• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Taart Recepten / Rabarbertaart met Frangipane

Rabarbertaart met Frangipane

28 augustus 2015 Door Betina Oostveen 9 Reacties

Ik heb jullie al vaker verteld dat rabarber een hele mooie groente soort is voor zoete baksels. En deze rabarbertaart met frangipane bewijst dat maar weer! Wat een prachtig recept is dit en die moest ik natuurlijk met jullie delen!

Decadente Britse rabarbertaart

Rabarber is zo’n heerlijke groente! Deze friszure stengel leent zich uitermate voor toetjes & desserts en inmiddels sta ik ook met een flesje rabarber onder de douche. De rabarber leent zich dan ook om een heerlijke rabarbertaart mee te maken en deze Engelse rabarbertaart met frangipane is buitengewoon luxe & decadent! Het recept van deze rabarber taart met frangipane komt van de jongste Michelin sterren chef uit Engeland: Tommy Banks van The Black Swan in Yorkshire. En het is ook juist Yorkshire die weer bekend staat om zijn rabarber oogsten!

rabarbertaart met frangipane naar recept van Tommy Banks

Op dit moment zijn de rabarbers nog in het seizoen, dus je groenteboer heeft vast nog wel een kilootje voor je over! Het vergt even een karweitje, maar dan heb je ook een heel bijzondere rabarbertaart. Ik serveerde hem afgelopen week op de verjaardag van Dylan, dus de hele familie heeft hem al goedgekeurd! Check hier overigens nog veel meer lekkere recepten met rabarber!

recept_rabarbertaart_met_frangipane_en_rozensiroop_1-001

Wat is Frangipane?

Zodra je ergens de naam ‘ Frangipane’  ziet staan, dan weet je meteen dat er amandelmeel in het recept verwerkt zit. De Frangipane laag van deze taart heeft dan ook wat weg van amandelspijs. En zoals bij mijn eerdere baksels, zoals deze Koningdagcake, weet je dat je gewoonweg een heerlijk luxe taartje in handen hebt. Tip voor je begint: zorg er in ieder geval voor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn! En… deze rabarber taart komt het beste tot zijn recht als je hem een nachtje in de koelkast stopt. Zo kan de jam en de frangipane laag een beetje opstijven en nog lekkerder worden.


Print

Recept: Rabarbertaart met Frangipane

rabarbertaart met frangipane
Print Recipe

Deze luxe rabarbertaart met frangipane en rozensiroop is afkomstig van de Britse Michelin sterren chef Tommy Banks. Dan weet je gewoon dat dit een hele bijzondere taart moet zijn!

  • Author: Tommy Banks for Molton & Brown
  • Prep Time: 45 min.
  • Cook Time: 45 min.
  • Total Time: 1 uur en 30 minuten
  • Yield: 1 taart – 16 personen 1x
  • Category: taart
  • Cuisine: Britse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten rabarber jam:

  • 850 gram rabarber, in stukjes, (+ evt. 1 extra stengel voor decoratie)
  • 300 gram suiker,
  • sap van 1 citroen.

Ingrediënten ‘shortcrust’ deegbodem:

  • 750 gram bloem,
  • 375 gram roomboter,
  • 300 gram poedersuiker,
  • 1 ei,
  • 3 eierdooiers.

Ingrediënten Frangipane:

  • 200 gram roomboter,
  • 200 gram suiker,
  • 200 gram amandelmeel,
  • 4 eieren,
  • 40 gram bloem,
  • 1 theelepel amandel essence.

Ingrediënten rozensiroop:

  • 100 gram suiker,
  • 100 gram water,
  • 20 gram gedroogde rozenblaadjes *

( *  Kun je geen gedroogde rozenblaadjes vinden? Gebruik dan slechts 60 gram water + 40 gram rozenwater.) 

Extra:

  • springvorm met hoge rand,  25 – 26 cm doorsnede
  • bakpapier
  • bakrijst of bakbonen
  • keukenmixer

