• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vis Recepten / Zilte stamppot met lamsoor en ijskruid

Zilte stamppot met lamsoor en ijskruid

18 september 2015 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Laatst vertelde ik jullie al over zilte groenten zoals lamsoor en ijskruid. Maar op Texel worden veel meer zilte groenten geteeld. Ik maakte namelijk een zilte stamppot met lamsoor en ijskruid en daarbij een stukje witvis.

Het is immer vrijdag, visdag, dus ik heb een overheerlijk recept met vis voor jullie. Afgelopen weekend maakte ik namelijk kennis met zilte aardappelen, lamsoren en ijskruid. Tijdens het bezoek aan Texel kon ik hier namelijk niet om heen.De zilte groenten gingen ook op de veerboot mee terug naar Utrecht en daar maakte ik onder andere deze zilte stamppot met lamsoor en ijskruid van. Heerlijk voor bij een stukje witvis met venkelzaadjes! Ook lekker: probeer eens dit zilte soepje. Of ga voor een Hollands mosselpannetje!

recept_zilte_stamppot_met_lamsoor_en_ijskruid_1-001

Zilte groenten van Texel

Verzilting van onze aarde is een wereldwijd probleem aan het worden. Het steeds ‘zouter’  worden van onze grond komt de huidige landbouw en gewassen niet ten goede. Zilt Proefbedrijf Texel is sind 2010 al bezig met onderzoek naar welke gewassen groeien op zilte grond. En de soorten die het goed doen vind je terug bij Marc Foods. Zo worden er bijvoorbeeld zilte aardappelen, wortelen of tomaten gekweekt op grond geïrrigeerd met zeewater. En worden de gewassen bemest met zeewier. Het proces is dus ook nog eens 100% biologisch. Je vind de zilte aardappelen (zie blauwe doosjes) van Marcfoods vanaf deze week ook bij de Albert Heijn XL. Proef ze zelf eens en laat me weten wat je er van vindt! Ik maakte er in ieder geval onderstaande zilte stamppot met lamsoor en ijskruid mee!

recept_zilte_stamppot_met_lamsoor_en_ijskruid_4-001

Recept voor zilte stamppot met lamsoor en ijskruid:

(hoofdgerecht voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 1 kilo zilte aardappels,
  • 200 gram lamsoor,
  • 200 gram ijskruid,
  • 1 theelepel gedroogde venkel,
  • 4 Pangasiusfilets (of andere witvis – ca 400 gram)
  • peper & Zout,
  • roomboter.

Bereidingstijd:  30 minuten.

Bereidingswijze:

  1. Was de aardappelen, snijd doormidden en kook in de schil in 15 minuten klaar. Je hoeft geen zout toe te voegen.
  2. Intussen spoel je de lamsoor en ijskruid even af laat uitlekken in een vergiet. Hak vervolgens grof.recept_zilte_stamppot_met_lamsoor_en_ijskruid-001
  3. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de gedroogde venkel toe. Zodra de zaadjes beginnen te ‘poppen’ voeg je een flinke eetlepel roomboter toe. Laat deze smelten en bak hierin de pangasiusfilets rondom bruin en gaar. Breng op smaak met zout & peper.
  4. Zodra de aardappels gaar zijn giet je deze af en laat een paar minuten uitdampen, in de pan met de deksel er op. Voeg vervolgens een klontje boter toe en stamp het geheel door met een aardappelpuree stamper. Voeg de gesneden lamsoor en ijskruid toe en stamp nog licht door om te vermengen. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper.
  5. Serveel de zilte stampot met lamsoor en ijskruid op een bord en leg hier de gebakken pangasiusfilet bovenop. Giet een beetje van het bakvet en venkelzaadjes erbij, want dat zit boordevol smaak.

Eet smakelijk!

recept_zilte_stamppot_met_lamsoor_en_ijskruid_2-001


Category: Vis Recepten Tags: aardappels, boter, Glutenvrij, ijskruid, lamsoor, Marcfoods, Nederlandse keuken, pagasiusfilet, stamppot, Texel, venkel, zilte groente

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Texel Culinair 2015
Volgend bericht: Fitbit Charge HR – Activiteiten Tracker »

Lees Interacties

Trackbacks

  1. 42 Stamppotrecepten Om De Koude Dagen Mee Door Te Komen schreef:
    26 november 2018 om 11:47 am

    […] Lamsoor en ijskruid zijn zogenaamde zilte gewassen. Dat wil zeggen dat ze op grond met een hoog zoutgehalte groeien. Dat geeft ze een heel bijzondere smaak, die je zelf kunt proeven in deze zilte stamppot van Betty’s Kitchen. Bekijk het recept hier. […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in