Gisteren was het weer zo’n heerlijke druilerige en natte winterse dag en dan krijg ik alleen maar meer trek in lekker zomerse en Mediterrane gerechten. Deze kip in tomatensaus doet mij terugdenken aan zomerse dagen in Spanje. De kip stoof je namelijk letterlijk in tomaten en knoflook, waardoor je een fluweelzacht mals kipgerecht krijgt. Mocht je je Crockpot na de koude wintermaanden alweer opgeborgen hebben, dan heb je nu een excuus om deze weer tevoorschijn te halen hoor. Want deze Spaanse Kip in tomatensaus sudder je gewoonweg in de slowcooker.
Waarom Slowcooken?
Niet alleen de langzame garing doet alle smaken in dit gerecht ten goede. Maar ook omdat we tijdens terrasjeweer het liefst zo min mogelijk in de keuken staan. Deze kip in tomatensaus zet je s’ochtends gewoon in de slowcooker en je hebt er de rest van de dag geen omkijken meer naar. En zo heb je savonds alle handen en tijd vrij hebt voor je gasten. Of gewoon voor jezelf.
Kip in tomatensaus met courgette
Ik serveer deze kip in tomatensaus het liefst met een portie gekookte (zilvervlies)rijst. De rijst absorbeert de saus ook meteen en zorgt voor een mooie samenhang van het gerecht. Maar je kunt uiteraard ook enkel (stok)brood erbij serveren, zodat je lekker kunt deppen in de saus. Hoe dan ook, het vakantiegevoel komt zo vanzelf wel weer een stukje meer dichterbij. Check hier nog meer lekkere Slowcooker recepten!
Heb je deze al in huis?
Wil je meer lezen over de Crockpot slowcooker die wij in Betty’s Kitchen gebruiken? Lees hier de review van dit apparaat.
Recept: Kip in tomatensaus (uit de slowcooker)
In de Crockpot maak je heerlijke winterse stoofschotels. Maar ook dit recept voor Spaanse kip in tomatensaus bereid je eenvoudig in een slowcooker. Een heerlijk en makkelijk slowcooker recept met kip!
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 6 hours
- Total Time: 6 hours 10 minutes
- Yield: 2–4 Personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met kip
- Cuisine: Spaanse Keuken
Ingredients
- 400 gram kip(pendij)filet
- 4 trostomaten
- 2 tenen knoflook
- 1 grote ui
- 1 courgette
- ½ theelepel gedroogde oregano
- ½ theelepel gedroogde tijm
- ½ theelepel zout
- flinke snuf peper
- 40 ml water
- 10 groene olijven, ontpit en in plakjes
- 1–2 eetlepels tomatenpuree
Extra:
- slowcooker met minstens 2,3 L inhoud.
Instructions
- Snijd de kip(pendij)filet in stukken van 2 x 2 cm en zet apart. Was de tomaten, verwijder het groen en snijd de tomaten in plakjes. Pel de knoflook en snijd deze in dunne schijfjes. Pel de ui, verwijder de uiteinden en snijd in partjes. Was de courgette en snijd overlangs door. Snijd vervolgens in plakken (halve maan vorm).
- Nu gaan we de slowcooker vullen: Verdeel de plakjes tomaat over de bodem van de slowcooker pan. Leg hier vervolgens de kip(pendij)filets overheen. Vervolgens verdeel je hier de knowlook en uien ook overheen.
Strooi de gedroogde oregano, tijm, zout en peper hierover en dek af met een laag courgette.
- Giet hier vervolgens exact 40 ml water bij en doe de deksel op de slowcooker. Zet de cooker in de lage stand en zet de timer op 6 uur.
- Alvorens het serveren roer je nog de tomatenpuree en de olijven door het kip in tomatensaus mengsel. Deze hoeven allen even kort mee verwarmd te worden en de puree ‘bindt’ als het ware ook de saus. Je serveert dit Spaanse stoofpotje natuurlijk warm.
Eet smakelijk !
Groetjes, Betty
Notes
TIP: Vind je de kip in tomatensaus te ‘waterig’ (dit kan aan de gebruikte tomaten liggen), dan kun je de inhoud van je slowcooker aan het einde ook even in een hapjespan overgieten. Breng aan de kook op hoog vuur, voeg de tomatenpuree toe + olijfjes en kook de tomatensaus naar gewenste dikte. Wel goed blijven roeren om aanbranden te voorkomen.
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.