Voor mij dragen deze kleine Ghee boterkoekjes goede herinneringen aan vakanties in Egypte. Maar je komt ze in meerdere landen er omheen ook tegen hoor. De grootste smaakmaker in dit recept is geklaarde boter – beter bekend als ghee – en voor de rest heb je niet heel veel meer nodig om een lekker bros koekje bij de muntthee te serveren.
Ghorayeba Ghee Cookies uit Egypte
Deze koekjes zijn zo makkelijk en snel te bereiden. Ze worden gemaakt met slechts 4 ingrediënten waaronder ghee (geklaarde boter), poedersuiker en (fijne)bloem, waardoor je een knapperig maar zacht koekje krijgt. Daarnaast wordt er voor een luxe afwerking een noot bovenop de Ghorayeba geplaats, bijvoorbeeld een (halve) amandel, amandelschaafsel of een pistachenootje. Ik voegde ook nog een snufje kardemom toe aan het beslag, want dit proefde ik ook terug in de Egyptische Ghee Cookies tijdens onze vakantie. Maar je mag dit weglaten of zelfs vervangen door een andere Midden Oosterse specerij.
Deze Egyptische Ghee Cookies worden Ghorayeba – ook wel Ghraybeh, Ghoriba of Qurabiya genoemd. Je vindt er namelijk ook variaties op in bijvoorbeeld Marokko, Tunesië en Griekenland terug.
Wat is Ghee?
Hoewel roomboter over heel de wereld gebruikt wordt, wordt van oudsher in India roomboter verwarmd en geklaard zodat het langer of beter houdbaar werd. Deze geklaarde boter wordt dan ‘Ghee’ genoemd en is inmiddels een geliefd ingredient voor bekende Indiase recepten, maar ook in koekjes en deegwaren. In de omringende landen is Ghee inmiddels ook een traditioneel ingredient geworden, en dus ook bij deze Ghorayeba of Ghraybeh boterkoekjes uit het Midden Oosten. Het enige is wel: ghee heeft een sterkere geur en smaak dan gewone roomboter. Ik vind het heerlijk, maar mijn echtgenoot bijvoorbeeld is er geen fan van. Dat maakt ook dat (bak)recepten met ghee niet voor iedereen zijn weggelegd.
Nog meer recepten met ghee
Deze Ghorayeba Ghee Koekjes met een nootje bovenop zijn een heerlijk tussendoortje. Maar in het Midden Oosten kom je nog veel meer lekkers met geklaarde boter tegen. Maak bijvoorbeeld ook eens deze recepten met Ghee klaar, zoals Indiase deegballetjes in siroop (Gulab Jamun). Of ga voor de bekende Butter Chicken met rijst (Murgh Makani). Maar Spinazie Curry met paneer kaas (Palak Paneer) is ook een grote favoriet op deze website. En deze Zoete griesmeelpap met cashewnoten, anijs en gedroogd fruit (Suji) kun je zelfs als ontbijt serveren.
Recept: Ghee Cookies (Ghorayeba)
In het Midden Oosten kom je veelal deze Ghorayeba of Ghraybeh Ghee Cookies tegen. Gemaakt met smaakvolle geklaarde boter, poeder suiker en bloem. Je kunt er dan nog zelf diverse smaakmakers aan toevoegen als je wilt. Je serveert deze brosse maar zachte boterkoekjes bij munt thee.
- Prep Time: 10 min. + koelen
- Cook Time: 10 min.
- Total Time: 50 minuten
- Yield: 16 stuks 1x
- Category: koekjes
- Method: bakken
- Cuisine: Egyptische Keuken
Ingredients
- 150 gram Ghee
- 70 gram poedersuiker
- ⅛ tl bakpoeder
- ⅛ tl gemalen kardemom (optioneel)
- 250 gram fijne bloem (patentbloem)
- hele pistachenoten of hele amandelen, ter decoratie
Extra:
- keukenmixer met bischopspatel (koekjesdeegklopper)
- huishoudfolie
- keukenpapier
Instructions
- Stop de Ghee in de mixerkom en plaats de bischopsspatel. Klop de boter luchtig en wit gedurende een paar minuten op middelhoge snelheid. Voeg daarna het poedersuiker toe en klop nogmaals door om te vermengen.
- Verlaag nu de snelheid naar middelmatig en voeg patentbloem, bakpoeder en smaakmakers (kardemom) toe. Mix tot alles goed vermengd is. Dek daarna de kom af met folie en plaats 30 minuten in de koelkast om het koekjesdeeg te laten koelen.
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius (150 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Scoop nu telkens een ruime eetlepel beslag uit de kom en vorm hier met natte handen een balletje van. Plaats op de bakplaat, evenredig uit elkaar en druk de koekjes een beetje aan met de palm van je hand.
- Druk vervolgens in het midden van elk Ghee Cookie een hele noot (pistache of amandel) en schuif de bakplaat in de oven. Bak de Ghorayeba in 10-12 minuten gaar in het midden van de oven. Ze zullen er nog een beetje ‘bleek’ uitzien, maar dat hoort. Laat daarna op de bakplaat buiten de oven gedurende 10-15 minuten afkoelen. Verplaats daarna naar een rooster om volledig af te koelen. Poeder alleen nog een beetje af met extra poedersuiker.
Eet smakelijk!
Notes
Breng variatie aan in het deeg door de kardemom te vervangen door kaneel, kaneel of zelfs gewoon vanille. Je kunt ook rozenwater of oranjebloem water toevoegen. Dat zijn ook typisch Midden Oosterse smaakmakers
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Ghee Cookies genaamd Ghorayeba of Ghraybeh.
Geef een reactie