Print

Recept: Stoofvlees met bier en appelstroop

Dit is een heerlijke Belgische stoofschotel gemaakt met Leffe bier. Deze stoofvlees met bier en appelstroop is hartig en zoet tegelijkertijd. Serveer met verse patat en mayonaise.

  • Author: Hugo Kennis (Leffe Kookboek)
  • Prep Time: 20 mins
  • Cook Time: 2 hours, 30 mins
  • Total Time: 2 hours, 50 mins
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met vlees
  • Cuisine: Vlaamse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 kilo runderlappen,
  • 3 eetlepels bloem,
  • 2 uien,
  • 2 tenen knoflook,
  • 30 gram roomboter,
  • 1 winterpeen,
  • 4 kruidnagels,
  • 2 blaadjes laurier,
  • 2 takjes tijm,
  • 3 eetlepels appelstroop,
  • 200 ml runderbouillon,
  • 1 flesje Leffe Bruin bier,
  • peper & zout.

Extra:

  • ruime braadpan met deksel.

recept stoofvlees met bier en appelstroop © bettys kitchen

Instructions

  1. Haal het vlees minstens een half uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dep daarna de runderlappen goed droog met keukenpapier. Snijd in blokken van 2×2 cm en stop in een ruime kom. Breng op smaak met peper & zout, voeg de bloem toe en roer door om al het stoofvlees te bedekken met bloem. Zet apart.
  2. Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en hak deze fijn. Smelt de boter in de braadpan en bak hierin de uien en knoflook glazig. Voeg de blokjes runderlappen toe en bak rondom aan.
  3. Schrap de winterpeen, snijd overlangs in repen en vervolgens in blokjes. Voeg toe aan het rundvlees, samen met de laurier, kruidnagel en takjes tijm. 
  4. Zodra het vlees helemaal dichtgeschroeid is, voeg je de stroop toe en schenk de Leffe Bruin bier in de pan. TIP: schenk het bier langs de zijkant van de pan er in, om deze alvast op te warmen en het vlees niet teveel af te blussen qua temperatuur. Voeg hier ook de bouillon in delen toe en enkel als je ziet dat de pan droog gaat koken. Laat het stoofvlees met bier en appelstroop minimaal 2 uur (liefst langer) op laag vuur stoven.
  5. Serveer het stoofvlees met bier en appelstroop met homemade patat en mayonaise.

Keywords: stoofschotel, stoofvlees, vlees, runderlappen, bier, Leffe