Wat de doen met pompoen? Momenteel kun je niet om deze oranje juweeltjes heen, want ze zitten natuurlijk volop in het seizoen. Dus bedacht ik deze geroosterde pompoensalade met geitenkaas en Freekeh granen.
Kleurrijke Pompoensalade
Wij zijn in huize Betty dol op recepten met pompoen. Deze kleurrijke poempoensalade heeft een heerlijk nootachtige smaak en is ideaal als vullende maaltijdsalade voor tijdens de lunch of het avondeten. De pompoen heeft namelijk een wat vlezige structuur, waardoor je een stukje vlees, gevogelte of vis niet eens meer mist.
Pompoensalade met freekeh granen
Afgelopen zomer stelde ik jullie al voor aan Artisan Grains: die met een heel assortiment aan granen nu ook in Nederland te verkrijgen zijn. Freekeh is een vrij nieuwe graansoort in Nederland, maar in Amerika is deze al immens populair. Freekeh is jonge en groene tarwe (Greenwheat) en heeft dankzij zijn leeftijd een hogere voedingswaarde als gewone tarwe granen. Het heeft ook een nootachtige smaak waardoor het heel goed combineert met een pittige salade (zoals rucola) en natuurlijk de geroosterde pompoen in deze pompoensalade. Freekeh heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het langer een verzadigd gevoel geeft. En daarnaast bevat het vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Je zou het bijna een superfood gaan noemen.
Recept: Pompoensalade met geitenkaas en freekeh
- Cook Time: 35 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Lunch
- Cuisine: Italiaanse Keuken
Ingredients
- 1 kleine oranje pompoen,
- 200 gram Freekeh,
- 1 liter water,
- 250 gram cherrytomaten,
- 150 gram geitenkaas (chevre) of fetakaas,
- 75 gram rucola,
- 1 citroen,
- peper & zout,
- olijfolie,
- verse (platte) peterselie,
- 3 eetlepels pompoen- en/of zonnebloempitten.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de pompoen doormidden en lepel de zaadjes en draadjes er uit. Snijd de pompoen in parten van 1-2 cm breed en gebruik een dunschiller om de schil te verwijderen. Verdeel de pompoen over de bakplaat, besprenkel met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rooster de pompoen gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Breng de Freekeh gedurende 15 minuten aan de kook in 1 liter water, een eetlepel olijfolie en een theelepel zout. (Check altijd even de verpakking voor de juiste bereidingstijd). Giet de Freekeh na afloop af en laat iets afkoelen.
- Was intussen de kerstomaatjes en halveer deze, en verkruimel de feta. Voeg de tomaatjes, de helft van de verkruimelde feta en de rucola toe aan de Freekeh. Zodra de pompoen gaar is hak je de helft in grove blokken en voeg ook toe aan de salade.
- Maak nu de dressing: Pers de citroen uit in een kommetje, voeg hier 3 eetlepels olijfolie aan toe en breng op smaak met zout en peper. Hak wat peterselie grof en meng ook door de dressing. Giet de dressing door de pompoensalade en roer goed door.
- Verdeel de salade over vier borden, Verdeel hier de overige pompoenrepen en feta overheen. Tot slot garneer je de pompoensalade met pompoen- en/of zonnebloempitten.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Manon
Dit recept was bij mij helaas geen succes. Jammer want de ingrediënten vind ik altijd erg lekker. Ik vond de salade te vlak van smaak en miste ergens wat kruiden. Normaal maak ik een salade van pompoen met een dressing van sinaasappelsap olijfolie en kaneel, dit mengt in mijn ogen ook beter met de pompoen.
Volgende keer beter, want andere recepten vind ik wel erg goed!