• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / Puddingbroodjes

Puddingbroodjes

25 augustus 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Liefhebbers van banketbakkersroom zullen dit typisch Hollandse gebakje vast en zeker al kennen. Ik ging namelijk aan de slag met zelf Puddingbroodjes maken. Deze zachte witte puntjes met gele room zijn ook bekend als roombroodjes en is een guilty pleasure van velen!

Laatst had ik zelf banketbakkersroom gemaakt om soesjes te vullen. Omdat ik nog behoorlijk wat over had, besloot ik om er een echt oud Hollands gebakje mee te maken, namelijk puddingbroodjes. Ik had ze al lang niet meer gegeten, maar ze zijn zo erg lekker! Ze worden als oer-hollands gebak gezien en zijn een liefhebber van velen! Daarnaast is deze traktatie in de volksmond ook bekend als ‘room broodje’ of zachte witte puntjes met gele room. Allereerst kun je de room helemaal zelf maken, want dat is gewoon de allerlekkerste! En vervolgens zijn vers gebakken witte broodjes ook makkelijk zelf te make en nog veel lekkerder dan de witte puntjes uit de supermarkt.

Wist je dat ze in Azie ook dol zijn op zachte broodjes gevuld met banketbakkersroom of custardpudding? ‘Nai Wong Bao’ zijn gestoomde gezoete bao buns met gele room. Grappig he?!

recept puddingbroodjes © bettyskitchen.nl

Banketbakkersroom heet ook wel crème pâtissière en is een klassieke gele pudding-achtige room die vaak als zoete vulling wordt gebruikt. Denk dan aan het vullen van tompoucen, onderstaande puddingbroodjes, volspuiten van soezen en de langwerpige Franse eclairs. Daarnaast kunt je de room ook gebruiken voor het vullen van cronuts. Tevens is dit ook de bekende gele room die wordt gebruikt in vlaaien, zoals bijvoorbeeld in dit recept voor Limburgse kruimelvlaai met gele room. Algoed, terug naar die heerlijke melkzachte broodjes met banketbakkers room, ofwel Hollandse Puddingbroodjes!


Print

Recept: Puddingbroodjes maken

recept puddingbroodjes © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Liefhebbers van banketbakkersroom zullen dit typisch Hollandse gebakje vast en zeker al kennen. Ik ging namelijk aan de slag met zelf Puddingbroodjes maken. Deze zachte witte puntjes met gele room zijn ook bekend als roombroodjes of witte puntjes met gele room en is een guilty pleasure van velen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min + rijzenkoelen
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: > 2 uur
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Category: Gebak
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Voor het brooddeeg:

  • 15 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram gedroogde gist
  • 125 ml volle melk
  • 250 gram bloem
  • 3 gram zout
  • 1 eidooier
  • 25 gram roomboter
  • zonnebloemolie
  • 1 ei, om te bestrijken
  • poedersuiker, om te bestrooien

Voor de banketbakkers room (gele room):

  • 350 ml volle melk
  • 60 gram suiker
  • ½ vanillepeul, uitgeschraapt
  • 3 eidooiers
  • 3 eetlepels maïzena of bloem
  • spuitzak

Extra:

  • keukenmixer met deeghaken
  • deegroller
  • bakpapier

Instructions

  1. Begin als eerste met het maken van de banketbakkersroom.  Volg hiervoor dit recept. Zodra de banketbakkersroom helemaal gemengd is, schep je deze in een spuitzak en knoop deze dicht. Plaats de spuitzak in de koelkast om > 1 uur te koelen.
  2. Daarna ga je aan de slag met het deeg voor de broodjes *. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Haal van de warmtebron en los hier vervolgens suiker en gist in op. Wacht 10 minuten of tot het mengsel lekker begint te bubbelen.
  3. Stop de bloem, zout en eidooier in de mengkom van de mixer. Schenk hier het gistmengsel bij en kneed met de deeghaken op lage snelheid.
  4. Snijd de roomboter in klein blokjes en voeg een kwart toe tijdens het mixen. Wacht tot deze is opgenomen en voeg dan nog een kwart toe. Ga zo door tot alle boter is toegevoegd en opgenomen. Kneed daarna het deeg in 10 minuten helemaal elastisch en soepel.
  5. Dek de mengkom af met folie of een theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen.
  6. Bestuif een werkblad lichtjes met bloem. Schep het deeg uit de kom en verdeel in 6 stukken. Rol de bolletjes met een deegroller uit tot een rond plakje van 20 cm doorsnede. Rol het plakje nu op en plaats met de naad omlaag op de bakplaat.
  7. Dek de plaat af met folie of een vochtige doek en laat de witte puntjes nog 30 minuten narijzen. Bestrijk daarna met een losgeklopt ei.
  8. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden (210 hetelucht) en schuif de bakplaat in de oven. Bak de broodjes in 8-10 minuten af. Verplaats naar een rooster om af te koelen en houd warm met een theedoek. Laat volledig afkoelen.
  9. Snijd de witte puntjes aan de bovenkant in (net zoals bij een hotdog). Spuit hier de banketbakkersroom in. Bestrooi de puddingbroodjes vervolgens met poedersuiker om helemaal af te maken. Serveer direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

* Dit zelfgemaakte deeg voor puddingbroodjes is lekker zacht op de tong. Heb je geen tijd of wil je niet uitgebreid in de keuken staan? Gebruik dan simpelweg de zachte witte puntjes broodjes (langwerpige witte bolletjes) uit de supermarkt. Alleen aan de bovenkant insnijden, vullen met de room, afpoederen met de poedersuiker en klaar is kees!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept puddingbroodjes © bettyskitchen

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar onderstaande foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor zachte witte puntjes met gele room, beter bekend als puddingbroodjes of roombroodjes wilt gaan maken!

Category: Bakrecepten, Deeg recepten Tags: banketbakkersroom, bloem, brood, eieren, gele room, gist, maizena, melk, Nederlandse keuken, poedersuiker, pudding, roomboter, suiker, tussendoortjes, vanille, vanillestokje

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Saucijzenbroodjes maken
Volgend bericht: Aardappel Salade met sardines – uit Zo Gepiept kookboek »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee