• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Zelf Mango Chutney maken

Zelf Mango Chutney maken

2 augustus 2017 Door Nanda Appelman 6 Reacties

Jump to Recipe

Afgelopen weekend ging ik experimenteren met zelf mango chutney maken. Ik wist dus niet zelf chutney maken zo makkelijk was, maar het is zoveel lekkerder dan een kant en klare chutney uit de supermarkt! Daarnaast is chutney onmisbaar bij je Indiase gerechten, dus hoog tijd om een potje te vullen en op voorraad te houden.

Wat is een mango chutney?

Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. Het is een zoetzure goedje dat uitstekend combineert met de pittige en kruidige smaken in Indiase gerechten. Het biedt een mooi contrast en maakt je gerecht net even wat spannender! Deze mango chutney is een klassieker uit de Indiase keuken en maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen. Maar het is die typische zoetzuur smaak wat heel typerend is voor een chutney.

zelf mango chutney maken recept

Waar eet je mango chutney bij?

En als je dan eenmaal zelf mango chutney hebt gemaakt, dan wil je natuurlijk weten waar je ze bij kunt serveren. Ze smaken heerlijk als dip bij deze vegetarische Indiase samosa. Maar zijn ook een fantastisch zoetje en aanvulling op bijvoorbeeld deze groene palak paneer curry met spinazie en paneer kaas. En wat dacht je van te serveren bij de bekende bloemkool curry genaamd Aloo Goobi? Liefhebbers van Chutney nemen ook even een kijkje bij deze frisse groene chutney met munt en koriander, die is heerlijk bij papadums. Maar probeer ook eens de pittige tomatenchutney, die bijvoorbeeld heel goed gaat bij de milde Butter Chicken. Check hier nog veel meer lekkere Indiase recepten op een rijtje.


Print

Recept: Zelf Mango Chutney maken

zelf mango chutney maken recept
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. En dit zoetzure goedje combineert uitstekend met de pittige en kruidige smaken in indiase gerechten. Een mango chutney of tomaten chutney maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen. 

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 1 medium weckpot (ca 1 liter) 1x
  • Category: Dips, dressings, sauzen
  • Cuisine: Indiase keuken

Ingredients

Scale
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode peper
  • 2 rijpe mango’s
  • 1 el. gemalen komijn
  • 1 tl. gemalen kurkuma
  • 1 tl. zwarte mosterzaadjes
  • 1 tl. paprikapoeder
  • ½ tl. zout
  • flinke snuf vers gemalen zwart peper
  • 4 el. bruine suiker (ca 60 gram)
  • 4 el. witte wijnazijn (60 ml)
  • 3 el. gembersiroop
  • neutrale plantaardige olie, om te bakken

Instructions

  1. Pel de sjalotten en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en hak fijn. Was de rode peper en snijd heel fijn. Schil de mango en snijd het vruchtvlees rondom de pit af. Snijd eerst in plakken of repen en vervolgens in stukken van 2-3 cm.
  2. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en bak daarin de sjalotten totdat ze glazig worden. Voeg vervolgens de knoflook, mango en rode peper toe en verwarm deze nog een paar minuten mee.  Tot slot voeg je de komijn, kurkuma, mosterdzaadjes, paprikapoeder, zout en zwarte peper toe. Bak de specerijen 1 minuut mee.
  3. Voeg daarna de bruine suiker, witte wijnazijn, en gembersiroop toe en roer goed door. Voeg nog extra 2 el. kraanwater toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Breng aan de kook, zet daarna het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Roer tussentijds regelmatig door, vooral over de bodem van de pan. Als de chutney te dik wordt voeg je nog wat extra water toe. Mango chutney hoort wat stroperig te worden, net zoals bij het maken van jam. Tot slot proef je de chutney en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper. Schep de hete chutney in een weckpot en sluit direct de deksel.

Notes

Bewaar je mango chutney in een goed afsluitbare weckpot. Laat hem vacuüm trekken tijdens het afkoelen en dan kun je deze gerust 2 maanden in de voorraadkast bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de mango chutney 2-3 weken in de koelkast. 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

zelf mango chutney maken recept

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Indiase zoete mango chutney

zelf mango chutney maken recept

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: balsamico azijn, basis recept, chutney, gember, gembersiroop, Indiase keuken, mango, Nanda Appelman, pittig, rode peper, tomaten, uien, weckpot, witte wijnazijn

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Fotodagboek Juli 2017
Volgend bericht: Espresso Bowl »

Lees Interacties

Reacties

  1. Linda

    2 augustus 2017 om 9:31 am

    Ik dacht ook altijd dat het maken van chutneys veel meer werk was…. dank voor deze recepten, deze zijn natuurlijk veel lekkerder bij nacho’s, een stukje oude kaas en een wijntje dan die supermarktsoortjes die ik meestal meeneem! Wat zullen we smullen dit weekend! 😉 Mooie foto’s ook, trouwens!!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      3 augustus 2017 om 3:57 pm

      Hi Linda,
      dank je wel voor je reactie! Ik ben blij dat we je hebben kunnen verrassen hiermee.
      Heel veel kookplezier in ieder geval 🙂

      Beantwoorden
  2. Roelien

    26 juli 2018 om 2:39 pm

    Dit recept wil ik vandaag gaan maken, aar ik heb wel een belangrijke vraag. Ik gebruik mango’s van wigen boom, die nogal in gewicht variëren. Met de maat 2 mango’s kan ik dus niet zoveel.
    Hoeveel gram mangovruchtvlees hebben jullie voor dit recept gebruikt?
    Dankjewel voor je reactie.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 juli 2018 om 12:08 pm

      Hi Roelien,

      zo nauw komt het maken van de chutneys ook weer niet hoor.
      En mijn mango’s komen van de boer, dus zijn ook niet altijd consistent in groote of rijpheid (waardoor ik ook minder gewicht overhou.
      Dus hou over het algemeen 2 stuks aan, maar je kan altijd wat minder gebruiken als je het teveel vind. Zolang de smaak maar goed is, toch?
      Heel veel kookplezier!

      Beantwoorden
  3. Nicole

    19 februari 2021 om 1:28 pm

    De gember (4 cm) komt als ingrediënt niet meer voor n de tomatenchutney, ik ga hem vandaag dan maar zonder maken. Is dit een copy/paste foutje met de ingrediënten?

    Beantwoorden
  4. Maggan

    14 maart 2021 om 11:23 am

    @Nicole: in de tekst staat ” Schil de verse gember en rasp hem met een fijne rasp boven de pan.”, dus wordt de gember wel degelijk gebruikt.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee