Print

Recept: Puddingbroodjes maken

Liefhebbers van banketbakkersroom zullen dit typisch Hollandse gebakje vast en zeker al kennen. Ik ging namelijk aan de slag met zelf Puddingbroodjes maken. Deze zachte witte puntjes met gele room zijn ook bekend als roombroodjes of witte puntjes met gele room en is een guilty pleasure van velen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min + rijzenkoelen
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: > 2 uur
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Category: Gebak
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale

Voor het brooddeeg:

  • 15 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram gedroogde gist
  • 125 ml volle melk
  • 250 gram bloem
  • 3 gram zout
  • 1 eidooier
  • 25 gram roomboter
  • zonnebloemolie
  • 1 ei, om te bestrijken
  • poedersuiker, om te bestrooien

Voor de banketbakkers room (gele room):

  • 350 ml volle melk
  • 60 gram suiker
  • ½ vanillepeul, uitgeschraapt
  • 3 eidooiers
  • 3 eetlepels maïzena of bloem
  • spuitzak

Extra:

  • keukenmixer met deeghaken
  • deegroller
  • bakpapier

Instructions

  1. Begin als eerste met het maken van de banketbakkersroom.  Volg hiervoor dit recept. Zodra de banketbakkersroom helemaal gemengd is, schep je deze in een spuitzak en knoop deze dicht. Plaats de spuitzak in de koelkast om > 1 uur te koelen.
  2. Daarna ga je aan de slag met het deeg voor de broodjes *. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is. Haal van de warmtebron en los hier vervolgens suiker en gist in op. Wacht 10 minuten of tot het mengsel lekker begint te bubbelen.
  3. Stop de bloem, zout en eidooier in de mengkom van de mixer. Schenk hier het gistmengsel bij en kneed met de deeghaken op lage snelheid.
  4. Snijd de roomboter in klein blokjes en voeg een kwart toe tijdens het mixen. Wacht tot deze is opgenomen en voeg dan nog een kwart toe. Ga zo door tot alle boter is toegevoegd en opgenomen. Kneed daarna het deeg in 10 minuten helemaal elastisch en soepel.
  5. Dek de mengkom af met folie of een theedoek en laat het deeg 1 uur rijzen.
  6. Bestuif een werkblad lichtjes met bloem. Schep het deeg uit de kom en verdeel in 6 stukken. Rol de bolletjes met een deegroller uit tot een rond plakje van 20 cm doorsnede. Rol het plakje nu op en plaats met de naad omlaag op de bakplaat.
  7. Dek de plaat af met folie of een vochtige doek en laat de witte puntjes nog 30 minuten narijzen. Bestrijk daarna met een losgeklopt ei.
  8. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden (210 hetelucht) en schuif de bakplaat in de oven. Bak de broodjes in 8-10 minuten af. Verplaats naar een rooster om af te koelen en houd warm met een theedoek. Laat volledig afkoelen.
  9. Snijd de witte puntjes aan de bovenkant in (net zoals bij een hotdog). Spuit hier de banketbakkersroom in. Bestrooi de puddingbroodjes vervolgens met poedersuiker om helemaal af te maken. Serveer direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

* Dit zelfgemaakte deeg voor puddingbroodjes is lekker zacht op de tong. Heb je geen tijd of wil je niet uitgebreid in de keuken staan? Gebruik dan simpelweg de zachte witte puntjes broodjes (langwerpige witte bolletjes) uit de supermarkt. Alleen aan de bovenkant insnijden, vullen met de room, afpoederen met de poedersuiker en klaar is kees!

Keywords: pudding, broodjes, deeg, custard, banketbakkersroom, eieren, melk, suiker, vanille, poedersuiker,