• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Erwtensoep (uit de slowcooker)

Erwtensoep (uit de slowcooker)

5 december 2024 Door Betina Oostveen 37 Reacties

Jump to Recipe

Er gaat geen winter voorbij, zonder dat er minstens een keer erwtensoep op tafel staat! Maar hoe maak je deze oer-Hollandse soep nou zelf? Ik ga het je vertellen en geef je maar liefst twee bereidingswijzes: Allereerst een slowcooker variant, want dat is gewoon de lekkerste. Maar wees gerust, je kunt deze erwtensoep, met een paar kleine aanpassingen, ook in een gewone soeppan maken.

Koken met een slowcooker

Vorige maand was ik al druk in de weer met mijn nieuwe slowcooker. Naast het maken van bijvoorbeeld ‘Pulled Chicken‘ en heerlijk malse Sukadelappen met Indische smaakmakers uit de slowcooker, bedacht ik dat deze ook perfect zou zijn om een hamschijf zachtjes gaat te koken. Zo maak je namelijk je eigen bouillon basis voor deze homemade erwtensoep uit de slowcooker. De rookworst die je op de foto’s ziet is overigens geheel optioneel hoor want in dit recept voor Hollandse Erwtensoep uit de slowcooker is de hamschijf de basis. Kun je geen hamschijf krijgen? Gebruik dan ‘krabbetjes’. Deze repen varkensvlees aan bot zijn ook uitermate geschikt voor dit recept.


Heb je deze al in huis?

Wil je meer lezen over de Crockpot slowcooker die wij in Betty’s Kitchen gebruiken? Lees hier de review van dit apparaat.


recept erwtensoep uit de slowcooker maken (kookvideo)

Erwtensoep in de slowcooker maken

S’ ochtends zet ik de slowcooker aan, met daarin alle gesneden ingredienten voor deze erwtensoep. En zet de timer op 8 uur. Zodra de pan klaar is , schakelt de Crock Pot automatisch over naar de ‘warmhoudstand‘. En als ik dan een uurtje later klaar ben met werken, dan staat er verse erwtensoep te wachten. Alleen nog even de botjes en laurier verwijderen en licht aanstampen. Check de kookvideo onderaan het recept om te zien hoe gemakkelijk het is!

Geen slowcooker in huis? Dan vind je in het recept bij ‘Notes’ ook een korte beschrijving voor een erwtensoep uit de normale soeppan. Check hier overigens nog veel meer lekkere winter soep recepten op een rijtje.


Print

Recept: Erwtensoep (uit de slowcooker)

Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.4 from 8 reviews

Erwtensoep kun je heel eenvoudig zelf maken. Middels de kookvideo laat ik je zien hoe je erwtensoep in de slowcooker bereid. Maar met een kleine aanpassing kun je ook erwtensoep maken in een gewone soeppan.

  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 480 minutes
  • Total Time: 8 hours 15 minutes
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram spliterwten (bijv. HAK)
  • 500 gram hamschijf en/of krabbetjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels zout
  • ½ knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 grote kruimige aardappel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 grote prei
  • verse selderijblad
  • versgemalen peper
  • 1200 ml water
  • optioneel: 1 rookworst

EXTRA:

  • Een slowcooker met circa 5 liter inhoud.

Instructions

  1. Doe de spliterwten in de slowcooker. Verdeel hier de hamschijf overheen, samen met de laurier en het zout.
  2. Maak de knolselderij schoon en hak in blokjes van 1-2 cm. Schrap de winterwortel en schil de aardappel en snijd deze ook in blokjes van 1-2 cm. Verdeel de knolselderij, winterwortel en aardappel over de hamschijf.erwtensoep uit de slowcooker
  3. Verwijder de draden van de bleekselderij en snijd in ringen. Verwijder de onderkant met draadjes, en snijd vervolgen de prei in ringen. Spoel beiden goed uit in een vergiet, onder een koude, stromende kraan. Hak tot slot het verse selderijblad grof. Verdeel de prei, bleekselderij en selderijblad over de andere groente in de slowcooker.
  4. Giet hier vervolgens 1.2 liter water bij en doe de deksel op de slowcooker. Zet de cooker in de lage stand en zet de timer op 8 uur.
  5. Verwijder voor het serveren de botten en het laurier. Je kunt de soep dan pureren met een staafmixer, of houd het lekker grof door enkel een paar keer aan te stampen met een pureestamper. Serveer deze erwtensoep uit de slowcooker met wat plakjes voorgegaarde rookworst.

