Print

Recept: Speculaas brokken

Dit is het recept voor homemade speculaasbrokken! Ik geef je tips om lekkere knapperige speculaas brokken te maken, die je vervolgens serveert bij warme chocolademelk, een kop thee of gewoonweg voor bij de koffie! Een lekkere oud-Hollandse koek om van te snoepen. Dit recept is tevens eenvoudig vegan te maken door plantaardige roomboter en melk te gebruiken. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min + rusten
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 1 grote brok 1x
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Sinterklaas

Ingredients

Scale

  • 200 gr bloem
  • 115 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 2 el speculaaskruiden 
  • snuf zout
  • 125 gr KOUDE roomboter, in blokjes
  • 34 el KOUDE melk
  • 23 el amandelschaafsel

Extra:

  • extra melk  voor bestrijken
  • huishoudfolie
  • bakpapier
  • deegroller

Instructions

  1. Stop de bloem, suiker, speculaaskruiden en zout in een mengkom. Roer dit alvast goed door elkaar. Voeg daarna de KOUDE boter en melk toe en kneed met de hand tot een samenhangend deeg. Je kunt hier ook een keukenmixer met deeghaak voor gebruiken, maar kneed vooral het deeg niet te lang door.
  2. Vorm een bal van het deeg en druk deze een beetje plat. Wikkel deze in huishoudfolie en laat het deeg minstens 1 uur rusten in de koelkast. (maar een hele nacht mag ook).
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden (160 hetelucht). Leg een vel bakpapier op het aanrecht. Plaats hier het deeg op en vervolgens nog een vel bakpapier. Rol met je deegroller het stugge deeg in de lengte uit tot een lap van 1 cm dikte. Let op: het deeg moet dus nog wel binnen de bakplaat passen. Verwijder de bovenste vel bakpapier. Til vervolgens het onderste vel op en plaats op de bakplaat.
  4. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de extra melk en bestrooi tot slot met de amandelschaafsel. Schuif de bakplaat iets onder het midden van de oven en bak de speculaas brok in 30 minuten af. 
  5. Na het bakken schuif en trek je het vel bakpapier met de brok van de bakplaat en verplaats direct naar een groot rooster om af te koelen. Zo krijg je het meest krokante resultaat van je speculaas brokken. (Als je hem op de bakplaat laat afkoelen blijft het deeg helaas ook iets zachter)
  6. Na het afkoelen breek je de koek in meerdere brokken. Bewaren doe je in een koektrommel (luchtdicht dus) en voor max. 1 week. 

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Keywords: Sinterklaas, speculaas, koek, roomboter, bloem, suiker