Kung Pao klinkt als een kreet of een rake klap die wordt uitgedeeld in een karate film. Maar het is simpelweg de benaming van een heel bekend Chinees gerecht met zeer pittige kip. Als je de standaard smaakmakers uit de Chinese keuken op voorraad hebt, dan is Kung Pao Chicken zeer makkelijk en eenvoudig snel op tafel te zetten.
Wat is Kung Pao Chicken?
In Amerika is deze Kung Pao Chicken een favoriet take away gerecht van de vele Chinese restaurants. Het is een zeer pittige gebakken kip met hele chilipepers en pinda’s. Kung Pao is namelijk de benaming van een bepaald type Chinees vuurwerk, dus je kunt je voorstellen dat de pittigheid ook aardig inslaat op de tong. De saus van dit gerecht is een mooie combinatie van zout, zoet en zure – typisch Chinese -ingrediënten waardoor het een liefhebber van velen is. In principe draait dit gerecht enkel om de pittige kip en wordt daar vaak bosui bij geserveerd. Omdat ik echter wat meer groenten wil toevoegen gaan er ook nog paprika, courgette en rijst bij om het geheel af te maken en er een complete maaltijd van te maken.
Dit recept voor Kung Pao Chicken is klassieker uit de Chinese keuken. Lees hier meer over het Chinese nieuw jaars feest dat momenteel wordt gevierd over heel de wereld.
De Chinese keuken en traditionele smaakmakers
Traditionele Chinese gerechten zijn zo ontzettend lekker! Daarnaast kent de Chinese keuken een aantal traditionele smaakmakers en sauzen waarmee je echt alle kanten op kunt. Sojasaus komt bijvoorbeeld in heel veel gerechten terug en is ook de basis voor het maken van de simpele maar smaakvolle Lo Mein noodles. Daarnaast is het ook verukkelijk voor het bakken van deze biefstuk in zwarte bonensaus. En wat dacht je van oestersaus als smaakmaker zoals in dit verrukkelijk recept voor kip in oestersaus met broccoli. Liefhebbers van pittige Chinese gerechten zullen deze eieren in Szecuansaus ook wel kunnen waarderen. Welk Chinees recept is jouw favoriet? Check hier nog veel meer recepten uit de Chinese keuken.
Recept: Kung Pao Chicken (Pittige Kip)
In Amerika is deze Kung Pao Chicken een favoriet take away gerecht van de vele Chinese restaurants. Het is een zeer pittige gebakken kip met hele chilipepers en pinda’s. De saus is een mooie combinatie van zout, zoet en zure ingrediënten waardoor het een liefhebber van velen is. Lekker om te serveren met bosui, paprika, courgette en natuurlijk rijst.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met kip
- Method: wokken
- Cuisine: Chinese keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 400 gram kipdijfilet
- 1 el sojasaus
- 1 el shaoxing wine (ik gebruikte sherry)
- 1 el maizena
- 1 tl sesamolie
Voor erbij:
- 6 – 8 hele gedroogde chilipepers, in de lengte gehalveerd
- 1 el. fijngehakte knoflook (2–3 teentjes)
- 1 el. fijngehakte gember
- 3 bosui
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- 50 gram gepelde pinda’s
- olie, om te wokken
- 250 – 300 gram rijst
Voor de saus:
- 1 ½ el. lichte sojasaus
- 1 el. donkere sojasaus
- 1 el. shaoxing wine (ik gebruikte sherry)
- 1 el. bruine basterdsuiker
- 1 tl. maizena
- 1 tl. rijstwijn azijn
Instructions
- Snijd de kip in blokjes van 2 cm x 2 cm. Roer in een kommetje de sojasaus met Shaoxing wine, sesamolie en de maizena los zodat alle klontjes er uit zijn. Roer hier de kip door en zet een half uurtje apart om te marineren.
- Ondertussen kun je alvast de groenten gaan snijden: pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Schil de gember en snijd fijn. Snijd de bosui in stukken van 4 cm. Was de paprika en snijd in grove blokken (zie ook hier de how to paprika snijden). Was de courgette, verwijder de steel, snijd overlangs door en snijd in plakken van 1 cm dikte. En tot slot hak je de pinda’s grof.
- Breng tevens een pannetje met water aan de kook om de rijst te bereiden. Check de verpakking voor de juiste bereidingswijze en tijd.
- Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar in een kommetje en zet apart.
- Verwarm een wok op hoge temperatuur en laat goed heet worden. Schenk een scheutje neutrale olie in de pan en voeg blokjes kipdij met marinade en al toe. Bak het vlees al omscheppend rondom dicht (maar nog niet helemaal gaar) en schep direct uit de pan.
- Voeg nu de paprika en courgette toe aan het achtergebleven bakvet en wok alvast even voor gedurende 2 minuten. Schep ze ook uit de pan.
- Schenk een beetje kokend heet water in de hete wok en roer de aanbaksels los. Giet uit de wok en maak schoon. Verwarm opnieuw een scheutje neutrale olie (2 eetlepels) in de wok en voeg de gehalveerde chilipepers, knoflook en gember toe en laat even goed verwarmen in de olie gedurende 1 minuut.
- Voeg nu de kip toe en roerbak even kort in de hete peperolie tot deze gaar is. Voeg daarna de paprika, courgette, bosui en gepelde pinda’s toe en schep het geheel even goed door de pepers.
- Roer de saus nog een laatste keer goed door in het kommetje en schenk erbij in de wok. Breng aan de kook en wok het geheel op hoog vuur gedurende 1- 2 minuten tot alles bedekt is met de saus. Zet daarna het vuur uit.
- Ondertussen giet je ook nog ergens de rijst af en laat deze uitstomen 🙂. Serveer de Kung Pao chicken direct met de rijst.
Eet smakelijk!
Notes
Eten de kinderen mee? Je kunt in dat geval de gedroogde chilipepers achterwege laten, of gebruik enkel een (halve) rode peper voor een beetje smaak. Het is namelijk nog steeds een heel lekker gerecht zonder al die pittigheid.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze aan de slag wilt gaan met het maken van deze Chinese pittige kip met pinda’s ook wel bekend als Kung Pao Chicken!
John Buckley
3,5 eetlepels marinade is volgens mij lang niet genoeg voor 400 gram kip