• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Dadelcake met pecannoten en karamel

Dadelcake met pecannoten en karamel

15 maart 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

In veel Arabische landen groeien dadels aan de dadelbomen en ze zijn dan ook zeer populair bij de lokale bevolking. Of je nu verse dadels of gedroogde dadels koopt: ze zijn super gezond voor je en je maakt er de lekkerste zoete recepten mee, zoals deze dadelcake met pecannoten!

Een smeuige dadelcake maken

Jullie weten dat ik dol ben op cake maken! Heerlijk voor bij de koffie, thee, op verjaardagen, of gewoon omdat je iets (kleins) te vieren hebt. Nu had ik een hele doos met dadels in huis gehaald voor mijn gezondste smoothies en ontbijtjes. Maar het waren er zoveel dat ik bedacht om er eens een cake mee te maken. Dadels bevatten flink wat vezels en je kunt hier tevens een deel van de suiker, roomboter en zelfs bloem mee vervangen in een standaard cake recept. Wist je dat dadels rijk zijn aan kalium en magnesium en helpen je bloeddruk te verlagen? Ik maakte er in ieder geval deze smeuïge dadelcake van, die perfect past in het rijtje met bananabread recepten zeg maar. Maak het extra luxe door hem af te toppen met pecannoten en wat warme karamelsaus of spatel er wat dulche de leche karamelpasta over heen!

recept dadelcake met pecannoten

Nog meer recepten met dadels

Naast dit recept voor dadelcake met pecans maakte ik nog veel meer lekkere recepten met dadels! Voor de lekkere trek maak je er bijvoorbeeld deze vegan millionaires shortbread van! Je maakt er ook overheerlijke ‘bliss balls‘ van zoals deze carrot cake balls! En wat dacht je er van om je ochtend wel heel goed te beginnen met een Salted Caramel havermoutpap gezoet met dadels? Tijdens de vrijdagmiddag borrel doen deze 3x gevulde dadels het uitstekend als borrelhapje! Geniet er dus lekker van!


Print

Recept: Dadelcake met pecans en karamel

recept dadelcake met pecannoten
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 50 minuten
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: cake
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gr ontpitte medjool dadels (ca stuks)
  • 250 gr gekookt water
  • 125 gr roomboter
  • 200 gr (bruine) suiker
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl pumpkin spice kruiden
  • ½ tl bakingsoda
  • 50 gram pecannoten
  • ½ portie karamelsaus

Instructions

Voor je begint: zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal ze hiervoor 30 minuten van tevoren uit de koelkast.

  1. Hak de dadels in stukken en stop in een pannetje met 200 ml water. Breng aan de kook, verlaag het vuur naar middelmatig en kook gedurende 10 minuten zachtjes door. Stamp met een pureestamper goed door en zet daarna apart om een beetje af te koelen.
  2. Ondertussen ga je vast het cakebeslag maken. Verwarm hiervoor de oven voor op 160 graden (145 hete lucht). Beboter de binnenkant van een cakeblik, en ‘stof’ af met een beetje bloem. Schud het overtollige bloem uit de vorm. Of… bekleed met de bakvorm met bakpapier.
  3. Klop de boter, suiker en zout zacht en romig met een keukenmixer gedurende 5 minuten.
  4. Voeg de eieren één voor één toe: Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal opgenomen is tijdens het kloppen. En tot slot voeg je ook de vanille toe.
  5. Meng het zelfrijzend bakmeel met de kaneel en baking soda. Verlaag de mix snelheid en voeg het bloemmengsel in delen toe aan het botermengsel, terwijl je rustig blijft mixen.
  6. Breek de helft (25 gr) van de pecannoten in stukjes. Voeg de gepureerde dadels en pecannoten toe aan het beslag. Meng heel kort door en  schep in het cakeblik. Bestrooi de bovenkant met de overige pecannoten.
  7. Schuif heb blik op een rooster, een standje onder het midden en bak de dadelcake gedurende 30 minuten in de oven. De cake is gaar als je er een (saté)prikker in steekt, en deze er weer helemaal schoon uitkomt.
  8. Laat de dadel cake nog minstens 10 minuten afkoelen alvorens uit de vorm te halen. Laat daarna helemaal afkoelen op een rooster.
  9. Maak vlak voor het serveren de karamelsaus klaar. Roer op het einde alleen nog een flinke snuf zout door de saus. Wacht tot de cake grotendeels afgekoeld is alvorens deze over de bovenkant heen te lepelen.

Notes

Een zelfgebakken cake bewaar je op het aanrecht en niet in de koelkast. Dek hiervoor alleen af met een stukje zilverfolie of bewaar onder een taartstolp

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept dadelcake met pecannoten

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze dadelcake met pecannoten wilt gaan maken.

Category: Bakrecepten, Cake recepten Tags: baking soda, cake, dadels, eieren, kaneel, karamel, notenpasta, pumpkin spice, roomboter, zelfrijzend bakmeel

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Mexicaanse maiskoek pizza
Volgend bericht: Bagel met kipfilet, avocado en alfalfa »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee