• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Marokkaanse quinoa bowl

Marokkaanse quinoa bowl

26 september 2022 Door Nanda Appelman Reageer

Jump to Recipe

Op maandagen eten we het liefst vegetarisch dus ik maakte een super gezonde Marokkaanse quinoa bowl. Ik ga hier wel een beetje vreemd, want couscous is natuurlijk veel meer typisch Marokkaans. Maar deze variant met quinoa biedt juist een lekker alternatief. En niet onbelangrijk: je zet deze bowl in een mum van tijd op tafel, dus ideaal voor de doordeweekse dagen.

Quinoa Bowl met kikkererwten en pruimen

De Marokkaanse keuken staat bekend om lekker veel kleur en het gebruik van sterk geurende (en smakende) kruiden en specerijen, maar ook vaak een ‘zoetje’. In deze quinoa bowl met kikkererwten en pruimenzit dan ook kurkuma, koenjit (gemalen komijn) en kaneel. Die kaneel past ook weer heel goed bij de zoete smaken in het gerecht: de gedroogde pruimen en frisse granaatappelpitjes. Typisch Marokkaans ook: lekker wat zoetigheid in een gerecht. Check bijvoorbeeld ook deze Marokaanse couscous met pulled chicken en abrikozen!

recept marokkaanse quinoa bowl met pruimen © bettyskitchen.nl
recept marokkaanse quinoa bowl met pruimen © bettyskitchen.nl

Gezonde Quinoa Bowl met veel vitamientjes

In deze bowl zitten alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een vegetarisch menu: kikkererwten, noten en veel vitaminen en mineralen door alle ingrediënten. De granaatappelpitjes zitten bijvoorbeeld bomvol vitamine C en kalium. Wist je trouwens al hoe je vrij eenvoudig de pitjes uit een granaatappel kunt halen? Zo nee, lees dan snel verder. Snij de granaatappel doormidden en leg de helft met het vruchtvlees naar beneden in je hand ter hoogte van je vingers. Sla vervolgens met een houten spatel op de schil van de granaatappel en de pitjes vallen er vanzelf uit. Haal het laatste restje meegekomen witte vruchtvlees eruit en klaar! Oh en als je fan bent van quinoa voor de lunch, check dan ook deze kleurrijke quinoa regenboogsalade of ga voor dit tropische ontbijt met quinoa en Earl Grey thee. Ook lekker: maak eens gevulde avocado met quinoa.


Print

Recept: Marokkaanse quinoa bowl

recept marokkaanse quinoa bowl met pruimen © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In dit recept gebruik ik quinoa in plaats van couscous die je veelal tegenkomt in de Marokkaanse keukens. Het maakt een heerlijke vegan Marokkaanse Quinoa Bowl met kikkererwten, komkommer, amandelen, pruimen en koriander. Heerlijk!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Marokkaanse keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 150 gram quinoa
  • ½ groente bouillonblokje
  • 150 gram kikkererwten (in blik)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram gedroogde pruimen
  • 30 gram blanke amandelen
  • 1 el. sesamzaadjes
  • 1 tl. gemalen kaneel
  • 1 tl. gemalen komijn
  • ½ tl. gemalen kurkuma
  • 1 granaatappel
  • ½ komkommer
  • 1 limoen
  • Peper en zout
  • paar takjes verse koriander
  • Kokosolie, om te bakken

Instructions

  1. Spoel 150 gram quinoa goed af onder de kraan in een bolzeef. Stop in een pan met 225 ml. water en het halve bouillonblokje. Breng al roerende aan de kook. Kook de quinoa voor 8 minuten zachtjes door.
  2. Giet het blikje kikkererwten af, spoel na en laat uitlekken. Pel de ui en knoflook en snipper deze. Snijd de pruimen in reepjes. 
  3. Verwarm een droge koekenpan en rooster de amandelen en sesamzaadjes erin op laag vuur. Schud regelmatig zodat het niet aanbrandt. Schep uit de pan op een bord en laat afkoelen.
  4. Verwarm opnieuw de koekenpan maar nu met 2 eetlepels kokosolie. Fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur. Zodra de ui glazig wordt voeg je de kikkererwten, pruimen, kaneel, kurkuma en komijn toe. Roer alles goed door elkaar en bak op medium vuur voor zo’n 5 minuten.
  5. Verwijder de pitjes uit de granaatappel. Was de komkommer, verwijder de uiteindes en snijd in de lengte doormidden. Schraap de zaadlijst er met een lepel uit. Snijd de komkommer vervolgens in lange repen en daarna in klein blokjes. Pers de limoen uit. Snij of knip de verse koriander alvast fijn.
  6. Zodra de quinoa klaar is, haal je het van het vuur maar giet het NIET af. Laat met de deksel op de pan nog 10 minuten afgedekt nastomen en wellen. Schep vervolgens door met een vork en roer het kikkererwten-kruidenmengsel erdoorheen. Halveer de limoen en knijp het sap uit over de quinoa. Proef het mengsel en voeg naar smaak peper en zout toe.
  7. Serveer de quinoa in een grote schaal met de granaatappelpitjes, komkommerblokjes, koriander, amandelen en sesamzaadjes eroverheen gestrooid. Je kunt de quinoa natuurlijk verdelen of je eet lekker traditioneel gezamenlijk uit de grote schaal!

Eet smakelijk! Groetjes, Nanda

Notes

Heb je een beetje over? Bewaar dan vooral afgedekt in de koelkast. Dan heb je ook meteen weer een lekkere lunch te pakken voor de dag erna. Je kunt de quinoa bowl makkelijk meenemen in een bakje en in plaats van lauwwarm juist koud eten tijdens de lunch.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept marokkaanse quinoa bowl met pruimen © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Marokkaanse Quinoa Bowl met pruimen en amandelen wilt gaan maken.

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: amandelen, bowl food, buddha bowl, granaatappel, hoofdgerechten, kaneel, kikkererwten, komijn, koriander, kurkuma, Marokkaanse keuken, Nanda Appelman, pruimen, Quinoa, uien, vegan, vegetarisch

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Fish and Chips
Volgend bericht: Café Carèl in Utrecht »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee