• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten
    • SPECIALE RECEPTEN –>
      • Barbecue & Grill
      • Glutenvrije Recepten
      • Halloween Recepten
      • Kerst Recepten
      • Keto recepten
      • Koningsdag Recepten
      • Low Carb recepten
      • Sinterklaas Recepten
      • Slowcooker recepten
      • How-to en tutorials
    • Ontbijt
    • Smoothies & Juices
    • Warme & Koude dranken
    • Lunch
    • High Tea & Jam
    • Salades
    • Soepen
    • Voorgerechten
    • Dips, Dressings en Sauzen
    • Pasta
    • Pizza
    • Bijgerechten
    • Hoofdgerechten Gevogelte
    • Hoofdgerechten Vegetarisch
    • Hoofdgerechten Vis
    • Hoofdgerechten Vlees
    • Nagerechten
    • Cake
    • Koekjes
    • Taart
    • Tussendoortjes
  • Restaurants
    • Restaurants in Amersfoort
    • Restaurants in Amsterdam
    • Restaurants in Den Haag
    • Restaurants in Leeuwarden
    • Restaurants in Maastricht
    • Restaurants in Rotterdam
    • Restaurants in Utrecht
    • Restaurants in overige steden
  • Inspiratie
    • Persoonlijk
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Google+
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Ontbijt Recepten / Kaneelbroodjes maken

Kaneelbroodjes maken

20 maart 2013 Door Betina Oostveen 10 Reacties

Voor mij gaat er géén paasfeest voorbij zonder kaneelbroodjes! Mijn oma serveert deze al van kleins af aan tijdens de paasbrunch. En deze broodjes passen goed bij het ontbijt, brunch of gewoon voor bij de koffie! 

Kaneelbroodjes wordt opgerold

Opstaan met versgebakken kaneelbroodjes is de ultieme hemel op aarde! Tijdens de feestdagen maak ik graag deze zachte en luchtige broodrolletjes. Kaneelbroodjes worden opgerold en belegd met rozijnen, roomboter en bruine suiker, dat in de oven tot een soort karamelstroop smelt en je zachte zoete broodjes een fantastische smaak geeft.

recept voor zelf kaneelbroodjes maken, zachte zoete broodjes met kaneel © Bettyskitchen
Laura dol op homemade kaneelbroodjes

Voorbereiding deeg voor Kaneelbroodjes

Maak het deeg voor deze kaneelbroodjes alvast 1 avond van te voren en laat het daarna de gehele nacht in de koelkast rijzen. De volgende ochtend bak je het deeg in een half uurtje af in de oven. Dan heb je heerlijk verse, zoete broodjes bij het ontbijt of de brunch. Check hier in ieder geval nog meer tips en recepten voor Pasen.

Print

Recept: Kaneelbroodjes maken

recept voor zelf kaneelbroodjes maken, zachte zoete broodjes met kaneel © Bettyskitchen
Print Recipe

Tijdens de feestdagen maak je deze bijzondere luchtige en smakelijk kaneelbroodjes voor het hele gezin.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 90 min
  • Cook Time: 30 min
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 12 stuks 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten deeg:

  • 250 ml melk,
  • 80 gram roomboter,
  • 10 gram droge gist korrels,
  • 5 eetlepels lauw water (niet te heet!),
  • 550 gram bloem (+ extra),
  • 1 theelepel zout,
  • 100 gram bruine basterdsuiker,
  • 3 eieren,
  • 1–2 eetlepel (zonnebloem)olie.

Ingrediënten vulling:

  • 100 gram boter,
  • 200 gram bruine basterdsuiker,
  • 1 eetlepel kaneelpoeder,
  • 100 gram rozijnen.

Instructions

  1. De avond vantevoren: verwarm de melk en smelt daarin de boter zo’n 2-3 minuten in een klein pannetje. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen.
  2. Roer de gist door het warme water en laat minstens 5 minuten staan. Let op dat het water niet te warm is, want dan gaat de gist dood.
  3. Zeef de bloem boven een kom, en meng met het zout en de suiker. Maak een kuiltje in het midden van de bloem, en breek hierin de eieren.Voeg het melkmengsel, samen met de gist toe en klop een paar minuten met een handmixer met deeghaken.
  4. Giet in een schone kom de olie en leg hier het deeg in. Draai de kom rond en smeer het deeg aan de buitenzijde helemaal in met de olie (dit voorkomt plakken in de kom). 
  5. Dek de kom nu af met een vochtige handdoek en laat 60 minuten rijzen op een warme plek.
  6. Bestrooi een werkblad of aanrecht met een klein handje bloem, en druk hier het deeg op uit. Gebruik genoeg bloem om vastplakken aan vingers en aanrecht te voorkomen. Rol het deeg uit met een deegroller tot een rechthoek van 25 x 35 cm (net zo groot als mijn ovenschaal dus).Bevochtig een strookje aan een lange zijde met wat water. Smeer de rest van de lap in met de boter.homemade kaneelbroodjes recept
  7. Mix in een aparte kom 200 gram suiker met het eetlepel kaneelpoeder en spreid dit uit over de boter (vermijd de vochtige rand!). Verdeel de rozijnen hier ook overheen.
  8. Rol de lap voorzichtig op, en druk het uiteinde goed dicht. (de vochtige strook zorgt ervoor dat het deeg goed hecht). Snijd de rol nu in 12 of 15 gelijke stukken en zet deze met een snijkant omlaag, in een met olie ingevette ovenschaal (25 x 35 cm). Dek de schaal af met huishoudfolie en laat het deeg de hele nacht rijzen in de koelkast.recept voor zelf kaneelbroodjes maken, zachte zoete broodjes met kaneel © Bettyskitchen
  9. De volgende morgen: Haal de ovenschaal minstens een half uur van tevoren uit de koelkast (om op kamertemperatuur te komen). Verwarm de oven voor op 195 graden / 175 hete lucht. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de kaneelbroodjes in 20-25 minuten af. Laat de daarna een beetje afkoelen, maar serveer nog een beetje warm met roomboter of ander zoet beleg zoals homemade jam.