Eet smakelijk !

Groetjes, Betty

Notes

TIP:  Heb je geen slowcooker in huis? Gebruik dan een ruime soeppan van minstens 5 liter inhoud. Breng als eerste de spliterwten + hamschijf + laurier + zout aan de kook met totaal 2.5 liter water. Laat 45 minuten doorkoken en verwijder daarna het bot. Voeg alle overige ingredienten toe en breng opnieuw zachtjes aan de kook gedurende 30 minuten. Verwijder de laurier en pureer of stamp daarna de soep lichtjes fijn. 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept erwtensoep uit de slowcooker

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je de erwtensoep wilt gaan koken!

Dit artikel bevat affiliate links naar bol. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Soep Recepten Tags: aardappels, bleekselderij, Crockpot, Glutenvrij, hamschijf, hoofdgerechten, knolselderij, Nederlandse keuken, prei, rookworst, Slowcooker, spliterwten, varkensvlees, Winter, winterpeen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Tex-Mex Burrito Bowl met gehakt en quinoa
Volgend bericht: Cinnabons uit de slowcooker »

Lees Interacties

Reacties

  1. Gonny

    16 januari 2016 om 2:20 pm

    Hmmmm… dat klinkt heerlijk… en ziet er lekker uit op de foto!
    Ik krijg zin in erwtensoep. Maar helaas geen tijd om die te maken… zo’n Crock-Pot lijkt me echt superhandig!

    Smakelijk!

    Beantwoorden
    • eric van de Loo

      9 november 2019 om 9:28 am

      Ja Gonny is heerlijk Eric is nu ook erwtensoep aan het maken

      Beantwoorden
  2. Hanja

    2 november 2016 om 12:39 pm

    Kun je er ook gewoon erwten soepgroenten bij doen? En zo ja moet ik dat dan het laatste half uur er bij doen? Of gewoon in het begin?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      2 november 2016 om 1:04 pm

      Uiteraard kan dat. Waarschijnlijk zijn het ook dezelfde ingredienten als hierboven vermeld staan.

      Wel meteen toevoegen in de crockpot zodat alle smaken lekker in de soep intrekken.

      Beantwoorden
  3. Marjan

    8 november 2016 om 8:56 pm

    Ik zou graag willen weten of je de erwten een nachtje in water moet wellen of is dat niet nodig?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 november 2016 om 9:38 pm

      Hi Marjan,

      ik had een pak spliterwten van HAK, die normaliter ook niet geweekt hoeven te worden. Als jij de gedroogde variant hebt, die normaal gesproken geweekt dienen te worden, dan zou ik dat nu ook doen.

      Beantwoorden
      • Tine

        6 november 2017 om 3:52 pm

        Ik zou het wel doen, voorweken. Mijn spliterwten waren na 10 uur niet gaar!

  4. Liita

    28 november 2017 om 9:17 am

    Wat moet er met de 2 stengels bleekselderij gebeuren?
    En wanneer voeg ik die toe?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 november 2017 om 9:58 am

      Hi Liita!
      dank je wel, dit stond inderdaad niet goed in de tekst. Bij deze aangepast!
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  5. Marleen

    11 december 2017 om 8:27 am

    Voor hoeveel personen is deze heerlijke soep?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      12 december 2017 om 9:39 am

      Hi Marleen,
      in ieder geval voor 4 personen.

      Beantwoorden
  6. Deborah

    9 januari 2018 om 9:24 am

    Bedankt voor het recept! Ik heb sinds kort een Kitchenaid Multicooker en heb vannacht de erwtensoep 8 uur lang op 90 graden gehad. Vanochtend nog een half uurtje laten koken en de soep smaakte al perfect! Nu nog een dagje buiten laten staan om door te trekken en vanavond genieten van de erwtensoep!

