• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Aardperensoep met truffelolie

Aardperensoep met truffelolie

26 februari 2014 Door Betina Oostveen 8 Reacties

Hebben jullie ooit aardperen geproefd? Ik denk dat deze in de categorie ‘vergeten groentes’ vallen, want ik had ze nog nooit eerder op! Maar inmiddels heb ik er een overheerlijke aardperensoep met truffelolie van gemaakt!

De Foodblog Swap

Het is inmiddels al weer bijna een jaar geleden dat de foodbloggers community begonnnen is met de foodblogswap. Hierbij worden wij foodbloggers ingeloot, om vervolgens een recept van iemand anders zijn of haar blog te koken. We ‘swappen’ dus voor een dagje een recept van een ander. Deze maand kookte ik van de blog: I Like Ur Food.

Aardperensoep met truffelolie

Deze blog wordt gerund door Inge, die een voorliefde heeft om te koken met drank, wijn of likeur. De titel van de blog kan dus ook op twee manieren worden gelezen, en het is dan ook dé foodblog met dubbele tong.. letterlijk.. Elk gerecht bevat dus ook een scheutje likeur, of een glaasje wijn, alles bedoeld om een gerecht meer op smaak te brengen. En met succes, want ik zag heel veel lekkers voorbij komen.

Maak eens een aardperensoep met truffel

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een aardperensoep met truffelolie. Simpelweg omdat ik nog nooit van mijn leven een aardpeer heb gegeten, laat staan aangeraakt. En ik vind het wel leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Dit knokkige knolletje is een soort kruising tussen een aardappel en een gemberwortel. Maar met een hele winterse en aardse smaak, die super combineert met paddenstoelen, heb je dan toch wel een uniek product in je hand. Check hier nog meer lekkere winterse soep recepten!

Aardperensoep met truffelolie

Soep koken van aardpeer

De schil van een aardpeer is heel dun, en deze hoef je dus niet te schillen. Hooguit schoon borstelen onder een lopende kraan is voldoende. En omdat een aardpeer tijdens het koken verkleurd, voeg je een beetje citroen of azijn toe, om deze mooi licht van kleur te houden. Voor de garnering van deze aardperensoep kun je er het beste wat verse (witte) truffel overheen schaven, maar als je hier niet aan kunt komen dan is truffel olie een heel goed alternatief. Mijn flesje komt van de oil&vinegar, maar je zult deze bij meer speciaalzaken of delicatessenwinkels kunnen vinden.


Print

Recept: Aardperensoep met truffelolie

Print Recipe
  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 1 ui,
  • 2 tenen knoflook,
  • 1 stengel bleekselderij,
  • scheutje olijfolie,
  • 450–500 gram aardperen,
  • 100 ml (droge) witte wijn,
  • 1 liter groente bouillon,
  • sap van een halve citroen,
  • eventueel een klontje boter,
  • 100–125 gram gemengde paddestoelen,
  • 1/4 gedroogde theelepel tijm,
  • 125 ml slagroom (of sojaroom),
  • peper en zout,
  • platte peterselie,
  • truffelolie.

Instructions

  1. Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers deze uit. Was de bleekselderij, verwijder de ‘draden’ en snijd in kleine blokjes. Schenk een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en bleekselderij  gedurende 2-3 minuten. Boen ondertussen de aardperen schoon onder een stromende kraan (schillen hoeft niet) en snijd in blokjes. Voeg toe aan de pan en bak gedurende 1 minuut. Blus de groente af met de witte wijn, en zodra deze een beetje verdampt is voeg je de bouillon + citroensap toe. Breng het geheel aan de kook, zet de deksel op de pan, en laat 20 minuten op zacht vuur koken.  Aardperensoep met truffelolie
  2. Boen de paddenstoelen schoon en snijd eventueel door de helft of in parten om hapklare stukjes te verkrijgen. Verhit een klontje boter (of olijfolie) in een koekenpan en bak de paddenstoelen romdom bruin. Breng op smaak met zout, peper en de gedroogde tijm.
  3. Prik in een stukje aardpeer om te kijken of deze gaar is. Pureer de soep met een staafmixer (of in de blender), en roer daarna de slagroom er doorheen. Laat nog 1-2 minuten doorkoken en breng de aardperensoep op smaak met zout, peper.
  4. Schenk de aardperensoep in diepe borden of kommen, en serveer met de gebakken paddenstoelen. Garneer de aardperensoep met truffelolie en wat fijngehakte peterselie.

