Print

Recept: Kruimelvlaai met banketbakkersroom

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.5 from 2 reviews

Deze oktobermaand hebben we wat te vieren! Betty is namelijk jarig en dat vieren we met taart. Veel taart. En vandaag staat een klassieke kruimelvlaai met banketbakkersroom op het menu. Deze bekende vlaai heeft een vulling van gele room en een heerlijke crumble bovenop.

  • Author: Doortjeskeuken.nl
  • Prep Time: 1 uur
  • Cook Time: 45 min
  • Total Time: 1 uur en 45 minuten
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale

Voor het vlaaideeg:

  • 100 ml melk
  • 5 gram instant gist
  • 200 gram bloem
  • 2 gram zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eidooier
  • 15 gram roomboter

Voor de banketbakkersroom:

  • 750 ml volle melk
  • 220 gram suiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 6 eidooiers
  • 3 eetlepels bloem

Voor het kruimeldeeg:

  • 150 gram bloem
  • 110 gram suiker
  • Snuf zout
  • 100 gram koude roomboter
  • poedersuiker (om te bestrooien)

Extra:

  • kookpan
  • vlaaivorm 26 cm diameter
  • taartkartonnetje of taartplateau

Instructions

  1. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden (145 hete lucht). Vet de vlaaivorm in met wat boter en bloem of bakspray
  2. Maak als eerste het vlaaideeg: verwarm de melk totdat deze lauw aanvoelt en los de gist hier in op. Zet apart.
  3. Meng de bloem met het zout en maak in de bloem een kuiltje.  Vul het kuiltje met alle andere ingrediënten voor het deeg. Giet de melk met gist er langzaam in. Roer beetje bij beetje wat bloem door het midden totdat alles goed met elkaar vermengd is. Kneed het deeg tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en laat hem afgedekt 30 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plek.
  4. Maak nu de banketbakkersroom:  3/4e van de melk, samen met de suiker, vanillesuiker en het merg van het vanillestokje aan de kook. Maak in een andere kom een papje van de eidooiers, bloem en de overige melk, roer goed totdat alle klontjes er uit zijn. Giet wat van de gekookte melk bij de eidooiers (‘familie maken’), roer goed en giet dan alles in de pan met de gekookte melk. Breng het mengsel al roerend aan de kook totdat er blubjes ontstaan, en laat de room even indikken. Haal daarna van het vuur en dek de room af met plastic folie (zo voorkom je een ‘ velletje’). Zet de room even apart in de koelkast tot nader gebruik. (Lees hier evenuteel het volledige how-to artikel voor zelf banketbakkersroom maken)
  5. Maak tot slot het kruimeldeeg: meng de bloem samen met de suiker en het zout door elkaar. Snijd de koude roomboter in blokjes en doe deze bij het bloemmengsel. Wrijf alles door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat, zorg ervoor dat alles goed vermengd is.
  6. Bekleed de vlaaivorm met het gerezen vlaaideeg, druk goed aan en verwijder de randjes. Prik met de vork wat gaatjes in de bodem zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen. Vul de vorm met de banketbakkersroom, net iets onder de rand en verdeel hier vervolgens het kruimeldeeg overheen.
  7. Bak de vlaai in circa 25 minuten gaar, laat daarna even afkoelen in de vorm.
  8. Leg een groot bord op de bovenkant van de taart, keer de taart om zodat de bodem er uit valt, leg een taartkartonnetje (of taartplateau)op de onderkant en draai dan weer om, nu is de vlaai uit de vorm gehaald. Laat de taart helemaal afkoelen en laat hem daarna koud worden in de koelkast
  9. Bestrooi de kruimelvlaai met banketbakkersroom voor serveren met wat poedersuiker.

Eet smakelijk!