• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Stoofvlees met bier en appelstroop

Stoofvlees met bier en appelstroop

13 december 2018 Door Betina Oostveen 7 Reacties

Dit is natuurlijk de tijd van het jaar voor winterse stoofschotels en suddervlees dat letterlijk uit elkaar valt op je tong. Dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop is een tikkeltje zoet, maar ook meteen een allemansvriend. Iedereen die ik ken wordt al wild als ik “Wie wil er friet stoofvlees?” roep, dus zet maar vast wat biertjes koud.

Stoofvlees met bier van Leffe

Tijdens deze donkere dagen zetten we graag volle en kruidige gerechten op tafel. Maar de meest simpele sauzen, stoofschotels en gepocheerde vlees- of visgerechten til je naar een hoger niveau met een scheutje wijn of bier. Of een scheutje liefde zoals ik het ook wel eens noem :-). In dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop maak ik dan ook gebruik van het donkerbruine abdijbier van Leffe, dat is namelijk een heerlijke smaakmaker in bijvoorbeeld stoofschotels (met vlees). Maar ook een mooi speciaalbiertje om lekker van te genieten tijdens een spelletjes avond of bij de open haard. Hij is namelijk lichtbitter met een vleugje karamel, koffie en chocolade. Dat is al een toetje op zich!

recept stoofvlees met bier en appelstroop © bettys kitchen

Stoofvlees met bier en meer

De speciaalbieren van Leffe zijn vol van smaak en passen dus perfect bij dit winterse seizoen. Niet alleen om te serveren voor bij de borrel of avondeten, maar ook heel goed IN je gerechten. Dit recept voor stoofvlees met bier en appelstroop wordt een stukje zoeter, maar vooral kruidiger door het bier en vormt een prima basis recept voor het Belgische friet stoofvlees. Voeg gerust nog andere groenten, zoals champignons, toe aan de schotel als je wilt variëren. Check hier in ieder geval nog meer overheerlijke stoofvlees recepten.

Zoek je nog een mooi (Feestdagen) cadeautje voor jezelf of een andere bierliefhebber? Bestel dan hier het Leffe Kookboek voor nog meer lekkere recepten voor stoofvlees met bier en meer…

Print

Recept: Stoofvlees met bier en appelstroop

recept stoofvlees met bier en appelstroop © bettys kitchen
Print Recipe

Dit is een heerlijke Belgische stoofschotel gemaakt met Leffe bier. Deze stoofvlees met bier en appelstroop is hartig en zoet tegelijkertijd. Serveer met verse patat en mayonaise.

  • Author: Hugo Kennis (Leffe Kookboek)
  • Prep Time: 20 mins
  • Cook Time: 2 hours, 30 mins
  • Total Time: 2 hours, 50 mins
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Vlaamse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo runderlappen,
  • 3 eetlepels bloem,
  • 2 uien,
  • 2 tenen knoflook,
  • 30 gram roomboter,
  • 1 winterpeen,
  • 4 kruidnagels,
  • 2 blaadjes laurier,
  • 2 takjes tijm,
  • 3 eetlepels appelstroop,
  • 200 ml runderbouillon,
  • 1 flesje Leffe Bruin bier,
  • peper & zout.

Extra:

  • ruime braadpan met deksel.

recept stoofvlees met bier en appelstroop © bettys kitchen

Instructions

  1. Haal het vlees minstens een half uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dep daarna de runderlappen goed droog met keukenpapier. Snijd in blokken van 2×2 cm en stop in een ruime kom. Breng op smaak met peper & zout, voeg de bloem toe en roer door om al het stoofvlees te bedekken met bloem. Zet apart.
  2. Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en hak deze fijn. Smelt de boter in de braadpan en bak hierin de uien en knoflook glazig. Voeg de blokjes runderlappen toe en bak rondom aan.
  3. Schrap de winterpeen, snijd overlangs in repen en vervolgens in blokjes. Voeg toe aan het rundvlees, samen met de laurier, kruidnagel en takjes tijm. 
  4. Zodra het vlees helemaal dichtgeschroeid is, voeg je de stroop toe en schenk de Leffe Bruin bier in de pan. TIP: schenk het bier langs de zijkant van de pan er in, om deze alvast op te warmen en het vlees niet teveel af te blussen qua temperatuur. Voeg hier ook de bouillon in delen toe en enkel als je ziet dat de pan droog gaat koken. Laat het stoofvlees met bier en appelstroop minimaal 2 uur (liefst langer) op laag vuur stoven.
  5. Serveer het stoofvlees met bier en appelstroop met homemade patat en mayonaise.

Keywords: stoofschotel, stoofvlees, vlees, runderlappen, bier, Leffe

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept stoofvlees met bier en appelstroop © bettys kitchen

Dit artikel betreft een samenwerking met Leffe. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Vlees Recepten Tags: Belgische Keuken, Bier, friet, knoflook, laurier, Leffe, patat, runderlappen, rundvlees, samenwerkingen, stoofschotel, stoofvlees, tijm, uien, vlees, Winter, winterpeen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gingerbread Koekjes – Hartenhuis
Volgend bericht: Kerst in Londen (Vlog) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Marianne

    16 december 2018 om 2:46 pm

    ….en wanneer gaat de bouillon erbij?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 december 2018 om 9:44 pm

      Hi Marianne,
      deze gaat na het bier erbij. Maar ook enkel als je ziet dat de stoofschotel het nodig heeft. Dus tegen droogkoken.

      Beantwoorden
      • Lisa

        31 januari 2021 om 4:45 pm

        Sowieso een deel bouillon. Of alleen als het gaat droogkoken. Ik ben een beetje in verwarring gebracht nu.

  2. Sabine

    30 januari 2020 om 10:29 am

    Zou je de appelstroop ook kunnen vervangen door een andere stroop, bv agave of esdoorn?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 januari 2020 om 12:54 pm

      Hi Sabine, heb ik nog niet geprobeerd, maar laat ons gerust weten wat het is geworden!
      De beste recepten zijn ooit ontstaand door gewoonweg te proberen.

      Beantwoorden
  3. Thomas

    2 september 2020 om 12:48 pm

    Beste Betina,

    Het begint weer wat af te koelen en het wordt al sneller donker dus ik wil graag een stoofvlees gerecht gaan proberen. Ik zie twee recepten waar ik moeilijk uit kan kiezen. U heeft het recept Belgisch stoofvlees met bier en ontbijtkoek en het recept Stoofvlees met bier en appelstroop. Kunt u mij vertellen waar het verschil in zit?
    Ze zien er namelijk beide heerlijk uit en hebben veel gelijkenissen maar ik weet niet welke ik het beste kan kiezen. Ik ben benieuwd naar uw reactie.

    Beantwoorden
  4. Hans Schoof

    12 november 2020 om 12:56 pm

    Ik heb het gemaakt met appelstroop met kaneel en hele rozijnen. Geeft nog een extra dimensie En ik gebruik sucadelappen. en een beetje kruiden van Jonnie Boer (Zwolse stoof). Erg lekker.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in