Het is lekker winterfris buiten, dus hoog tijd voor een portie gezonde winterse comfortfood. Deze Mediterrane kapucijnerschotel zit boordevol vezels en heeft een lekkere zoutige bite! Met hamlappen en lekker veel groente is dit een heerlijke stoofschotel voor elke dag!
Lekker vullende kapucijner schotel
Het recept voor deze mediterrane kapucijner schotel is een heel goed recept voor een snelle doordeweekse maaltijd. Je zet hem namelijk binnen een mum van tijd op tafel! De pan is lekker gevuld, boordevol groente en romige kapucijners! Lekker vezelrijk dus goed vullend en lekker gezond voor je lichaam! Laat maar komen die winterse sneeuwbuien!
Het is immers het tijdperk van de ‘vergeten groente’ , maar naast de pastinaak en aardperen is er voor mij ook nog een hele andere ‘ vergeten groente’: Kapucijners! Als kind at ik ze regelmatig, maar eigenlijk deze jaren nauwelijks meer. Terwijl deze peulvrucht zo lekker romig is en prima gebruikt kan worden te vervanging van aardappels of pasta. Daarnaast bevatten kapucijners veel vitamine B en zijn dus een goede aanvulling voor mensen die vegetarisch eten. Ik vind ze het allerlekkerst met zoute en krokant gebakken spek, dus vandaag een heerlijk recept voor een Mediterrane kapucijnerschotel. Maar gebruik gerust ‘vegetarische’ alternatieven hoor.
Recept: Mediterrane Kapucijner schotel

Het is lekker winterfris buiten, dus hoog tijd voor een portie gezonde winterse comfortfood. Deze Mediterrane kapucijner schotel zit boordevol vezels en heeft een lekkere zoutige bite! Met hamlappen en lekker veel groente is dit een heerlijke stoofschotel voor elke dag!
- Prep Time: 5 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 35 minuten
- Yield: 6 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Method: Stoven
- Cuisine: Mediterrane keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 150 gram magere spekreepjes
- 250 gram hamlappen
- 2 teentjes knoflook
- 800 gram gesneden Italiaanse roerbakgroente *
- 1 blik gepelde tomaten
- 700 – 800 gram kapucijners (pot of blik)
- Peper en zout
- 1 eetlepel provencaalse kruiden
- Olijfolie.
Instructions
- Dep de hamlappen droog, en snijd deze in blokjes van 1×1 cm. Pel de knoflook en pers deze uit. Pel de ui, snijd door de helft en vervolgens in dunne ringen. Snijd de prei in de lengte door, en vervolgens in dunne plakken. Spoel de prei goed uit onder de kraan om eventueel zand te verwijderen. Spoel de kapucijners af onder koud water en laat uitlekken
- Verwarm een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de spekjes aan gedurende 1 minuut. Voeg de blokjes ham toe, samen met de knoflook toe en bak gedurende 10 minuten rondom aan op middelhoog vuur. De ham dient gaar te zijn. Breng ondertussen op smaak met een beetje zout en vers gemalen peper.
- Voeg vervolgens de Italiaanse wokgroente toe en bak mee tot alles zacht begint te worden (4 – 5 minuten). Voeg uiteindelijk de gepelde tomaten toe en knijp de hele tomaten een beetje fijn met de hand of gebruik een pureestamper. Vul daarna het blik met water en giet dit er ook bij in de pan. Breng het geheel aan de kook en verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur. Laat totaal 20 minuten stoven.
- Voeg na 10 minuten stoven de uitgelekte kappucijers en de Provencaalse kruiden toe en laat de laatste 10 minuten meekoken.
- Haal daarna de pan van het vuur, breng de Mediterrane kapucijner schotel op smaak met zout en peper en serveer in diepe borden. Eventueel kun je er wat (stok)brood of gekookte rijst bij serveren, maar dit hoeft niet.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
*Met Italiaanse roerbakgroenten bedoel ik een mix van bijv. gesneden ui, prei, paprika, wortel.
Keywords: stoofvlees, hamlappen, kappucijners, bonen, stoofschotel, magere spekreepjes

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!

Ha! Goed om te horen! Ik hoor de laatste jaren echt nooit meer dat iemand nog kapucijners eet.. Maar gelukkig is dit wel het geval! En je kunt er juist zoveel mee doen. Enjoy!