Liefhebbers van banketbakkersroom zullen dit typisch Hollandse gebakje vast en zeker al kennen. Ik ging namelijk aan de slag met zelf Puddingbroodjes maken. Deze zachte witte puntjes met gele room zijn ook bekend als roombroodjes en is een guilty pleasure van velen!
Laatst had ik zelf banketbakkersroom gemaakt om soesjes te vullen. Omdat ik nog behoorlijk wat over had, besloot ik om er een echt oud Hollands gebakje mee te maken, namelijk puddingbroodjes. Ik had ze al lang niet meer gegeten, maar ze zijn zo erg lekker! Ze worden als oer-hollands gebak gezien en zijn een liefhebber van velen! Daarnaast is deze traktatie in de volksmond ook bekend als ‘room broodje’ of zachte witte puntjes met gele room. Allereerst kun je de room helemaal zelf maken, want dat is gewoon de allerlekkerste! En vervolgens zijn vers gebakken witte broodjes ook makkelijk zelf te make en nog veel lekkerder dan de witte puntjes uit de supermarkt.
Wist je dat ze in Azie ook dol zijn op zachte broodjes gevuld met banketbakkersroom of custardpudding? ‘Nai Wong Bao’ zijn gestoomde gezoete bao buns met gele room. Grappig he?!
Banketbakkersroom heet ook wel crème pâtissière en is een klassieke gele pudding-achtige room die vaak als zoete vulling wordt gebruikt. Denk dan aan het vullen van tompoucen, onderstaande puddingbroodjes, volspuiten van soezen en de langwerpige Franse eclairs. Daarnaast kunt je de room ook gebruiken voor het vullen van cronuts. Tevens is dit ook de bekende gele room die wordt gebruikt in vlaaien, zoals bijvoorbeeld in dit recept voor Limburgse kruimelvlaai met gele room. Algoed, terug naar die heerlijke melkzachte broodjes met banketbakkers room, ofwel Hollandse Puddingbroodjes!
Recept: Puddingbroodjes maken
Liefhebbers van banketbakkersroom zullen dit typisch Hollandse gebakje vast en zeker al kennen. Ik ging namelijk aan de slag met zelf Puddingbroodjes maken. Deze zachte witte puntjes met gele room zijn ook bekend als roombroodjes of witte puntjes met gele room en is een guilty pleasure van velen!
- Prep Time: 30 min + rijzenkoelen
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: > 2 uur
- Yield: 6 stuks 1x
- Category: Gebak
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
Voor het brooddeeg:
- 15 gram witte basterdsuiker
- 5 gram gedroogde gist
- 125 ml volle melk
- 250 gram bloem
- 3 gram zout
- 1 eidooier
- 25 gram roomboter
- zonnebloemolie
- 1 ei, om te bestrijken
- poedersuiker, om te bestrooien
Voor de banketbakkers room (gele room):
- 350 ml volle melk
- 60 gram suiker
- ½ vanillepeul, uitgeschraapt
- 3 eidooiers
- 3 eetlepels maïzena of bloem
- spuitzak
Extra:
- keukenmixer met deeghaken
- deegroller
- bakpapier
Instructions
- Begin als eerste met het maken van de banketbakkersroom. Volg hiervoor dit recept. Zodra de banketbakkersroom helemaal gemengd is, schep je deze in een spuitzak en knoop deze dicht. Plaats de spuitzak in de koelkast om > 1 uur te koelen.
- Daarna ga je aan de slag met het deeg voor de broodjes *. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Haal van de warmtebron en los hier vervolgens suiker en gist in op. Wacht 10 minuten of tot het mengsel lekker begint te bubbelen.
- Stop de bloem, zout en eidooier in de mengkom van de mixer. Schenk hier het gistmengsel bij en kneed met de deeghaken op lage snelheid.
- Snijd de roomboter in klein blokjes en voeg een kwart toe tijdens het mixen. Wacht tot deze is opgenomen en voeg dan nog een kwart toe. Ga zo door tot alle boter is toegevoegd en opgenomen. Kneed daarna het deeg in 10 minuten helemaal elastisch en soepel.
- Dek de mengkom af met folie of een theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen.
- Bestuif een werkblad lichtjes met bloem. Schep het deeg uit de kom en verdeel in 6 stukken. Rol de bolletjes met een deegroller uit tot een rond plakje van 20 cm doorsnede. Rol het plakje nu op en plaats met de naad omlaag op de bakplaat.
- Dek de plaat af met folie of een vochtige doek en laat de witte puntjes nog 30 minuten narijzen. Bestrijk daarna met een losgeklopt ei.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden (210 hetelucht) en schuif de bakplaat in de oven. Bak de broodjes in 8-10 minuten af. Verplaats naar een rooster om af te koelen en houd warm met een theedoek. Laat volledig afkoelen.
- Snijd de witte puntjes aan de bovenkant in (net zoals bij een hotdog). Spuit hier de banketbakkersroom in. Bestrooi de puddingbroodjes vervolgens met poedersuiker om helemaal af te maken. Serveer direct!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
* Dit zelfgemaakte deeg voor puddingbroodjes is lekker zacht op de tong. Heb je geen tijd of wil je niet uitgebreid in de keuken staan? Gebruik dan simpelweg de zachte witte puntjes broodjes (langwerpige witte bolletjes) uit de supermarkt. Alleen aan de bovenkant insnijden, vullen met de room, afpoederen met de poedersuiker en klaar is kees!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar onderstaande foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor zachte witte puntjes met gele room, beter bekend als puddingbroodjes of roombroodjes wilt gaan maken!
Geef een reactie