• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Groentestoof met okra

Groentestoof met okra

16 april 2018 Door Nanda Appelman 2 Reacties

Vandaag heb ik deze kleurrijke en gezonde groentestoof met okra op het menu gezet. Serveer hem met rijst, aardappels of couscous en je hebt weer een tropisch, vegetarisch maaltje op tafel staan deze Meatless Monday. Zoals een echte stoof betaamt heeft dit gerecht wel even bereidingstijd nodig dus hou hier rekening mee.

Curry en groentestoof met okra

Tijdens verschillende reizen heb ik okra op het menu zien staan én veelvuldig gegeten. In Ghana maakten ze er bijvoorbeeld een stoof van om te eten met banku, op Sri Lanka at ik okra curry en op Curaçao verwerken ze okra graag in soep (ook wel jambo genoemd). Betty heeft ook regelmatig een groentestoof met okra in Egypte gegeten. De eerste keer dat ik okra at, in Ghana, moest ik wel even wennen… Wanneer je okra namelijk lang kookt wordt het een slijmerige substantie en dat moet je maar net lekker vinden. Ik herinner me nog dat ik op Curaçao een kom jambo bestelde en de kokkin vroeg of ik wel wist wat ik dan bestelde. Haha, jazeker! De smaak is uniek en ontzettend lekker. Dus ging ik thuis lekker aan de slag met deze groentestoof met okra.

Groentestoof met okra

Nog meer groente stoofpotjes

Nu zag ik okra ook regelmatig hier in de Nederlandse supermarkt liggen, maar bij de Toko hebben ze het zeker. Hoog tijd om er een lekker recept mee te maken zoals deze groentestoof met okra. Wist je dat deze groente veel vitaminen en mineralen zoals vitamine B, C, kalk, vezels en ijzer bevat? Een kleine superfood dus! Maar uiteraard heb ik nog meer (vegetarische) groente stoofpotjes voor je op de site staan. Ga bijvoorbeeld ook voor deze stoofpot met linzen en aardappel. Zo voedzaam en lekker! En wat dacht je van het bekende Loubye Bzeit – een Libanese stoofpot met snijbonen. Daarnaast is deze paddenstoelenstoof met knolselderij puree ook een echte aanrader! Geniet er heerlijk van dus!

Print

Recept: Groentestoof met okra

Groentestoof met okra
Print Recipe

In (Noord) Afrika is men dol op de groente Okra! Het is favoriet voor stoofpotjes en ik maakte er dus ook een heerlijk recept voor een vegetarische groentestoof met okra mee. Serveer met couscous en de smaakervaring is helemaal compleet!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 1 hours 40 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht

Ingredients

Scale
  • 150 gram okra
  • Een halve gele paprika
  • 2 tomaten
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 100 gram duivenerwten (‘green pigeon peas’) of kikkererwten
  • Een blikje gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 el. zonnebloempitten
  • 150 gram couscous om erbij te serveren
  • 1 blokje groentebouillon
  • Peper en zout
  • Zonnebloemolie om te bakken

Instructions

  1. Snij de ui in dunne halve ringen en pers de knoflook alvast uit. Zet een hapjespan op het vuur en verwarm op middelhoog vuur 2 el. olie. Voeg de ui toe en bak totdat hij glazig wordt. Zet het vuur zachter en laat de ui 10 minuten zachtjes doorbakken. Voeg ook de knoflook toe en bak nog een paar minuutjes mee. 
  2. Vervolgens giet je de gepelde tomaten in de pan en snij de tomaten een beetje stuk. Vul het blikje met water (dus 1:1 gepelde tomaat vs. water) en verkruimel het groentebouillonblokje boven de pan. Breng het aan de kook en laat vervolgens een uur zachtjes pruttelen. Een uur lijkt lang maar geloof mij: je geduld wordt beloond! De tomatensaus wordt namelijk superlekker als je het langere tijd zachtjes laat doorkoken. Vergeet niet om de saus tussendoor regelmatig te roeren. 
  3. Snij ondertussen alvast de paprika fijn, de tomaten in blokjes en de okra in plakjes van ongeveer 1 bij 1 cm. 
  4. Na het uur prutteltijd bereid je de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Roer de paprika, tomaat, okra en erwten door de stoofpot. Kook de groentestoof met okra nog eens 15 minuten zachtjes door. 
  5. Proef de couscous en stoof en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer de groentestoof met okra direct en strooi er alleen nog even de zonnebloempitten over heen.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

PS. Heb je een beetje over? Vooral bewaren en de dag erna weer opwarmen! Vaak is een stoofpot dan nog lekkerder…

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Groentestoof met okra

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: Afrikaanse keuken, Caribische Keuken, couscous, Egyptische keuken, erwten, groenten, healthy, Nanda Appelman, okra, Paprika, Sri Lanka, stoofschotel, Surinaamse keuken, tomaten, vegetarisch

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Betty’s Detox Eetdagboek 2018
Volgend bericht: 8x Eten bij de Jaarbeurs Utrecht »

Lees Interacties

Reacties

  1. Eline

    16 april 2018 om 9:13 am

    Spannend 😀 zelf ben ik het nog niet tegengekomen in de supermarkt, maar heb er eigenlijk ook nog niet echt opgelet. Zal het dit maal eens in het oog houden 😉

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 april 2018 om 12:23 pm

      Hi Eline,

      en dat is toch het leukste dat ik vind aan deze blog: jullie kennis te laten maken met nieuwe en lekkere dingen. Ik wordt wekelijks ook nog verrast! 🙂

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • 10x Recepten voor nacho’s en tortilla chips
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • Vegetarische samosa's met homemade chutney Vegetarische Indiase samosa’s

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in