• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Speltsalade met gegrilde groenten

Speltsalade met gegrilde groenten

10 juli 2017 Door Nanda Appelman 1 Reactie

Jump to Recipe

Voor op een zomerse avond maakte ik deze vegetarische speltsalade met gegrilde groenten, kruidenkaas en adukibonen. Lekker vullend en voedzaam!

In het voorjaar en de zomer ben ik dus gek op salade’s, maar ik teer niet zo goed op alleen een blaadje sla:) Ik ben dan ook altijd op zoek naar lekkere, gezonde varianten die wel goed vullen, zoals een lauwwarme speltsalade.

Zomerse speltsalade

Lauwwarme salades vind ik dan ook een extra feestje, daar heb ik toch iets meer ‘diner-gevoel’ bij. Eerder maakte ik bijvoorbeeld deze Salade met gnocchi, geitenkaas en gepocheerde tomaat en kende je deze Caesarsalade met aardappel, ei en spek en Chili Sin Carne met ijsbergsla al? Je vind volop variatie recepten voor zomerse salades op deze site!

Speltsalade met gegrilde groenten

Ik was zelf nog niet erg bekend met het gebruik van spelt in z’n originele vorm, in tegenstelling tot speltmeel en -brood dat inmiddels vrij bekend is. Het lijkt een beetje op bulgur en tabouleh, hoewel het nog iets meer kauwen vergt haha. Dat, naast het gebruik van de nootachtige adukibonen (dit zijn peulvruchten), zorgt ervoor dat dit een voedzaam en vezelrijk maaltje is waardoor je de rest van de avond lekker voldaan bent.


Print

Recept: Speltsalade met gegrilde groenten

Speltsalade met gegrilde groenten
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 3 hours 45 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht

Ingredients

Scale
  • 100 gram spelt
  • 75 gram adukibonen
  • 1 aubergine
  • 100 gram gekleurde cherrytomaten
  • 3 sjalotjes
  • 50 gram smeerbare kruidenkaas
  • 75 gram feta
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • Verse peper en zout
  • Olijfolie om te grillen

Benodigdheden:

  • Grillpan

Instructions

  1. De adukibonen moeten van tevoren 3 uur wellen in water, houd hier dus rekening mee bij de bereidingstijd. Giet ze na het wellen af, voeg schoon water toe, breng aan de kook en kook de adukibonen in 45 minuten zachtjes gaar.
  2. Ook de spelt heeft een behoorlijk garingstijd: voeg de spelt toe aan kokend water en kook het voor 25 minuten zachtjes door.
  3. Zodra de spelt in het water zit, kun je ondertussen de rest van de salade gaan bereiden. Was de aubergine en snijd hem in dikke plakken van ongeveer een centimeter dik. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in de grillpan en gril de plakken aubergine aan beide kanten totdat er een bruin grillrandje op ontstaat. 
  4. Snijd ondertussen de sjalotjes in vieren. Leg de gegrilde plakken aubergine op een serveerbord. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe aan de grillpan en gril vervolgens de cherrytomaten en sjalotjes rondom. Verknip 1 van de 2 rozemarijntakjes boven de grillpan zodat de kruiden vermengen met de olijfolie en groenten. 
  5. Verkruimel de feta alvast. Zodra de spelt en bonen gaar zijn giet je ze af. Roer wat olie door de spelt en vervolgens ook de adukibonen. Verdeel dit over de gegrilde plakken aubergine. Vervolgens verdeel je de gegrilde tomaten en sjalotjes eroverheen en eindig met de blokjes feta. Verknip het tweede rozemarijntakje over de salade en schep de kruidenkaas bij de salade. Vermaal er wat verse peper en zout overheen. 

Bewaartip: Je kunt de salade in de koelkast bewaren voor bijvoorbeeld de dag erna. Serveer hem dan koud, ook lekker!

Eet smakelijk.

Liefs, Nanda

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Speltsalade met gegrilde groenten

Category: Salade recepten, Vegetarische Hoofdgerechten Tags: aubergines, cherrytomaten, feta, gegrilde groenten, hoofdgerechten, kruidenkaas, Nanda Appelman, peulvruchten, rozemarijn, sjalotten, spelt, vegetarisch

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Rabarber Frambozen Crumble potjes
Volgend bericht: Twee variaties zomerse ijskoffie »

Lees Interacties

Reacties

  1. Danella

    10 juli 2017 om 10:47 am

    Ziet er lekker uit! Ik vind de combinatie met de koude feta altijd zo lekker.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee