Tiramisu is een van de meest bekende Italiaanse desserts! Ik bestel het steevast als afsluiter in een Italiaans restaurant en weet dat je dit recept inmiddels op verschillende wijze kan maken. Maar dit recept voor een klassieke tiramisu maak je met eieren en natuurlijk een scheutje Marsala wijn of Amaretto! Dit recept is uitermate geschikt om kleine porties van te maken en dus in glaasjes te serveren.
Tiramisu maken met eieren
De mensheid is onder te verdelen in twee soorten mensen. Je hebt mensen die tiramisu maken, op basis van bijvoorbeeld opgeklopte slagroom. En je hebt mensen die tiramisu maken van opgeklopte eieren. Ik behoor tot dit laatste groep. Zo at ik het namelijk voor het eerst in een restaurant in Italie en verbaasde mij over de vol romige en decadente smaak van de tiramisu. Ook al heb ik inmiddels heel veel verschillende variaties geproefd, zelfs op basis van enkel slagroom, maar tiramisu maken met eieren blijft voor mij echt de klassieker! Wist je dat ‘tira mi su‘ Italiaans is voor ‘beur me op‘ ofwel ‘maak mij blij‘. Dit is dus met recht een toetje waar iedereen vrolijk van wordt!
Nog meer Tiramisu recepten
Het is al ruim 15 jaar mijn standaard recept voor tiramisu en werkelijk iedereen vind hem heerlijk! De enige twist is dat ik geen cacao gebruik om te bovenkant af te toppen, maar simpelweg fijn geraspte pure chocolade! Let op! Dit recept voor mijn klassieke tiramisu bevat dus alcohol maar ook rauwe eiwitten, dus ik zou hem niet serveren aan zwangere dames of hele kleine kinderen. Gebruik hiervoor eventueel gepasteuriseerde eiwitten, deze kun je tegenwoordig in flesjes vinden in de koeling van de supermarkt. Maar je kunt ook aan de slag gaan met een van onze andere tiramisu recepten: bijvoorbeeld deze tiramisu zonder ei of deze feestelijke pepernoten tiramisu met vla serveren. Deze tropical tiramisu met kokosmelk is ook een aanrader! Evenals de kidsproof versie van deze Sinterklaas Tiramisu met mandarijntjes en speculaas.
De klassieke Tiramisu in glaasjes (met ei en alcohol)
Tiramisu is een van de meest bekende Italiaanse desserts! Ik bestel het steevast als afsluiter in een Italiaans restaurant en weet dat je dit recept inmiddels op verschillende wijze kan maken. Maar dit recept voor een klassieke tiramisu maak je met eieren en natuurlijk een scheutje klassieke zoete Marsala wijn of ga voor Amaretto amandellikeur!
- Prep Time: 25 min.
- Cook Time: (minstens) 4 uren opstijven
- Total Time: 4 uur en 25 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: dessert
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 150 gram lange vingers
- 120 ml vers gezette espresso
- 4 eetlepels Amaretto of Marsala wijn
- 3 medium eieren (M), gesplitst
- 75 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 250 gram mascarpone
- cacao poeder (of pure chocolade)
Extra:
- Keukenmixer of handmixer,
- (hand) rasp,
- 4 kleine glaasjes of kommetjes.
Instructions
Voor je begint: alle ingrediënten dienen op kamer temperatuur te zijn. Haal ze hiervoor ten minste 30 minuten van tevoren uit de koelkast.
- Verdeel de helft van lange vingers in de glaasjes of kommetjes.
- Roer de Amaretto door de espresso en besprenkel hiermee de lange vingers. Zorg dat je de helft van het koffiemengsel overhoudt voor de tweede laag. Je kunt de lange vingers ook één voor één even in de koffie dopen en dan meteen in de glaasjes doen.
- Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf met behulp van een keukenmixer met garde. Trek hier gerust 5 minuten voor uit.
- Klop in een separate kom de eierdooiers samen met suiker en vanille extract tot deze lichter van kleur wordt en meer volume krijgt. Dit kan gerust met een handgarde. Roer dan de mascarpone met een vork los en meng dit vervolgens door het eidooier mengsel.
- Tot slot vouw je de opgeklopte eiwitten er door heen. Niet te hard of te lang kloppen, want je wil niet dat het mengsel zijn luchtigheid verliest.
- Verdeel de helft van het mascarpone mengsel over de glaasjes. Verdeel hier vervolgens nog een laag lange vingers met espresso overheen. En top weer af met het overgebleven mascarpone mengsel.
- Dek daarna de glaasjes af en zet minstens 4 uur in de koelkast om de tiramisu op te laten stijven. Voor het serveren bestrooi je de klassieke tiramisu met cacao. Ik kies er echter steeds voor om pure chocolade boven de kommetjes fijn te raspen.
Eet smakelijk!
Notes
Variatietip:
- Je kunt dit recept ook in een kleine ovenschaal of ruim pastabord doen in plaats van in kleine glaasjes. Let op, deze dient dan wel de hele nacht in de koeling te staan om op te stijven.
- In plaats van stijfgeklopte eiwitten kun je ook opgeklopte slagroom gebruiken in dit recept. Vervang in dat geval elke 3 eiwitten door 150 ml slagroom
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze klassieke tiramisu gaat maken.
Geef een reactie