Als je het hebt over bijzondere cakes of taarten dan is deze chocoladecake met bacon en karamel er zeker een van! Een mooie combinatie van zoet en zout in een!
Smoked Eggs thuisgeleverd
Onlangs kreeg ik gerookte eieren geleverd van Smokedeggs.nl. Deze Smoked Eggs zijn verse eieren en dus nog rauw. Maar de eieren hebben een verrassende rooksmaak en ik gebruikte ze in dit recept voor chocoladecake met bacon. Je kan het gerookte ei gebruiken zoals eigenlijk ieder ander vers ei zou gebruiken. Door een koud rookproces krijgen de eieren een subtiele rookgeur en rooksmaak. Deze unieke smaak geeft een mooie twist aan al je favoriete ei-gerechten. Koken, bakken, vullen, pocheren, maar dus ook gewoon te gebruiken in je favoriete bakrecepten.
Chocoladecake met bacon en karamel topping
Toen ik de volgende ochtend op kantoor kwam rood de hele unit naar barbecue! Ik kreeg dan ook een idee om een taartje te maken dat daar eer aan deed en dacht eigenlijk meteen aan gebakken spek! Ik vond een recept voor bacon cupcakes op de website van the Foodnetwork en deze heb ik aangepast naar dit recept om er dus een chocoladecake met bacon en karamel van te maken. Het resultaat is een smeuïg zachte chocolade cake, maar met een onvergetelijke romige toppig van karamel & roomkaas, met crunchy zoet-zoute spekreepjes. Oeh la la, je kunt je voorstellen dat manlief Dylan he-le-maal weg was van dit recept!
Nog meer lekkere bakrecepten met karamel
Wat een geweldige creatie is deze chocoladecake met bacon en karamel topping geworden he?! Voor de liefhebber heb ik uiteraard nog meer lekkere bakrecepten met karamel! Maak namelijk een decadente Dulche de Leche ijs met het restant blikje dat je over hebt! Ook erg lekker zijn deze Millionaires shortbread met een dikke laag chocolade! En wat dacht je van deze banoffee cupcakes die ingespoten worden met karamel? Oeh la la! Trouwens, deze pretzel taart is een aanrader voor chocolade en karamel liefhebbers die glutenvrij eten!
Recept: Chocolade cake met bacon en karamel
Als je het hebt over bijzondere cakes of taarten dan is deze chocoladecake met bacon en karamel er zeker een van! Een mooie combinatie van zoet en zout in een!
- Prep Time: 1 uur
- Cook Time: 1 uur
- Total Time: 2 uur
- Yield: 10 personen 1x
- Category: Cake
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
Voor de gesuikerde bacon:
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 2 el fijne suiker
- 2 tl cacao poeder
- 12 plakken ontbijtspek
Voor de cake:
- 6 el zonnebloemolie
- 70 ml espresso
- 60 gr lichtbruine basterdsuiker
- 60 gr cacaopoeder
- 140 gr melkchocolade, fijngehakt
- 150 gr bloem
- 150 gr fijne suiker
- ½ tl baking soda
- ½ tl zout
- 75 ml karnemelk
- 3 stuks ‘ smoked eggs’ (of gebruik gewone eieren)
- 1 tl vanille extract
Voor de karamel topping:
- 100 gr dulche de leche of karamel pasta
- 150 gr roomkaas
- 1 tl vanille extract
- salt flakes
Extra:
- au bain marie (of magnetron)
- Keukenmixer met garde
- springvorm 24 cm
- bakpapier
- optioneel: spuitzak met kartelmond
Instructions
- Maak als eerste de karamel topping: Klop de roomkaas met de dulche de leche en vanille op medium snelheid tot alles net vermengd is. Dek de kom af met folie en plaats minstens 1 uur minuten in de koelkast om een beetje op te stijven.
- Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de lichtbruine basterdsuiker met de fijne suiker en cacao in een kommetje. Snijd de plakken bacon doormidden zodat je 24 kleine strips hebt. Wentel deze door het suiker mengsel en leg op de bakplaat. Bak de gesuikerde bacon gedurende 15-20 minuten in de oven tot deze mooi bruin en krokant zijn. Verplaats naar een groot bord, dep droog met een keukenpapiertje en laat volledig afkoelen.
- Ondertussen stop je de zonnebloemolie, koffie, bruine suiker, cacao poeder en chocolade in een au-bain marie pan en laat al roerende smelten. (TIp: Je kunt dit ook in een kommetje in de magnetron doen – 2 minuten op 600-750 wt) Laat daarna 15 minuten afkoelen.
- Stop de bloem, fijne suiker, baking soda en zout in de mengkom van een keukenmixer. Roer alvast door elkaar.
- Giet de karnemelk en de eieren bij het chocolade mengsel en roer goed door tot een smeuige massa. Schep dit bij de bloem in de mengkom en plaats de garde. Mix het beslag op middelhoge snelheid gedurende 1-2 minuten.
- Bekleed de springvorm met bakpapier enof bakspray. Schep daarna het beslag in de springvorm en bak gedurende 45 minuten in de oven. De cake is gaar als je een prikker in het midden steekt en deze er droog uit komt. Laat 10 minuten koelen in de vorm en daarna volledig afkoelen op een rooster.
- Snijd de gesuikerde bacon in stukjes. Spatel de karamel room over de afgekoelde cake en top af met de bacon stukjes en salt flakes. Serveer direct.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze chocoladecake met bacon en karamel wilt gaan maken!
Geef een reactie