Voor komend weekend heb ik een gezonde Libanese pizza met gegrilde groenten op het menu staan. Een pizza met een knipoog naar Italië, want heb je het over pizza dan horen daar wel Italiaanse elementen in toch? De pizza zit bomvol groenten dus lekker voedzaam en gezond.
Libanese Wraps als pizzabodem
De basis van de pizza zijn Libanese wraps, deze zijn wat luchtiger en zachter dan de Mexicaanse variant in de supermarkt. Deze Libanese wraps kun je overigens ook gewoon in de supermarkt vinden. Koop er dan ook meteen een bakje houmous bij (of maak zelf houmous). In de verpakking zitten namelijk vaak een stuk of 5 wraps en je hebt er maar 2 nodig voor dit gerecht. De pizza’s zijn erg voedzaam, dus je hebt waarschijnlijk voldoende aan 2 of 3 voor een gezonde maaltijd met z’n tweeën. Dan kun je de overige lekker met houmous eten! Of maak wat extra pizza’s voor de lunch de volgende dag.
Hou jij wel van deze pizza’s met een alternatieve bodem of twist? Check dan hier 10x pizza, maar dan anders recepten 🙂
De Libanese keuken is heel geschikt voor vegetariërs, denk aan houmous, noten, geitenkaas, feta, kikkererwten, tabouleh en het gebruik van diverse soorten groenten. Die Libanese twist ben ik dan ook zeker niet vergeten in de ingrediënten. Voor een lekker alternatief heb ik ook Italiaanse pizzasaus en pesto gebruikt en die combinatie smaakt meer dan prima met elkaar! Deze Libanese pizza met gegrilde groenten is er zeker eentje om van te smullen, al zeg ik het zelf!
Zelfmaaktip: Voor de pizza’s kun je kant-en-klare pizzasaus uit een potje gebruiken. Natuurlijk kun je ook je eigen pizzasaus gebruiken. Voor een recept hiervoor zie hier het basisrecept van Betty voor tomatensaus voor op de pizza.
Recept: Libanese pizza met gegrilde groenten
- Prep Time: 20 minutes
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Pizza
- Cuisine: Arabische Keuken
Ingredients
- 2 of 3 Libanese wraps (afhankelijk van je eetlust),
- Een potje pizzasaus (zo’n 200 gram),
- 2 zoete puntpaprika’s,
- 1 aubergine,
- 150 gram kikkererwten (uit een potje),
- 75 gram smeerbare geitenkaas,
- Handje hazelnoten/pijnboompitten,
- 2 el. groene pesto,
- Extra vierge olijfolie,
- Traditionele olijfolie om mee te grillen,
- Peper en zout.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Snij de puntpaprika’s in lange repen en verwijder de zaadlijsten. Snij de aubergine in dunne plakken. Verwarm wat olijfolie in een grillpan en grill de zoete paprika’s en aubergine op middelhoog vuur. Waarschijnlijk moet dat even om de beurt, of je moet een hele grote grillpan hebben. De groenten moeten een licht grill randje krijgen, laat ze niet zwart grillen.
- Laat de kikkererwten uitlekken en meng deze in een kom samen met de pesto, 1 el. extra vierge olijfolie en een snuf peper en zout naar smaak.
- Leg de wraps klaar op een stuk bakpapier op het ovenrooster. Besmeer de wraps met een bolle lepel met de pizzasaus. Verdeel vervolgens de gegrilde paprika en aubergine eroverheen, gevolgd door het kikkererwten-mengsel. Plaats de pizza’s in het midden van de oven en bak ze zo’n 10 minuten.
- Klop ondertussen de geitenkaas los in een kommetje. Rooster de hazelnoten en pijnboompitten in een droge koekenpan op laag vuur. Schud de pan regelmatig zodat de noten niet aanbranden.
- Zodra de Libanese pizza met gegrilde groenten klaar is, verdeel je de geitenkaas en noten eroverheen. Besprenkel naar smaak met nog wat extra vierge olijfolie.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Anja
Wat is dit vreselijk lekker! Heb er ééntje voor mezelf gemaakt. Was meer dan genoeg, het was even werk maar de moeite waard.
Betina Oostveen
Hi Anja, dank je wel voor je reactie en wij zijn blij dat het zo lekker heeft gesmaakt!