Voor mij gaat er géén paasfeest voorbij zonder kaneelbroodjes! Mijn oma serveert deze al van kleins af aan tijdens de paasbrunch. En deze broodjes passen goed bij het ontbijt, brunch of gewoon voor bij de koffie!
Kaneelbroodjes wordt opgerold
Opstaan met versgebakken kaneelbroodjes is de ultieme hemel op aarde! Tijdens de feestdagen maak ik graag deze zachte en luchtige broodrolletjes. Kaneelbroodjes worden opgerold en belegd met rozijnen, roomboter en bruine suiker, dat in de oven tot een soort karamelstroop smelt en je zachte zoete broodjes een fantastische smaak geeft.


Voorbereiding deeg voor Kaneelbroodjes
Maak het deeg voor deze kaneelbroodjes alvast 1 avond van te voren en laat het daarna de gehele nacht in de koelkast rijzen. De volgende ochtend bak je het deeg in een half uurtje af in de oven. Dan heb je heerlijk verse, zoete broodjes bij het ontbijt of de brunch. Check hier in ieder geval nog meer tips en recepten voor Pasen.
PrintRecept: Kaneelbroodjes maken

Tijdens de feestdagen maak je deze bijzondere luchtige en smakelijk kaneelbroodjes voor het hele gezin.
- Prep Time: 90 min
- Cook Time: 30 min
- Total Time: 2 uur
- Yield: 12 stuks 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
Ingrediënten deeg:
- 250 ml melk,
- 80 gram roomboter,
- 10 gram droge gist korrels,
- 5 eetlepels lauw water (niet te heet!),
- 550 gram bloem (+ extra),
- 1 theelepel zout,
- 100 gram bruine basterdsuiker,
- 3 eieren,
- 1–2 eetlepel (zonnebloem)olie.
Ingrediënten vulling:
- 100 gram boter,
- 200 gram bruine basterdsuiker,
- 1 eetlepel kaneelpoeder,
- 100 gram rozijnen.
Instructions
- De avond vantevoren: verwarm de melk en smelt daarin de boter zo’n 2-3 minuten in een klein pannetje. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen.
- Roer de gist door het warme water en laat minstens 5 minuten staan. Let op dat het water niet te warm is, want dan gaat de gist dood.
- Zeef de bloem boven een kom, en meng met het zout en de suiker. Maak een kuiltje in het midden van de bloem, en breek hierin de eieren.Voeg het melkmengsel, samen met de gist toe en klop een paar minuten met een handmixer met deeghaken.
- Giet in een schone kom de olie en leg hier het deeg in. Draai de kom rond en smeer het deeg aan de buitenzijde helemaal in met de olie (dit voorkomt plakken in de kom).
- Dek de kom nu af met een vochtige handdoek en laat 60 minuten rijzen op een warme plek.
- Bestrooi een werkblad of aanrecht met een klein handje bloem, en druk hier het deeg op uit. Gebruik genoeg bloem om vastplakken aan vingers en aanrecht te voorkomen. Rol het deeg uit met een deegroller tot een rechthoek van 25 x 35 cm (net zo groot als mijn ovenschaal dus).Bevochtig een strookje aan een lange zijde met wat water. Smeer de rest van de lap in met de boter.
- Mix in een aparte kom 200 gram suiker met het eetlepel kaneelpoeder en spreid dit uit over de boter (vermijd de vochtige rand!). Verdeel de rozijnen hier ook overheen.
- Rol de lap voorzichtig op, en druk het uiteinde goed dicht. (de vochtige strook zorgt ervoor dat het deeg goed hecht). Snijd de rol nu in 12 of 15 gelijke stukken en zet deze met een snijkant omlaag, in een met olie ingevette ovenschaal (25 x 35 cm). Dek de schaal af met huishoudfolie en laat het deeg de hele nacht rijzen in de koelkast.
- De volgende morgen: Haal de ovenschaal minstens een half uur van tevoren uit de koelkast (om op kamertemperatuur te komen). Verwarm de oven voor op 195 graden / 175 hete lucht. Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de kaneelbroodjes in 20-25 minuten af. Laat de daarna een beetje afkoelen, maar serveer nog een beetje warm met roomboter of ander zoet beleg zoals homemade jam.
Notes
In plaats van het deeg een hele nacht in de koeling te laten rijzen, kun je het deeg bij stap 6 opnieuw afdekken met de vochtige doek en nog eens 45 minuten laten rijzen op een warme plek. Bak de kaneelbroodjes daarna direct af in de oven volgens stap 7. Handig voor op zondagochtend, als je wat meer tijd over hebt voor de bereiding.
Keywords: broodjes, brood, deeg, zoet, kaneel, Pasen, Kerst, ontbijt, brunch

Hoi betty,
Ik ben nu dit recept aan het maken en benieuwd naar het resultaat! Zie alleen de 50 gram boter bij de ingredienten vulling nergens terugkomen?
Groetjes, Trudy
Hi Trudy,
goed dat je het zegt! Ik heb het meteen aangepast! De boter voor de vulling gebruik je om de deeglap in te smeren, en hier strooi je dan het suiker op. (dit blijft dan plakken aan de boter en vormt een soort van karamel 😛
Groetjes, Betty
Ik lees meng water met gist..
en daarna hoort het bij het melkmengsel?
of wanneer voeg ik het toe..?
Hoi, er staat niet in het recept wanneer de gist erbij moet..!
Groetjes Bettie
Hi Bettie, deze gaat samen met de eieren en de melk bij de bloem. Ik heb het even aangevuld in het recept.
Bedankt voor het doorgeven!
Hi Bettine,
Je zegt bij de vulling 200 gr bruine basterdsuiker nodig te hebben, maar in de suiker-kaneel mix gebruik je er maar 120 gram van. Wat doe ik met die andere 80 gram?
Groet Hilleke
Hi Hilleke, sorry voor het typefoutje, maar voor de vulling gebruik je de volledige 200 gram bruine suiker en niet 120. Ik heb het meteen even aangepast.
Top, bedankt. Hij was super lekker!
Hallo Bettina,
In het recept staat bruine basterdsuiker, maar tegenwoordig heet dat bij Van Gilse lichte en donkere basterdsuiker. Welke gebruik je voor de kaneelbroodjes?
Groetjes,
Jenny
Hi Jenny
wat jij wilt hoor. Met lichtbruine basterdsuiker krijg je normale kleur zandkoekjes. Met de donkerbruine basterdsuiker krijg je donkerbruine zandkoekjes.