Laatst vertelde ik jullie al over zilte groenten zoals lamsoor en ijskruid. Maar op Texel worden veel meer zilte groenten geteeld. Ik maakte namelijk een zilte stamppot met lamsoor en ijskruid en daarbij een stukje witvis.
Het is immer vrijdag, visdag, dus ik heb een overheerlijk recept met vis voor jullie. Afgelopen weekend maakte ik namelijk kennis met zilte aardappelen, lamsoren en ijskruid. Tijdens het bezoek aan Texel kon ik hier namelijk niet om heen.De zilte groenten gingen ook op de veerboot mee terug naar Utrecht en daar maakte ik onder andere deze zilte stamppot met lamsoor en ijskruid van. Heerlijk voor bij een stukje witvis met venkelzaadjes! Ook lekker: probeer eens dit zilte soepje. Of ga voor een Hollands mosselpannetje!
Zilte groenten van Texel
Verzilting van onze aarde is een wereldwijd probleem aan het worden. Het steeds ‘zouter’ worden van onze grond komt de huidige landbouw en gewassen niet ten goede. Zilt Proefbedrijf Texel is sind 2010 al bezig met onderzoek naar welke gewassen groeien op zilte grond. En de soorten die het goed doen vind je terug bij Marc Foods. Zo worden er bijvoorbeeld zilte aardappelen, wortelen of tomaten gekweekt op grond geïrrigeerd met zeewater. En worden de gewassen bemest met zeewier. Het proces is dus ook nog eens 100% biologisch. Je vind de zilte aardappelen (zie blauwe doosjes) van Marcfoods vanaf deze week ook bij de Albert Heijn XL. Proef ze zelf eens en laat me weten wat je er van vindt! Ik maakte er in ieder geval onderstaande zilte stamppot met lamsoor en ijskruid mee!
Recept voor zilte stamppot met lamsoor en ijskruid:
(hoofdgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 1 kilo zilte aardappels,
- 200 gram lamsoor,
- 200 gram ijskruid,
- 1 theelepel gedroogde venkel,
- 4 Pangasiusfilets (of andere witvis – ca 400 gram)
- peper & Zout,
- roomboter.
Bereidingstijd: 30 minuten.
Bereidingswijze:
- Was de aardappelen, snijd doormidden en kook in de schil in 15 minuten klaar. Je hoeft geen zout toe te voegen.
- Intussen spoel je de lamsoor en ijskruid even af laat uitlekken in een vergiet. Hak vervolgens grof.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de gedroogde venkel toe. Zodra de zaadjes beginnen te ‘poppen’ voeg je een flinke eetlepel roomboter toe. Laat deze smelten en bak hierin de pangasiusfilets rondom bruin en gaar. Breng op smaak met zout & peper.
- Zodra de aardappels gaar zijn giet je deze af en laat een paar minuten uitdampen, in de pan met de deksel er op. Voeg vervolgens een klontje boter toe en stamp het geheel door met een aardappelpuree stamper. Voeg de gesneden lamsoor en ijskruid toe en stamp nog licht door om te vermengen. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
- Serveel de zilte stampot met lamsoor en ijskruid op een bord en leg hier de gebakken pangasiusfilet bovenop. Giet een beetje van het bakvet en venkelzaadjes erbij, want dat zit boordevol smaak.
Eet smakelijk!
[…] Lamsoor en ijskruid zijn zogenaamde zilte gewassen. Dat wil zeggen dat ze op grond met een hoog zoutgehalte groeien. Dat geeft ze een heel bijzondere smaak, die je zelf kunt proeven in deze zilte stamppot van Betty’s Kitchen. Bekijk het recept hier. […]