• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Events / Texel Culinair 2015

Texel Culinair 2015

16 september 2015 Door Betina Oostveen 3 Reacties

Afgelopen weekend ben ik wezen proeven op sien Tessels! Ik bracht namelijk maar liefst 3 dagen door in de Koog op Texel, waar dit jaar voor de 12e keer het jaarlijkse food festival: Texel Culinair plaats vond. Neem maar aan van iemand die nog nooit eerder op Texel is geweest: Dit is een hele leuke manier om kennis te maken met het eiland Texel en zijn eetgewoontes!

Wat is Texel Culinair

Elk tweede weekend van September wordt de Dorpsstraat, in De Koog op Texel, omgetoverd tot 1 groot openlucht restaurant. De Koog staat zowieso al bekend als het toeristische centrum van Texel en omdat je hier dicht aan het strand zit, is het ook de ideale plek voor een vakantie of weekendje weg.  Het aanbod restaurants op Texel is ook zeer divers: van visrestaurants, eetcafe’s, traditionele bakkerijen, maar ook exotische keuken. En zodoende dus ook op Texel Culinair.

bezoek_texel_culinair_2015-002_door_liselotte_schoo1
bezoek_texel_culinair_2015_food_festival_header-001

Tijdens dit jaarlijkse evenement kom je proeven bij zo’n 30 verschillende stands, van enkel lokale restaurants op Texel. Texel staat met name bekend om zijn Texels rund en Texelse schaapjes, maar ook vis en schelpdieren zoals kokkels. En laten we de zilte groenten, zoals lamsoor of zeekraal niet vergeten. Deze lokale specialiteiten proef je ook zeker terug tijdens Texel Culinair. En er is voor een ieder wat wils: Niet alleen het lokale eetcafe doet mee, maar ook (luxe) catering bedrijven, exotische keukens en gerenomeerde restaurants van het eiland.

Het Kwekertje

Elk jaar vind er een wedstrijd plaats waarbij de lokale restaurants koken met 1 typisch Texels hoofdingrediënt. Dit gerechtje, genaamd het Kwekertje, mag slechts 1 kogertje (2 euro) kosten. Er deden dit jaar maar liefst 14 restaurants een poging om eentrots gerechtje met Texels rund en VOC kruiden neer te zetten.

bezoek_texel_culinair_2015_food_festival_de_taveerne-001

Uiteraard heb ik er zelf ook zoveel mogelijk geproefd, maar goed, ik had dan ook 3 dagen de tijd.  Leuk om te weten: Texel bestaat dit jaar 600 jaar als stad, en het gebruik van de VOC kruiden verwijzen hier dan ook weer naar.

Wat proef je op Texel Culinair

Allereerst, je proeft echt veel te veel. Er is heel keus en je wilt echt alles en bij iedereen wat proeven. De gerechtjes kosten 2, 4 of 6 euro per stuk, en bij elke stand is in ieder geval de vaste huiswijn van Texel Culinair verkrijgbaar. Zo kun je dus de hele avond 1 zelfde wit, rose of rode wijn drinken. Maar de echte liefhebber gaat natuurlijk voor echt Texels bier zoals ‘ Skuumkoppe’ of het donkere ‘Wrakhout’ .

bezoek_texel_culinair_2015_food_festival_geen_idee
bezoek_texel_culinair_2015_food_festival_Inn_den_knip-002
bezoek_texel_culinair_2015_food_festival_restaurant_de_kroontjes-001
bezoek_texel_culinair_2015_food_festival_rebecca-001
bezoek_texel_culinair_2015_food_festival_food
event_texel_culinair_pakhuus

De Winnaars in 2015

En met zoveel restaurants om van te proeven, willen jullie vast weten welke de Texelse Toppers zijn.  De jury van Texel Culinair 2015 bestond uit Werner Dros (eigenaar zoogkoeien-houderij, waar ook het Texels weiderund voor het Kwekertje vandaan komt), TV kok Sandra Ysbrandy (24 Kitchen),  De Brabantse meester-kok Leon Ribbens en zijn dochter Ellis, culinair adviseur Jaap Sloof en culinair journalist Felix Wilbrink. 