    Wel 1 opmerking:
    Ik heb iets minder dan 1 theelepel (zo’n maattheelepel), denk ongeveer 3/4 theelepel, aan zout in de soep gedaan en het smaakte vanochtend al zout genoeg. 2 theelepels lijkt me wel erg veel.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      10 januari 2018 om 11:52 am

      Hi Deborah,
      hartelijk dank voor je tip!
      En met het oogpunt op minder zout eten, is slechts 1 theelepel vaak ook voldoende.
      Men kan het altijd vlak voor opdienen nog even proeven en bijstellen indien nodig . 🙂

      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  7. Carla Brijer

    19 januari 2018 om 1:04 pm

    Beste Betina,

    Ik heb nog niet zo lang een slowcooker (3 1/2 l van GustaJ heb een aantal dingen gedaan met soms wisselend succes, maar nu staat jouw recept voor erwtensoep op. Wel heb ik alles gehalveerd ivm mijn pan en zelf wat aangepast (selderijstengel en peen weggelaten, spekblokjes toegevoegd) ben heel benieuwd.
    Als dit lukt dan denk ik dat ik een grote slowcooker ga kopen, want de meeste dingen smaken prima uit de slowcooker.

    Beantwoorden
  8. Carla Brijer

    19 januari 2018 om 10:08 pm

    Beste Betina,

    Inmiddels is de soep klaar, lekker en super gaar. Dus dat wordt een grote slowcooker. Dankjewel voor het recept.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      20 januari 2018 om 3:57 pm

      Hi Carla,
      wat leuk om terug te lezzen! En bedankt voor je variatie tips! Wij houden er ook van om thuis een flinke portie slowcooker recepten te maken. Is altijd zo lekker en wat je over hebt, kun je altijd nog invriezen.
      Heel veel slowcook plezier en eet smakelijk!

      Beantwoorden
  9. Jitske

    3 november 2018 om 8:26 pm

    Hoi Betty, de soep was na 8 uur op laag en 1 uur op hoge stand nog lang niet gaar, nog maar 3 uur op hoog gezet,afwachten maar ?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      6 november 2018 om 12:28 pm

      Hi Jitske,
      Er zit blijkbaar echt verschil in spliterwten.
      De variant van HAK (in papieren pak) wordt altijd perfect gaar, ook in een gewone kookpan met kortere bereidingstijd.
      Maar er zijn ook gedroogde spliterwten (natuurwinkel) die vooraf geweekt dienen te worden in water. Daarna kun je ze wel gewoon bereiden volgens recepten.

      Beantwoorden
  10. HennieMulder

    13 december 2018 om 9:03 pm

    Soep is lekker, maar wat te dik, kan ik het aanlengen met water met bouillonblokjes?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      14 december 2018 om 1:26 pm

      Hi Hennie,
      als de smaak goed is, zou ik het bouillonblokje achterwege laten en gewoonweg een beetje meer water toevoegen in de crockpot tijdens het koken.

      Beantwoorden
  11. Jodi

    30 oktober 2019 om 6:30 pm

    Wondering if there is a way to translate this to English? My sweet Dutch Grandma made this and I loved it but can’t find her recipe anywhere.

    Beantwoorden
  12. Maria

    6 november 2019 om 10:37 pm

    Hoi Betina
    Ik heb eenslowcooker gekocht en ik ga vrijdag voor het eerst ertensoep er mee maken ik heb er een van Bartscher – Slowcooker – 6.5 Liter en ik heb een paket gekocht bij de nettorama vers paket en daar zitten ook split erten in moeten die ook wellen en hoe lang moet de soep koken

    Met vriendelijke groet Maria

    Beantwoorden
  13. Bas Verkooijen

    9 november 2019 om 12:29 pm

    He Betty,

    Ik heb zojuist de voorbereiding gedaan voor de erwtensoep. Ik ben niet zo goed thuis in koken, maar sinds ik alleenstaand ben (en 2 dochters fulltime opvoed) ben ik al een paar jaar aan het koken. Wat me opvalt bij vrijwel alle recepten (en ook bij dit recept) is dat ik meestal 3x zoveel voorbereidings tijd nodig heb. Ik snij, hak zeker niet zo snel als een professionele kok, maar langzaam ben ik toch ook weer niet. Ik heb veel filmpjes bekeken over kooktechnieken, snijtechnieken etc etc en probeer zo de skills te leren, maar qua tijd wil het nog niet vlotten. Heb je wellicht tips ?
    Ben overigens zeer benieuwd naar de soep vanavond 🙂

