Als je in een van de Slavische landen bent geweest dan ben je dit gerecht waarschijnlijk wel eens tegengekomen. Deze Syrniki zijn zachte zoete kaas pannenkoekjes die als ontbijt worden geserveerd. Ik vind ze een soort Russische tegenhanger van American Pancakes. Gewoonweg anders, maar zo lekker dat dit gewoon een keertje moet proeven.
Kaas pannenkoekjes voor het ontbijt
De naam is een afgeleide van het Slavische of Russische “syr” (сыр) dat kaas betekent. Deze Syrniki maak je met uitgelekte huttekase (cottage cheese), suiker, eieren en bloem. Ze zijn zacht en een beetje zoet van smaak en worden traditioneel met zure room (smetana) en kersenjam geserveerd. Soms worden er gewelde rozijnen of ander gedroogd fruit door het beslag heen gemengd, maar dat is dus optioneel. Serveer de kaas pannenkoekjes als ontbijt of zelfs als dessert. Ze vullen goed en zijn een leuk alternatief ontbijt voor brood of pancakes.
Nog meer heerlijke Russische Recepten
Naast deze heerlijke zoete kaas pannenkoekjes genaamd syrniki, staat de Russische keuken ook bekend om blini! Een beetje te vergelijken met onze poffertjes, zijn deze hartige variant heel fijn om te serveren met gerookte zalm en zure room. Kaviaar kan zelfs ook nog. En laten we natuurlijk niet het fameuze recept voor verrukkelijke Beef Stroganoff met champignons niet vergeten! Een heerlijke stukken gebraden vlees met een romige saus van tomaten, paprika en vodka. Zo lekker en het bewijst dat die Russische recepten echt het proberen waard zijn.
Benieuwd hoe de video voor deze ‘Syrniki’ maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!
Recept: Syrniki – kaas pannenkoekjes
Dit is een recept voor verrukkelijk zachte zoete kaas pannenkoekjes voor het ontbijt. Deze zogehete ‘Syrniki’ zijn een geliefd recept in Slavische landen en ze zijn lekker met zure room en kersen jam!
- Prep Time: 15 min + nachtje uitlekken
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 1 nacht
- Yield: 8–9 stuks 2 personen 1x
- Category: ontbijt
- Cuisine: Russische Keuken
Ingredients
- 400 gram huttekase (cottage cheese)
- 1 ei
- 1 eidooier
- snufje zout
- 50 gram suiker
- 1 tl. vanille extract
- 60 gram tarwebloem
- zonnebloemolie, voor het bakken
Voor erbij:
- zure room
- kersen jam
- poedersuiker
Extra:
- bolzeef
- fijne kaasdoek
- koekenpan
Instructions
- Als eerste ga je de huttekase uitlekken. Hang de bolzeef in een ruime kom en bekleed met kaasdoek. Lepel de huttekase uit de verpakking op het doek. Pak de punten samen en draai het doek stevig dicht tot een bol. Plaats iets zwaars bovenop de kaas om goed uit de drukken en uit te lekken. Plaats voor minstens 1 uur maar liefst de hele nacht in de koelkast.
- De volgende dag gooi je het uitlekvocht weg. Maak de mengkom droog met keukenpapier en haal de kaas uit de doek en stop in de kom.
- Voeg ei, eidooier, zout, suiker, vanille en bloem toe en meng met een stevige houten lepel tot een stevig beslag. Mocht je een handmixer hebben kun je dit ook gebruiken.
- Bestuif een werkblad royaal met bloem. Schep een flinke eetlepel beslag uit de kom en vorm met natte handen hier ronde koekjes van circa 1 – 2 cm dikte en plaats op het met bloem bestoven werkblad. Bestuif de bovenkant ook met bloem .
- Verwarm een dun laagje olie in een ruime koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Leg met een spatel een paar kaas pannenkoekjes in de pan en bak goudbruin. Keer om met de spatel en bak de andere kant ook goudbruin.
- Serveer de warme Syrniki met zure room en kersen jam. Je kunt ze ook bestrooien met poedersuiker als je dat liever hebt.
Prijatnogo apetita! (= eet smakelijk!)
Notes
Variatietip: wel 30 gram rozijnen in heet water gedurende 15 minuten. Giet af en laat aan de lucht drogen. Kneed deze door het kaasbeslag alvorens hier pannenkoekjes van te vormen.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met recept voor deze zachte zoete kaas pannenkoekjes genaamd Syrniki.
Geef een reactie