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

Eet Smakelijk!

Aardperensoep met truffelolie

Groetjes, Betty 

Category: Soep Recepten Tags: aardperen, bleekselderij, Foodblogswap, Glutenvrij, Hollandse keuken, knoflook, paddestoelen, slagroom, truffel, ui, vegetarisch, Voedselzandloper

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Filmpje: Unboxing FoodWeLove Box Februari 2014
Volgend bericht: Fotodagboek Februari 2014 »

Lees Interacties

Reacties

  1. Inge

    26 februari 2014 om 8:47 am

    Hoi Betty, prachtige foto’s heb je gemaakt zeg! Dank voor je mooie remake en hopelijk mag ik ook een keer voor de foodblogswap een gerecht van jouw blog koken.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      26 februari 2014 om 5:10 pm

      Dank je wel Inge, en jij bedankt voor het heerlijke recept. Enne, ik heb alweer iets anders lekkers op jouw blog gespot, die wil ook eens binnenkort gaan maken. Genoeg inspiratie weer dus met de foodblogswap 🙂
      Groetjes,Betty

      Beantwoorden
  2. Myriam

    25 december 2014 om 12:59 pm

    Ik probeer de aardperensoep met truffelolie vanavond op mijn kerstmenu. Ben benieuwd 🙂

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 december 2014 om 10:44 am

      Leuk! ik hoop dat deze in de smaak is gevallen?
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  3. Bart

    8 januari 2015 om 1:55 pm

    Hallo Betty,

    Is het ook mogelijk om de slagroom te vervangen door een roux?

    Groetjes,

    Bart

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 januari 2015 om 5:04 pm

      Uiteraard is dat ook mogelijk. Ik ga er even van uit dat u weet hoe u deze dan dient te bereiden.
      De textuur van de soep zal met een roux echter wel anders worden, maar probeer het gerust uit.
      Groeten, Betty

      Beantwoorden
      • Bart

        8 januari 2015 om 11:38 pm

        Dankjewel voor je reactie.
        Ja, alleen vraag ik me nog wel af op welk moment ik dan de roux moet mengen met de rest. Doe ik dat op hetzelfde moment als dat ik de slagroom eigenlijk toe zou voegen?

        Alvast heel erg bedankt voor je reactie!

        Groetjes,

        Bart

      • Betina Oostveen

        11 januari 2015 om 4:39 pm

        Hi Bart,
        een roux gaat altijd als eerste in de pan, en na het bakken giet je er pas de vloeistof (=soep) bij.
        Let op! Bij een warme roux gaat koude vloeistof, en bij een afgekoelde roux gaat hete vloeistof.
        Succes!
        Groetjes, Betty

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • recept picanha van de bbq met appel en sjalot © bettyskitchen 20 x Barbecue recepten (met vlees, kip of vis)
  • recept ossobuco gestoofde kalfsschenkel uit Milaan © bettyskitchen.nl Ossobuco – gestoofde kalfsschenkel uit Milaa...
  • paella met garnalen op de barbecue bereiden campingaz recept © bettyskitchen.nl Paella met garnalen en mosselen
  • 15x Vaderdag recepten
  • recept quiche met champignons prei en blauwe kaas © bettyskitchen.nl Quiche met champignons, prei en blauwe kaas
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept tostada elote The Streetfood Club Utrecht © bettyskitchen.nl

Tostada Elote (Taco’s met mais)

recept tacos met pittige kip © bettyskitchen.nl

Tacos met pittige kip (van de BBQ)

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

Tropisch quinoa ontbijt met earl grey © bettyskitchen.nl

Tropisch quinoa ontbijt met earl grey

recept 3x kruidenboter maken © bettysktichen.nl

3x Kruidenboter maken

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in