Notes

In plaats van het deeg een hele nacht in de koeling te laten rijzen, kun je het deeg bij stap 6 opnieuw afdekken met de vochtige doek en nog eens 45 minuten laten rijzen op een warme plek. Bak de kaneelbroodjes daarna direct af in de oven volgens stap 7. Handig voor op zondagochtend, als je wat meer tijd over hebt voor de bereiding.

Keywords: broodjes, brood, deeg, zoet, kaneel, Pasen, Kerst, ontbijt, brunch

Did you make this recipe?

Tag @bettyskitchennl on Instagram

recept voor zelf kaneelbroodjes maken, zachte zoete broodjes met kaneel © Bettyskitchen

Category: Ontbijt Recepten Tags: bloem, boter, deeg, gist, Pasen, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Banoffee pie (banaan-karamel taart)
Volgend bericht: Recept: Fish ‘n Chips (uit de oven) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Trudy

    22 november 2014 om 4:51 pm

    Hoi betty,

    Ik ben nu dit recept aan het maken en benieuwd naar het resultaat! Zie alleen de 50 gram boter bij de ingredienten vulling nergens terugkomen?

    Groetjes, Trudy

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      23 november 2014 om 10:43 am

      Hi Trudy,
      goed dat je het zegt! Ik heb het meteen aangepast! De boter voor de vulling gebruik je om de deeglap in te smeren, en hier strooi je dan het suiker op. (dit blijft dan plakken aan de boter en vormt een soort van karamel 😛
      Groetjes, Betty

      Beantwoorden
  2. anke

    17 december 2018 om 11:07 am

    Ik lees meng water met gist..
    en daarna hoort het bij het melkmengsel?
    of wanneer voeg ik het toe..?

    Beantwoorden
  3. Bettie

    14 december 2019 om 11:36 am

    Hoi, er staat niet in het recept wanneer de gist erbij moet..!
    Groetjes Bettie

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      15 december 2019 om 2:42 pm

      Hi Bettie, deze gaat samen met de eieren en de melk bij de bloem. Ik heb het even aangevuld in het recept.

      Bedankt voor het doorgeven!

      Beantwoorden
  4. Hilleke

    15 december 2019 om 5:24 pm

    Hi Bettine,

    Je zegt bij de vulling 200 gr bruine basterdsuiker nodig te hebben, maar in de suiker-kaneel mix gebruik je er maar 120 gram van. Wat doe ik met die andere 80 gram?

    Groet Hilleke

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      16 december 2019 om 5:38 pm

      Hi Hilleke, sorry voor het typefoutje, maar voor de vulling gebruik je de volledige 200 gram bruine suiker en niet 120. Ik heb het meteen even aangepast.

      Beantwoorden
      • Hilleke

        19 december 2019 om 9:16 pm

        Top, bedankt. Hij was super lekker!

  5. Jenny Zandbergen

    4 april 2021 om 8:34 pm

    Hallo Bettina,

    In het recept staat bruine basterdsuiker, maar tegenwoordig heet dat bij Van Gilse lichte en donkere basterdsuiker. Welke gebruik je voor de kaneelbroodjes?

    Groetjes,
    Jenny

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      5 april 2021 om 2:13 pm

      Hi Jenny
      wat jij wilt hoor. Met lichtbruine basterdsuiker krijg je normale kleur zandkoekjes. Met de donkerbruine basterdsuiker krijg je donkerbruine zandkoekjes.

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating ★☆ ★☆ ★☆ ★☆ ★☆

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfotoBetty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Ik wens je alvast heel veel plezier en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

#GINTONIC

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#VEGETARISCH

recept risotto met rode viet en mozzarella © bettyskitchen.nl

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Meest Gelezen

  • 5x alcoholvrije gin tonic maken © bettyskitchen.nl 8x Alcoholvrije gin tonic
  • 10x Makkelijk recepten voor Moederdag
  • recept vegan gele curry met jackfruit en mungbonen © bettyskitchen.nl 10x Recepten met Jackfruit
  • recept caribische viscurry © bettyskitchen.nl Caribische viscurry
  • recept pappardelle pasta met stoofvlees © bettyskitchen.nl Pappardelle pasta met stoofvlees
food blog awards 2018 gewonnen
blogdesign_food_blog_awards_2016

Je kunt ons ook hier op terug vinden

mytastenld.com mytastebe.com Follow

#BBQ

recept indiase tandoori lamspiezen van de barbecue © bettyskitchen.nl

Tandoori Lamspiezen van de bbq

recept zoet maisbrood met ananas © bettyskitchen.nl

Zoet Maisbrood met Ananas

Meer BBQ recepten →

#Glutenvrij

recept indiase butter chicken kip in tomaten-roomsaus © bettyskitchen.nl

Butter Chicken (Murgh Makhani)

recept snelle pangranola maken © bettyskitchen.nl

Snelle pangranola

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2022 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in