• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Lunch recepten / Citroen marmelade met tijm

Citroen marmelade met tijm

31 mei 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Onlangs maakte ik een nieuwe batch limoncello. Zoals je wellicht weet wordt deze enkel getrokken van de citroen schil en dan heb je heel veel vruchtvlees over. Maak daar deze heerlijke citroen marmelade met tijm van en je hebt een heerlijk beleg voor op brood, koekjes en meer.

Zelf marmelade van citroen maken

Ik hou echt niet van etenswaren weggooien, maar 8 citroenen zonder schil kun je helaas niet zo heel lang bewaren. Mijn foodie friend Jadis van TheLemonKitchen.nl vertelde mij dat zij veelal citrus marmelade maakt van de citroenen die ze over heeft na het maken van limoncello. Onderstaande bereidingstechniek heb ik dankzij haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicily geleerd. Maar ik gebruik dus alleen citroenen zonder schil voor dit recept en het ‘wit’ kun je gewoon laten zitten. Ja dit is een tikkeltje bitter maar dat maak je goed met de suiker. En daarnaast bevat dit witte gedeelte de pectine die nodig is om de marmelade te conserveren. Lekker laten zitten dus! Tijm gaat ook altijd heel goed in combinatie met citroen en brengt deze marmelade met citroen en tijm echt in balans qua smaken.

Wist je dat jam en marmelade feitelijk hetzelfde zijn? Echter maak je jam van allerlei soorten fruit en wordt marmelade altijd van citrusvruchten gemaakt.

recept citroen marmelade met tijm © bettyskitchen.nl
recept citroen marmelade met tijm © bettyskitchen.nl
recept citroen marmelade met tijm © bettyskitchen.nl

Nog meer homemade jam recepten

Jam en marmelade maken is van oudsher natuurlijk DE manier om een overschot aan fruit te verwerken zodat het langer houdbaar is. Jam is heerlijk brood beleg en deze citroen marmelade met tijm past ook perfect op een crostini met geitenkaas. Probeer ook eens deze variatie met sinaasappels en whiskey. Maar je kunt jam of marmelade dus ook gebruiken om jam koekjes van te maken. Overigens is deze Italiaanse crostata een heerlijk taartje dat gevuld wordt met jam of marmelade. Zo lekker! Neem ook eens een kijkje bij onze vele andere jam recepten.


Print

Recept: Citroen marmelade met tijm

Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heb je net limoncello gemaakt van citroen schillen en nu zit je met een overschot aan vruchtvlees?  Maak daar deze heerlijke citroen marmelade met tijm van en je hebt een heerlijk beleg voor op brood, koekjes en meer.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 12 uur
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 12 uur +
  • Yield: 2 kleine jampotten 1x
  • Category: jam en marmelade
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram citroenen, zonder schil, met wit er nog aan
  • 400 gram fijne suiker
  • 200 gram rietsuiker 0f lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels tijmblaadjes

Extra:

  • ruime kookpan
  • spatel
  • staafmixer
  • gesterilieerde jampotten of weckpotten

Instructions

  1. Snijd de citroenen in dunne plakjes. Verwijder enkel de pitten en stop het vruchtvlees in een mengkom.
  2. Giet hier de suiker overheen en roer even om. Dek de kom af met folie en laat een nachtje buiten de koelkast staan.
  3. De volgende ochtend heb je een nat citroen mengsel. Giet dit in de kookpan en breng aan de kook. Verlaag nu het vuur naar middelmatig en verwarm gedurende 5 minuten. Blijf ondertussen goed roeren met een spatel over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen.
  4. Pureer het citroenmengsel met een staafmixer en voeg daarna pas de tijmblaadjes toe.
  5. Zet het vuur iets hoger en laat de marmelade 5 minuten extra zachtjes doorkoken. Blijf ook hier weer goed roeren over de bodem van de pan.
  6. Draai het vuur uit en schenk de hete vloeistof over in steriele weckpoten of schoongemaakte jampotjes. Draai de deksel er stevig op.
  7. Zet de potjes ondersteboven in een koud water bak en laat de potten vaccuum trekken tijdens het afkoelen. In de voorraadkast zijn ze hierna gerust een paar maanden houdbaar. Eenmaak geopend adviseer ik de citroen marmelade binnen een paar weken op te peuzelen.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Een jam gemaakt van citrusvruchten heet marmelade. Je kunt dit met citroenen (met of zonder schil) maar ook manderijnen en (bloed)sinaasappels maken. 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Serveer suggestie: crostini met geitenkaas spread

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van citroen marmelade met tijm!

Category: High Tea Recepten, Lunch recepten Tags: broodbeleg, citroen, Glutenvrij, jam, marmelade, pasen, suiker, tijm

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gevulde tomaten met ei
Volgend bericht: Nutella Custard Toast »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee