• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Chocoladecake met bacon en karamel

Chocoladecake met bacon en karamel

5 november 2021 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Als je het hebt over bijzondere cakes of taarten dan is deze chocoladecake met bacon en karamel er zeker een van! Een mooie combinatie van zoet en zout in een!

Smoked Eggs thuisgeleverd

Onlangs kreeg ik gerookte eieren geleverd van Smokedeggs.nl. Deze Smoked Eggs zijn verse eieren en dus nog rauw. Maar de eieren hebben een verrassende rooksmaak en ik gebruikte ze in dit recept voor chocoladecake met bacon. Je kan het gerookte ei gebruiken zoals eigenlijk ieder ander vers ei zou gebruiken. Door een koud rookproces krijgen de eieren een subtiele rookgeur en rooksmaak. Deze unieke smaak geeft een mooie twist aan al je favoriete ei-gerechten. Koken, bakken, vullen, pocheren, maar dus ook gewoon te gebruiken in je favoriete bakrecepten.

recept chocoladecake met bacon en karamel © bettyskitchen.nl

Chocoladecake met bacon en karamel topping

Toen ik de volgende ochtend op kantoor kwam rood de hele unit naar barbecue! Ik kreeg dan ook een idee om een taartje te maken dat daar eer aan deed en dacht eigenlijk meteen aan gebakken spek! Ik vond een recept voor bacon cupcakes op de website van the Foodnetwork en deze heb ik aangepast naar dit recept om er dus een chocoladecake met bacon en karamel van te maken. Het resultaat is een smeuïg zachte chocolade cake, maar met een onvergetelijke romige toppig van karamel & roomkaas, met crunchy zoet-zoute spekreepjes. Oeh la la, je kunt je voorstellen dat manlief Dylan he-le-maal weg was van dit recept!

recept chocoladecake met bacon en karamel © bettyskitchen.nl

Nog meer lekkere bakrecepten met karamel

Wat een geweldige creatie is deze chocoladecake met bacon en karamel topping geworden he?! Voor de liefhebber heb ik uiteraard nog meer lekkere bakrecepten met karamel! Maak namelijk een decadente Dulche de Leche ijs met het restant blikje dat je over hebt! Ook erg lekker zijn deze Millionaires shortbread met een dikke laag chocolade! En wat dacht je van deze banoffee cupcakes die ingespoten worden met karamel? Oeh la la! Trouwens, deze pretzel taart is een aanrader voor chocolade en karamel liefhebbers die glutenvrij eten!


Print

Recept: Chocolade cake met bacon en karamel

Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als je het hebt over bijzondere cakes of taarten dan is deze chocoladecake met bacon en karamel er zeker een van! Een mooie combinatie van zoet en zout in een!

  • Author: addapted from Foodnetwork.com
  • Prep Time: 1 uur
  • Cook Time: 1 uur
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 10 personen 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de gesuikerde bacon:

  • 100 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el fijne suiker
  • 2 tl cacao poeder
  • 12 plakken ontbijtspek

Voor de cake: 

  • 6 el zonnebloemolie
  • 70 ml espresso
  • 60 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 60 gr cacaopoeder
  • 140 gr melkchocolade, fijngehakt
  • 150 gr bloem
  • 150 gr fijne suiker
  • ½ tl baking soda
  • ½ tl zout
  • 75 ml karnemelk
  • 3 stuks ‘ smoked eggs’ (of gebruik gewone eieren)
  • 1 tl vanille extract

Voor de karamel topping:

  • 100 gr dulche de leche of karamel pasta
  • 150 gr roomkaas
  • 1 tl vanille extract
  • salt flakes

Extra:

  • au bain marie (of magnetron)
  • Keukenmixer met garde
  • springvorm 24 cm
  • bakpapier
  • optioneel: spuitzak met kartelmond

Instructions

  1. Maak als eerste de karamel topping: Klop de roomkaas met de dulche de leche en vanille op medium snelheid tot alles net vermengd is. Dek de kom af met folie en plaats minstens 1 uur minuten in de koelkast om een beetje op te stijven. 
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de lichtbruine basterdsuiker met de fijne suiker en cacao in een kommetje. Snijd de plakken bacon doormidden zodat je 24 kleine strips hebt. Wentel deze door het suiker mengsel en leg op de bakplaat. Bak de gesuikerde bacon gedurende 15-20 minuten in de oven tot deze mooi bruin en krokant zijn. Verplaats naar een groot bord, dep droog met een keukenpapiertje en laat volledig afkoelen.
  3. Ondertussen stop je de zonnebloemolie, koffie, bruine suiker, cacao poeder en chocolade in een au-bain marie pan en laat al roerende smelten. (TIp: Je kunt dit ook in een kommetje in de magnetron doen – 2 minuten op 600-750 wt) Laat daarna 15 minuten afkoelen.
  4. Stop de bloem, fijne suiker, baking soda en zout in de mengkom van een keukenmixer. Roer alvast door elkaar.
  5. Giet de karnemelk en de eieren bij het chocolade mengsel en roer goed door tot een smeuige massa. Schep dit bij de bloem in de mengkom en plaats de garde. Mix het beslag op middelhoge snelheid gedurende 1-2 minuten.
  6. Bekleed de springvorm met bakpapier enof bakspray. Schep daarna het beslag in de springvorm en bak gedurende 45 minuten in de oven. De cake is gaar als je een prikker in het midden steekt en deze er droog uit komt. Laat 10 minuten koelen in de vorm en daarna volledig afkoelen op een rooster.
  7. Snijd de gesuikerde bacon in stukjes. Spatel de karamel room over de afgekoelde cake en top af met de bacon stukjes en salt flakes. Serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept chocoladecake met bacon en karamel © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze chocoladecake met bacon en karamel wilt gaan maken!

Category: Bakrecepten, Cake recepten Tags: Amerikaanse keuken, Bacon, baking soda, cacao, cake, chocolade, dulche de leche, eieren, karamel, karnemelk, koffie, ontbijtspek, roomkaas, vanille, zonnebloemolie

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Limburgs Zuurvlees (Zoervleisj)
Volgend bericht: Kikkererwten Curry met aardappels »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee