Print

Recept: Mediterrane Kapucijner schotel

Het is lekker winterfris buiten, dus hoog tijd voor een portie gezonde winterse comfortfood. Deze Mediterrane kapucijner schotel zit boordevol vezels en heeft een lekkere zoutige bite! Met hamlappen en lekker veel groente is dit een heerlijke stoofschotel voor elke dag!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: Stoven
  • Cuisine: Mediterrane keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 150 gram magere spekreepjes
  • 250 gram hamlappen
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 gram gesneden Italiaanse roerbakgroente *
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 700800 gram kapucijners (pot of blik)
  • Peper en zout
  • 1 eetlepel provencaalse kruiden
  • Olijfolie.

Instructions

  1. Dep de hamlappen droog, en snijd deze in blokjes van 1×1 cm. Pel de knoflook en pers deze uit.  Pel de ui, snijd door de helft en vervolgens in dunne ringen. Snijd de prei in de lengte door, en vervolgens in dunne plakken. Spoel de prei goed uit onder de kraan om eventueel zand te verwijderen. Spoel de kapucijners af onder koud water en laat uitlekken
  2. Verwarm een scheutje olie in een braadpan en bak hierin de spekjes aan gedurende 1 minuut. Voeg de blokjes ham toe, samen met de knoflook toe en bak gedurende 10 minuten rondom aan op middelhoog vuur. De ham dient gaar te zijn. Breng ondertussen op smaak met een beetje zout en vers gemalen peper.
  3. Voeg vervolgens de Italiaanse wokgroente toe en bak mee tot alles zacht begint te worden (4 – 5 minuten). Voeg uiteindelijk de gepelde tomaten toe en knijp de hele tomaten een beetje fijn met de hand of gebruik een pureestamper. Vul daarna het blik met water en giet dit er ook bij in de pan. Breng het geheel aan de kook en verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur. Laat totaal 20 minuten stoven.
  4. Voeg na 10 minuten stoven de uitgelekte kappucijers en de Provencaalse kruiden toe en laat de laatste 10 minuten meekoken. 
  5. Haal daarna de pan van het vuur, breng de Mediterrane kapucijner schotel op smaak met zout en peper en serveer in diepe borden. Eventueel kun je er wat (stok)brood of gekookte rijst bij serveren, maar dit hoeft niet.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

*Met Italiaanse roerbakgroenten bedoel ik een mix van bijv. gesneden ui, prei, paprika, wortel.

Keywords: stoofvlees, hamlappen, kappucijners, bonen, stoofschotel, magere spekreepjes