Op zoek naar een glutenvrij bijgerecht voor bijvoorbeeld stoofvlees of barbecue? Deze vegetarische gebakken polenta driehoekjes met kaas zijn een geweldige aanvulling voor je maaltijd. In Italie kun je deze polenta driehoekjes zelfs als snack verorberen dus ga ze zeker eens een keertje maken.
Wat zijn polenta driehoekjes?
Misschien heb je al wel eens van polenta gehoord, maar het is een pap gemaakt van maisgries. Daardoor heeft het ook een mooie gele kleur en het is een koolhydraatbron vergelijkbaar met pasta, aardappels, rijst etc. In landen waar veel mais wordt geproduceerd wordt dan ook regelmatig polenta op tafel gezet. Hetzij in een smeuïge hartige pap vorm, zoals bij dit recept voor polenta met asperges en kikkererwten. Maar je kunt polenta ook laten opstijven en in vierkantjes of driehoekjes snijden, zoals ik dus bij deze gebakken polenta driehoekjes met kaas deed.
Waar eet je gebakken Polenta driehoekjes bij?
In Amerika krijg je dikwijls cornbread of polenta bij barbecue gerechten. Het gestoofd vlees komt vaak met lekker veel sappen en het is zo lekker om dit met maisbrood op te deppen en te verorberen! Maar in Italie is men bijvoorbeeld ook dol op gebakken polenta en serveert deze dan bijvoorbeeld met geroosterde tomaten! Buiten het feit dat je dit dus als lekkere snack, borrelhapje of voorgerechtt kunt serveren, zijn deze gebakken polenta driehoekjes dus ook perfect als bijgerecht voor de BBQ of voor bij stoofvlees.
Recept: Gebakken Polenta driehoekjes met kaas
- Prep Time: 5 min. + Koelen
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 1 uur en 20 minuten
- Yield: 4 –6 personen 1x
- Category: bijgerecht
- Cuisine: Italiaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 250 gram polenta
- 1,2 liter (kippen)bouillon
- 50 gram roomboter
- 2 el peterselie, fijngehakt
- 1 tl tijm
- 1 tl rozemarijn, fijngehakt
- 75 gram geraspte kaas
- peper & zout
- plantaardige olie, voor invetten
Extra:
- Ovenschaal (30x 20 cm)
- huishoudfolie
- bakpapier
Instructions
- Bekleed een rechthoekige ovenschaal met huishoudfolie en vet deze vervolgens in met een klein beetje olie. De folie zorgt ervoor dat de polenta straks beter uit de vorm komt.
- Stop de polenta, tijm en rozemarijn, roomboter en bouillon in de pan en breng zachtjes aan de kook. Laat 5 – 10 minuten op en zacht vuur indikken en roer voortdurend.
- Zet daarna het vuur uit, breng de polenta op smaak met peper en zout en roer de gehakte peterselie er door heen.
- Stort de polenta in uit de ovenschaal, strijk glad en laat volledig afkoelen. Dit duurt zeker een uur.
- Verwarm de grill van de oven even voor. Snijd de afgekoelde polenta in vierkantjes en vervolgens driehoekjes en verspreid over een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrooi de polenta driehoekjes met de kaas. Plaats een paar minuten onder de grill tot de kaas mooi goudbruin bakt. Serveer direct.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze gebakken polenta driehoekjes met kaas.
Geef een reactie