    Cheers,
    Bas

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      3 december 2019 om 6:14 pm

      Hi Bas, ja ik moet er toch een vrij standaard tijd aan hangen en kan helaas niet met iedereen rekening houden. Maar het is natuurlijk helemaal niet erg als je er wat langer over doet, zolang het maar super lekker smaakt toch?! Vraag anders of je meiden je meehelpen wassen, snijden, roeren etc. (afhankelijk van hun leeftijd). Vinden ze misschien nog wel hartstikke leuk ook!

      Beantwoorden
  14. Mieke

    10 december 2019 om 5:11 pm

    Ben inmiddels aan 2e slowcooker toe. 1e was toch te klein.
    Ik voeg wel warm water toe anders duurt het veel te lang. Misschien een tip?
    Verder was de soep heerlijk

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 december 2019 om 2:42 pm

      Hi Mieke,
      dank je wel voor je tip!

      Beantwoorden
  15. Hettie

    22 januari 2020 om 9:25 pm

    Stampen in de slowe cooker lijkt me niet slim. Recept erwtensoep is perfect, Wel gebruik ik meer groenten,en een deel van de groenten doe ik er later bij, zodat het niet allemaal door en door pap is.
    Ik heb een cooker van 6 liter dus de buren hebben er ook volop van genoten.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      23 januari 2020 om 4:53 pm

      Hi Hettie,
      dank je we voor je bericht en wat zullen jouw buren blij zijn dat je naast ze woont! 🙂

      Beantwoorden
  16. Sylvia Deutz-Weinmann

    26 november 2020 om 1:55 pm

    Het is inmiddels 2020,en daar ik gisteren een slowcooker van de Lidl (3,3 liter) heb gekocht en Google op erwtensoep maken,staat jouw recept boven aan.is alles nog hetzelfde, en welke kan ik gebruiken qua inhoud 1,2 of 3 met de hoeveelheid?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      26 november 2020 om 8:03 pm

      Hi Sylvia,

      mijn slowcooker is ruim 4 liter, dus ik zou het recept voor een 3.3. liter slechts 1 x aanhouden.

      Beantwoorden
  17. Hetty Groothuijse

    6 oktober 2024 om 11:32 am

    Hoi vraagje heb een slowcooker van 6.50 l hoeveel water moet ik er dan bij doen, en de groenten en de erwten wou ik ook het dubbele doen

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 oktober 2024 om 12:49 pm

      Hi Hetty, dat is een hele goede vraag. Ik doe nooit meteen de vloeistoffen verdubbelen, maar gewoon rustig bijschenken zodat alles echt NET aan onder water staat. Meer hoeft echt niet in een slowcooker.
      Mocht het nou toch teveel blijken kun je altijd een pan op het fornuis zetten en iets in laten koken. Succes en eet smakelijk!

      Beantwoorden
  18. Hillie

    17 november 2024 om 11:42 am

    Als je zelf gruwelt van snert, is dit het recept om het te maken 😅.
    Ik doe het in de slowcooker en manlief proeft aan het einde of er nog iets bij moet.
    Volgens hem de lekkerste snert ooit !!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 november 2024 om 1:41 pm

      Hi Hillie,

      wat ontzettend leuk om te horen dit! Ik ben blij dat jullie er zo lekker van genieten!
      Eet smakelijk!

      Beantwoorden
  19. Ineake

    8 december 2024 om 3:43 pm

    Goede soep, al paar x gemaakt.
    Kan je een dubbel recept maken in een 6,5 liter slowcooker?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      9 december 2024 om 4:20 pm

      Hi Ineake,
      ik zeg gewoon proberen, alles goed in stukjes snijden, aandruken en proberen de deksel er ‘losjes’ op te krijgen.
      Succes en eet smakelijk!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. Snert - Een Beetje Beter schreef:
    29 december 2019 om 12:10 pm

    […] in een slowcooker. Wij baseerden ons op een recept it Betty’s Kitchen. Haar recept kun je hier […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee