• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Gebakken polenta met groenten

Gebakken polenta met groenten

6 april 2020 Door Nanda Appelman Reageer

De Meatless Monday van vandaag is deze gebakken polenta met groenten, in een Italiaans jasje. De polenta heeft even de tijd nodig om op te stijven, hou hier dus rekening mee in de bereidingstijd. Maar geloof mij: dat is het wachten waard;)

Krokant gebakken Polenta

Maak jij wel eens polenta? Ik vind het lijken op aardappelpuree en bereid het dan ook wel eens als vervanger daarvoor. In Madeira is één van de traditionele gerechten milho frito: gebakken maïs, vergelijkbaar met deze polenta. Ik schreef hierover in mijn blog Madeira: lokale specialiteiten en restauranttips. Ik vond dat een heerlijk, knapperig bijgerecht en dit inspireerde met tot dit recept voor gebakken polenta met groenten! Wist je dat polenta wordt gemaakt van maismeel of maisgries? Het basis ingredient voor o.a. cornbread, Mexicaanse taco’s en nachos, arepa’s en dus ook polenta!

recept voor gebakken polenta uit de oven met gegrilde groenten © bettys kitchen vegetarisch recept

Nog meer recepten met polenta

Kun jij ook geen genoegen krijgen van recepten met maismeel? Naast deze Italiaanse gebakken polenta met groenten hebben wij nog veel meer lekkere recepten met dit maisproduct in petto voor je. Wat dacht je van een pap van gebakken polenta met gebakken groenten? Of ga voor lekker zoet en gebruik maisgries in glutenvrije bakrecepten, zoals deze citruscake . Ook erg lekker: een brood gemaakt van maismeel (cornbread).


Print

Recept: Gebakken Polenta met Groenten recept

recept voor gebakken polenta uit de oven met gegrilde groenten © bettys kitchen vegetarisch recept
Print Recipe
  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 1 hours 50 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 125 gram maisgriesmeel,
  • 150 gram bonen naar keuze (ik gebruikte: kidneybonen, kikkererwten, boterbonen en witte bonen),
  • 200 gram cherrytomaten,
  • 200 gram champignons,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 4 takjes verse tijm,
  • 1 groente bouillonblokje,
  • 1 el. (veganistische) pesto,
  • Olijfolie,
  • Peper en zout.

Instructions

  1. TIP: Begin met het maken van de polenta, deze moet minimaal een uur opstijven in de koelkast. Bereid dit idealiter een dagdeel of avond van te voren voor.
  2. Kijk voor de verhouding water-maisgriesmeel op de bereidingswijze van de meel die je hebt gekocht. Bij mij was dit 750 ml. water t.o.v. 125 gram maisgriesmeel. Breng het water aan de kook met een bouillonblokje erin. Voeg het maisgriesmeel al roerend toe. Laat voor 30 minuten zachtjes doorkoken, terwijl je om de 5 minuten de polenta goed doorroert.
  3. Zet ondertussen alvast een ovenschaal of rechthoekige bak klaar. Bekleed deze met vershoudfolie, zodat je de opgestijfde polenta er later gemakkelijk uit kunt halen.
  4. Schil de verse knoflook en snij heel fijn. Rits de verse tijmblaadjes alvast van de takjes. De laatste paar minuten van de bereidingstijd van de polenta, roer je de helft van de knoflook en de helft van de tijm door de polenta. Proef en voeg naar eigen smaak zout en peper toe.
  5. Zodra de polenta gaar is schep je het op de folie in de schaal. Laat goed afkoelen en plaats voor minstens een uur in de koelkast.
  6. Met de rest van het gerecht begin je ongeveer drie kwartier voordat je de gebakken polenta met groente wilt gaan serveren. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  7. Schep de groenten in een ovenschaal. Meng in een kommetje 4 el. olijfolie met de apart gehouden verse knoflook, tijm en een flinke snuf peper en zout. Dit mengsel schep je door de groenten. Plaats de ovenschaal voor 30 minuten in het midden van de oven.
  8. Zodra de polenta opgestijfd is haal je het uit de koelkast. Haal het gemakkelijk uit de schaal door de folie omhoog te trekken. Snij vervolgens de polenta in blokjes van 2 bij 2 cm. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan. Bak de polenta-blokjes op middelhoog vuur totdat ze lichtbruin gaan kleuren.
  9. Meng in een kommetje 1 el. pesto met 2 el. olijfolie als dressing over het gerecht. Zodra alles gaar is schep je groenten en polenta door elkaar. Serveer en sprenkel de pesto-dressing er overheen.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept voor gebakken polenta uit de oven met gegrilde groenten © bettys kitchen vegetarisch recept

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze gebakken polenta wilt gaan maken!

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: champignons, gegrilde groenten, Italiaanse keuken, mais, maismeel, Nanda Appelman, pesto, polenta, tijm, tomaten, vegan, vegetarisch

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Zalm met orzo en spinazie
Volgend bericht: Dalgona Koffie (video) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in