bezoek_texel_culinair_2015_food_festival_winnaars
  • In de Categorie Restaurants: ‘t Pakhuus – dit visrestaurant had niet alleen kwalitatief heerlijke ingredienten, maar het hele plaatje klopte: van aankleding, tot service & bediening.
  • In de Categorie Eetcafés:  Talk of the Town – zij hadden dan ook Smoked Ribs die zo van het bot af gleden en op je tong smolt.
  • In de Categorie Diversen & Catering:  Fris & Zilt Kombuis – deze dames biologische en duurzame baksters van Texelse specialiteiten en binnenkort vertel ik je hier meer over.
  • In de Categorie Wereldkeuken: Anneke’s Kitchen – Ik en mijn foodiecollega’s waren niet weg te slaan bij haar Aziatische Toko!
  • De Publieksprijs:  Restaurant De Kroontjes – De New Style hotdog viel dan ook niet aan te slepen.
  • Het Kwekertje 2015: ging naar Anneke’s Kitchen, met haar bereiding van Oosterse rundertong. En inderdaad, dit was ook mijn favoriete Kwekertje 🙂
  • Overall Winnaar van Texel Culinair 2015: ‘t Pakhuus  – die gaat dus beslist op een to-visit lijstje voor een volgend bezoek aan Texel.

Tot zo ver mijn verslag van Texel Culinair 2015. Mocht je volgend jaar zelf willen gaan proeven, begin dan vast met reserveren! Het evenement is inmiddels zo populair dat de hotels voor de volgende editie Texel Culinair nu al geboekt worden.

En gouden tip van Betty:  Las tussen het eten door een strandwandeling in. Dat is de enige manier waarop je net zoveel kunt proeven als ik drie dagen lang gedaan heb. Oh ja, en een stretchbroek aantrekken. Check hier ook mijn video VLOG van dit heerlijke weekendje weg op Texel.

Groetjes, Betty

bezoek_texel_culinair_2015_food_festival_the_end-001

(bron foto Winnaars:  Texelse Courant, Foto bovenaf: Liselotte Schoo)

Voor deze review was ik uitgenodigd door Texel Culinair & VVV Texel, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Events, Travel Tags: Events, Festivals, reisblog, Texel, Texel Culinair, VVV

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Caesar salade met aardappel, ei en spek
Volgend bericht: Zilte stamppot met lamsoor en ijskruid »

Lees Interacties

Reacties

  1. Sigrid

    19 september 2015 om 9:05 am

    Wat super leuk Betty! Voor mij een reden om ook een keer naar Texel te gaan als dit evenement er is!
    Gerechten zien en mooi en heerlijk uit ook. Wat zullen jullie blij zijn geweest daar! 😉

    Beantwoorden
  2. Petra

    26 september 2015 om 11:18 am

    Ik kwam toevallig op jouw site terecht. Ik begin al maandenlang elke ochtend met een warme citroenwater en ging eens googlen of dit nou eigenlijk wel zo gezond is, en voornamelijk waarvoor! ! Zodoende las ik ook deze Texel ervaring wat leuk zeg ben nog nooit op Texel geweest en ga daar nu eens over nadenken om dat volgend jaar ook eens te gaan bekijken. Verder een enige site ik stop het bij mijn favorieten want ga zeker nog wat recepten van je uitproberen.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      27 september 2015 om 3:20 pm

      HI Petra,

      dank je wel, want dat vind ik altijd goed om te horen!
      Texel Culinair is zeker een aanrader! Het is zowieso een lekker eiland om even uit te waaien en te genieten van de natuur.
      In ieder geval heel veel bakplezier en eet smakelijk alvast!

      Groetjes,
      Betty

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • recept zelf roti plaat maken © bettyskitchen.nl Zelf Roti Plaat maken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in