Vandaag heb ik voor de Meatless Monday deze heerlijke vegetarische samosa’s op het menu staan. Samosas zijn gefrituurde indiase deeghapjes, die heerlijk van smaak zijn. Samosa’s zijn supermakkelijk te maken als voorgerecht, licht diner, borrelhapje of zelfs voor de lunch! En met die kruidige smaken waan je je toch een beetje in een vakantiestemming!
Vegetarische samosa’s met chutney dip
Deze vegetarische samosa’s zijn nog lekkerder met een goede dip ernaast. Vorige week posten we al twee chutney recepten op de site: namelijk zelfgemaakte mango chutney en tomaten chutney. Heb je minder tijd en zin om zelf chutney’s te maken? Serveer er dan bijvoorbeeld een chillisausje naast of een mix van ketchup, een teentje knoflook en heel fijn gesneden rood pepertje. Een dip met een beetje pit past namelijk erg goed bij deze vegetarische samosa’s!

Op warme dagen heb ik dus nooit zo heel veel trek. Dan zijn niet alleen lauwwarme of koude salade’s mijn favoriet, maar een borrelhapje nog veel meer… Helaas niet zo heel gezond, dus daarom verzon ik deze variant! Lekker met een biertje of glas wijn erbij en buiten opeten bij het laatste avondzonnetje.
PrintRecept: Vegetarische samosa’s met homemade chutney
Vandaag heb ik voor de Meatless Monday deze heerlijke vegetarische samosa’s op het menu staan. Samosas zijn gefrituurde indiase deeghapjes, die heerlijk van smaak zijn. Samosa’s zijn supermakkelijk te maken als voorgerecht, licht diner, borrelhapje of zelfs voor de lunch! En met die kruidige smaken waan je je toch een beetje in een vakantiestemming!
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 45 minutes
- Yield: 20 stuks 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Indiase keuken
Ingredients
- 150 gram kruimige aardappels
- 10 vierkante bladen filodeeg
- 50 gram tuinerwten (bv. uit de diepvries)
- 125 gram kikkererwten
- Een halve rode paprika
- 1 witte ui
- 2 el. gele currypasta
- Peper en zout naar wens
- Olijfolie
Benodigdheden:
- Bakpapier
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Als je filodeeg uit de diepvries gebruikt, laat de bladeren dan ontdooien.
- Breng water aan de kook voor de aardappels. Schil de aardappels en snij ze in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Kook ze in zo’n 15 minuten gaar en giet ze af.
- Snij ondertussen de ui en paprika fijn. Verwarm een el. olijfolie in een koekenpan en bak daarin de ui op middelhoog vuur tot hij glazig wordt. Voeg de paprika toe en vervolgens ook de tuinerwten en kikkererwten. Bak de groenten zo’n 5 minuten mee.
- Pak een kom en meng daarin de aardappel, gebakken groenten en currypasta. Prak het geheel met een vork of stamper fijn en meng alles goed door elkaar. Proef en voeg naar smaak nog wat zout en/of peper toe.
- Snij de bladeren filodeeg nu in vieren, zodat je uit ieder blad 4 vierkantjes haalt. Voor iedere samosa gebruik je een twee plakjes filodeeg die je op elkaar legt.
- Schep nu 1 eetlepel van het curry-mengsel in het midden en vouw het filodeeg zo dat je een driehoekje vormt. Met een vork druk je stevig langs te randen. Doe wat olijfolie in een kommetje en bestrijk de buitenkant van de samosa’s hiermee. Vergeet niet de randen goed in te smeren. Herhaal dit met alle samosa’s.
- Leg ze vervolgens op een ovenrooster met bakpapier voor 15 minuten in het midden van de oven. Hou de samosa’s tijdens de oventijd goed in de gaten zodat ze niet verbranden.
- Serveer de samosa’s op een grote schaal met een lekker pittig dipsausje erbij.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
PS. Inspiratie nodig voor meer van dit soort gerechten? Maak dan eens deze Indiase bloemkoolsoep, Pasta met Tikka Masala saus of Thaise groene curry met kipfilet en courgette!
Geef een antwoord