Instructions

  1. Maak als eerste de rabarberjam: breng de rabarber, suiker en citroensap aan de kook in een klein pannetje en laat minstens 30 minuten doorpruttelen op medium-laag vuur. Test de jam op een koud bord: indien hij nog niet ‘vast’ genoeg wordt met afkoelen, dan kun je de jam gerust nog 5 extra minuten doorkoken en opnieuw testen. Zet vervolgens apart om af te koelen.
  2. Verwarm vervolgens de oven voor op 170 graden (155 hete lucht) en bekleed de springvorm met bakpapier. Vervolgens ga je de deegbodem maken: Wrijf het bloem, poedersuiker en boter uit tot een kruimelig deeg (op het aanrecht). Doe dit rustig en wrijf delicaat door elkaar tot je de textuur van broodkruimels hebt. Voeg vervolgens het ei toe om meer een deegtextuur te krijgen.
  3. Pak het deeg bij elkaar, vorm een bal en druk deze plat. Gebruik een deegroller om het deeg licht uit te rollen tot een plak en bekleed hiermee de springvorm en opstaande rand mee. Dek het deeg vervolgens goed af met bakpapier, ook in de hoek, en stort de vorm vol met bakrijst of bakbonen. Blind bak te taart in de oven gedurende 15 minuten. Verwijder de bakrijst of bonen en voorzichtig het vel bakpapier en laat de taartbodem vervolgens een beetje afkoelen.
  4. Om de Frangipane laag te maken: Klop de roomboter en suiker smeuïg in de keukenmixer, op middelhoge stand. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe en tot slot de amandelessence. Spatel vervolgens de amandelmeel en het bloem er doorheen.
  5. Je gaat nu de taart ‘bouwen’:  Schep de rabarberjam op de deegbodem en strijk goed glad. Vervolgens lepel je de Frangipane laag op de jam en smeer deze ook goed uit. Snijd eventueel een extra stengel rabarber in 1 cm stukjes en steek deze, in een patroon, in de Frangipane. Bak de taart vervolgens af in de oven, gedurende 75 minuten.
  6. Zodra de taart klaar bijna klaar is, ga je de rozensiroop maken: verwarm het suiker, water en rozenblaadjes in een pannetje. Zodra het kookt, zet je het vuur uit. Lepel de rozensiroop over de bovenkant van de warme Rabarbertaart en laat goed intrekken. Zodra de taart, in de vorm, is afgekoeld, dek je deze af met folie en laat nog 1 nacht afkoelen in de koelkast.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Keywords: taart, amandelspijs, frangipane, rabarber, zanddeeg

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept_rabarbertaart_met_frangipane_en_rozensiroop_2-001

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze geweldige rabarbertaart met frangine en rozensiroop wilt gaan maken!

Category: Taart Recepten Tags: amandelmeel, bloem, boter, Britse keuken, citroen, eieren, Frangipane, poedersuiker, rabarber, roomboter, rozenwater, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pitabroodjes met ei en spek
Volgend bericht: Shaken en Koken met Gin-Tonic ! »

Lees Interacties

Reacties

  1. Line Gevers

    31 augustus 2015 om 2:15 pm

    Ik ben dol op rabarber, laatst ook een dessert gehad met rabarbermousse en een trifle van rabarber dit was echt super lekker.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      31 augustus 2015 om 7:09 pm

      Pluk daarom de vruchten van het seizoen en geniet er van!

      Beantwoorden
  2. Diana

    4 mei 2019 om 12:02 pm

    Waar kan je rozenwater kopen?
    Vriendelijke groet,
    Diana

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 mei 2019 om 9:57 am

      Hi Diana, ik haal deze gewoonweg in de supermarkt. Vaak bij mediterrane producten liggen ze. En anders een natuur/bio winkel.

      Beantwoorden
  3. An

    26 april 2020 om 11:46 am

    kan ik een deel van de taart invriezen?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      26 april 2020 om 12:41 pm

      Jazeker. Wel goed laten afkoelen hiervoor.

      Beantwoorden
  4. Amrie

    29 mei 2021 om 3:20 pm

    Kan het zijn dat in ieder geval de ingrediënten voor de short crust pastry voor 2 taarten zijn? Of misschien wel het hele recept voor 2 taarten is?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      14 juli 2021 om 11:21 am

      Hi Amrie,
      dit recept is echt voor 1 flinke taart!

      Beantwoorden
  5. Marjolijn

    17 juli 2021 om 2:28 pm

    Moet er in de rabarberjam geen geleisuiker? Hij is na 45 minuten nog steeds niet vast. Gewoon door laten pruttelen?

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#CHINEESNIEUWJAAR

Chinese keuken recepten

Op zoek naar recepten om het Chinees Nieuwjaar mee te vieren? Check ze hier allemaal!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • 15x gezonde smoothies recepten met groente en fruit © bettyskitchen.nl 15x Gezonde Smoothies
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept witlofsalade met appel en rozijnen © bettyskitchen.nl Witlof salade met appel en rozijnen

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

recept vlechtbrood met brie en cranberry © bettyskitchen.nl

Vlechtbrood met brie en cranberry (Video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in