• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Taart Recepten / Kruimelvlaai met banketbakkersroom

Kruimelvlaai met banketbakkersroom

8 oktober 2016 Door Betina Oostveen 15 Reacties

Jump to Recipe

Door Dorien – Deze oktobermaand hebben we wat te vieren! Betty is namelijk jarig en dat vieren we met taart. Veel taart. En vandaag staat een klassieke kruimelvlaai met banketbakkersroom op het menu.

Vlaai met kruimeldeeg en banketbakkersroom maken

Een taart die veelal terugkomt tijdens verjaardagen en eigenlijk lust iedereen deze wel! Dat komt waarschijnlijk door die crunchy bovenkant en heerlijke banketbakker room vulling. Ik ben Dorien van Doortjes Keuken en deel hier dan ook het recept voor kruimelvlaai met banketbakkersroom, ook beter bekend als gele room. Zo kan iedereen deze kruimelvlaai nu ook in eigen keuken kan bereiden. Ook lekker: maak eens tompoucen met Zwitserse room vulling! Wist je dat een vlaai echt typisch Limburgs gebak is? Wij hebben nog veel meer lekkers uit deze provincie op de website staan. Check bijvoorbeeld ook eens dit Limburgs Zoervleisj.

Kruimelvlaai met banketbakkersroom

Een lekkere vlaai is niet meer weg te denken uit mijn keuken. Als we thuis zin hebben in lekker gebak, dan maak ik meestal deze kruimelvlaai met banketbakkersroom. Hij is namelijk snel te bereiden en bestaat uit een lekkere, zachte bodem met room vulling en knapperige kruimels bovenop. Uiteraard wordt hij versierd met poedersuiker. Een best simpel taart recept, maar zo ontzettend lekker! Probeer ook eens Betty’s Kersen-kruimeltaart als de kersen weer eens in het seizoen zijn.

Ga voor meer informatie en recepten van Dorien naar:   www.doortjeskeuken.nl


Print

Recept: Kruimelvlaai met banketbakkersroom

Kruimelvlaai met banketbakkersroom
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.5 from 2 reviews

Deze oktobermaand hebben we wat te vieren! Betty is namelijk jarig en dat vieren we met taart. Veel taart. En vandaag staat een klassieke kruimelvlaai met banketbakkersroom op het menu. Deze bekende vlaai heeft een vulling van gele room en een heerlijke crumble bovenop.

  • Author: Doortjeskeuken.nl
  • Prep Time: 1 uur
  • Cook Time: 45 min
  • Total Time: 1 uur en 45 minuten
  • Yield: 12 personen
  • Category: Taart
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Voor het vlaaideeg:

  • 100 ml melk
  • 5 gram instant gist
  • 200 gram bloem
  • 2 gram zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eidooier
  • 15 gram roomboter

Voor de banketbakkersroom:

  • 750 ml volle melk
  • 220 gram suiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 6 eidooiers
  • 3 eetlepels bloem

Voor het kruimeldeeg:

  • 150 gram bloem
  • 110 gram suiker
  • Snuf zout
  • 100 gram koude roomboter
  • poedersuiker (om te bestrooien)

Extra:

  • kookpan
  • vlaaivorm 26 cm diameter
  • taartkartonnetje of taartplateau

Instructions

  1. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden (145 hete lucht). Vet de vlaaivorm in met wat boter en bloem of bakspray
  2. Maak als eerste het vlaaideeg: verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op. Zet apart.
  3. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje.  Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg. Giet de melk met gist er langzaam in. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is. Kneed het deeg tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  4. Maak nu de banketbakkersroom:  3/4e van de melk, samen met de suiker, vanillesuiker en het merg van het vanillestokje aan de kook. Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn. Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers (‘familie maken’), roer goed en giet dan alles in de pan met de gekookte melk. Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er blubjes ontstaan, en laat de room even indikken. Haal daarna van het vuur en dek de room af met plastic folie (zo voorkom je een ‘ velletje’). Zet de room even apart in de koelkast tot nader gebruik. (Lees hier evenuteel het volledige how-to artikel voor zelf banketbakkersroom maken)
  5. Maak tot slot het kruimeldeeg: meng de bloem samen met de suiker en het zout door elkaar. Snijd de koude roomboter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel. Wrijf alles door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat, zorg ervoor dat alles goed vermengd is.
  6. Bekleed de vlaaivorm met het gerezen vlaaideeg, druk goed aan en verwijder de randjes. Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen. Vul de vorm met de banketbakkersroom, net iets onder de rand en verdeel hier vervolgens het kruimeldeeg overheen.
  7. Bak de vlaai in circa 25 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm.
  8. Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje (of taartplateau)op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaai uit de vorm gehaald. Laat de taart helemaal afkoelen en laat hem daarna koud worden in de koelkast
  9. Bestrooi de kruimelvlaai met banketbakkersroom voor serveren met wat poedersuiker.

Eet smakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Kruimelvlaai met banketbakkersroom

Category: Taart Recepten Tags: banketbakkersroom, bloem, eieren, gist, kruimeltaart, melk, room, roomboter, suiker, vanille, vlaai

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Zwitserse Aardappelschotel met kaas uit de oven
Volgend bericht: Laura’s Bakery Basisbakboek (Laura Kieft) »
Loading comments...

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#ZOMERFRUIT

recepten met fruit

Ga deze zomer voor kleurrijke recepten met zomer fruit! Check ze hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#IJSKOFFIE

gin tonic recepten

Hou deze zomer je hoofd cool met deze 10x ijskoffie en koffiecocktail recepten om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

15x zomerse taart met fruit recepten

15x Zomerse taart met fruit

granola taart met yoghurt mango en blauwe bessen

Granolataart met mango (video)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept gebakken feta uit de oven feta fourno © bettyskitchen.nl

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept kippenlevertjes met pasta © bettyskitchen.nl

Kippenlevertjes met pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?