake dient volledig afgekoeld te zijn voor je deze kunt aansnijden. Zorg ervoor de cake droog is – dep desnoods met een keukenpapiertje- wikkel hem in plasticfolie en bewaar in de koelkast. De cake zal dan in 1 -2 dagen ook steviger worden en makkelijker aan te snijden. Je kunt de afgekoelde Nian Gao ook invriezen (max 3 maanden)

Gelukkig Chinees Nieuw jaar en eet smakelijk!

 

Notes

Heb je nog Nian Gao over? Snijd hier dunne plakken (max 0.5 cm dikte) van en haal deze door een beslag van:

  • 1 losgeklopt ei
  • 1 el maizena
  • 2 el koud water
  • snufje zout.

Bak de plakken vervolgens aan beide zijden in een koekenpan met een laagje neutrale olie. Serveer de warme Nian Gao wentelteefjes direct. Ook erg fijn als Chinees ontbijt!

Keywords: Rijstmeel, Chinees Nieuwjaar, rijstcake, cake, zoet, suiker,

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Recept Nian Gao chinees nieuwjaarscake © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze aan de slag wilt gaan met het maken van de Chinese Nieuwjaarscake genaamd Nian Gao!

Category: Cake recepten Tags: 5 spice kruiden, Chinees Nieuwjaar, Chinese keuken, Glutenvrij, kandijsuiker, ketan, kleefrijst meel, kokosmelk, rijst, sinaasappels, stomen, stroop, suiker, vanille, wentelteefjes

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 4x Aziatische Dipsaus
Volgend bericht: Chinese tomatensoep met omelet rolletjes »

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • 10x Recepten voor nacho’s en tortilla chips
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in