Als er een gerecht is dat wij allemaal wel kennen van de ‘afhaalchinees’ dan is het wel babi pangang! Krokante reepjes varkensvlees in een zoetzure saus die niet mag ontbreken aan de rijsttafel. Werkelijk een favoriet van velen en ik heb er nu eindelijk een prachtig goed recept voor gevonden in het kookboek van SmaakMenutie!


Zelf Babi Pangang maken
Traditioneel word Babi pangang in Indonesie gemaakt van geroosterd buikspek. De naam betekent letterlijk “geroosterd varken” in het Indonesisch. De Chinese immigranten die na WWII uit Indonesie kwamen hebben er hier een Nederlandse restaurantversie van gemaakt. Zo wordt het hier beter beschikbare varkenshaas of varkensschouder gebruikt en deze wordt gemarineerd, uitgekookt en krokant gebakken. Ja zelf babi pangang maken doe je niet even snel, maar het resultaat is er dan ook naar. Kenmerkend is de rood-oranje zoetzure saus die wordt gemaakt van tomaat, gember en knoflook en uiteraard mag het Chinese vijfkruidenpoeder niet ontbreken.










Over het ‘ SmaakMenuTie’ kookboek van Tim & Erik
Dit heerlijke recept voor Babi Bangang maken kwam ik tegen in het kookboek van SmaakMenuTie. Het is het allereerste boek van Erik Stern en Tim Nieuwpoort. Het duo maakt al jaren verrukkelijke recepten op hun foodplatform Smaakmenutie.nl. Hier vind je veel recepten uit de Indonesische keuken, want daar liggen tevens de roots van Erik. Maar ook bekende gerechten uit andere wereldkeukens en recepten geschikt voor het hele gezin. In het gelijknamige kookboek ‘Smaakmenutie’ vind je er maar liefst 75 recepten ter inspiratie voor het diner terug. Van het samenstellen van een Indische rijsttafel, maar ook ovengerechten, makkelijk & snel, stoofgerechten en natuurlijk diverse wereldgerechten voor het avondeten.
“In het hoofdstuk ‘Erik’s Asia’ vind je recepten die hun oorsprong in Nederlands-Indie hebben. Veel van deze gerechten zijn gebaseerd op authentieke familierecepten, opgeschreven op vergeelde kladjes en doorgegeven via (groot)ouders.“ – Tim & Erik


Waar eet je babi pangang bij?
Onderstaande recept voor Babi Pangang maken komt dus uit het SmaakMenuTie kookboek. Hierin vind je nog veel meer lekkere recepten om een complete Indische rijsttafel van te maken. Gestoomde witte rijst en kun je zeer zeker eten bij babi pangang, maar probeer ook eens een van deze recepten, met wat extra groenten aan toegevoegd:
- Nasi Goreng (gebakken rijst)
- Snijbonen in kokosmelk
- Atjar Tjampoer (zoetzuur)
- Kokosrijst met sperziebonen, tauge en cashewnoten
- Bami Goreng (gebakken noedels)
- Tjap Tjoy met diverse groeten (en tofu)
- ook lekker: vegetarische loempia’s
Heb je deze al in huis?
Babi Pangang (nog lekkerder dan van de afhaalchinees)
Dit is een heerlijk recept voor zelf Babi Pangang maken. Serveer krokante reepjes varkensvlees in zoetzure saus met tomaten, knoflook en gember. Een gerecht dat wij allemaal wel kennen van de ‘afhaalchinees’ maar zelfgemaakt eigenlijk vele malen lekkerder is. Het recept komt uit het Smaakmenutie kookboek!
- Prep Time: 60 min.
- Cook Time: 70 min.
- Total Time: 2 uur en 10 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Cuisine: Indonesische keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 700 gram schouderkarbonade
- 2 uien, zeer fijn gesneden
- 2 tenen knoflook, zeer fijn gesneden
- 1 el. zonnebloemolie
- 1 el. vijfkruiden poeder (5spice)
- 1 flinke tl. gemberpoeder (djahe)
- 4 el. zoete ketjap manis
- 2 el. sojasaus
- sap van ½ citroen
- scheut azijn
Voor de Babi Pangang Saus:
- 2 uien, zeer fijn gesneden
- 2 tenen knoflook, zeer fijn gesneden
- 1 el. tomatenpuree
- 1 tl. vijfkruidenpoeder (fivespice)
- 1 tl. gemalen gemberpoeder (djahe)
- 2 el. zoete ketjap manis
- 1 tl. sambal oelek
- 4 flinke el. tomatenketchup
- 4 el. zoete chilisaus
- 1 bosje bosui, in ringetjes
- zonnebloemolie
Instructions
- Meng alle ingredienten voor de marinade in een ruime kom.
- Snijd het bot van de schouderkarbonades en stop het vlees in de marinade. Schep om en laat daarna minimaal 1 uur afgedekt marineren in de koelkast. (een hele nacht kan ook).
- Neem een ruime (soep) pan en vul met 1 liter water. Voeg een scheut azijn toe en breng tegen de kook aan. Voeg de gemarineerde schouderkarbonades toe aan het water en plaats de deksel schuin op de pan. Laat het vlees 35-40 minuten zachtjes doorkoken.
- Ondertussen ga je de saus maken: verhit een scheutje zonnebloemolie in een steelpannetje op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui en en knoflook gedurende 2-3 minuten. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak al omscheppende kort mee.
- Voeg het vijfkruidenpoeder, gemberpoeder, ketjap manis, sambal oelek, ketchup en chilisaus toe. Roer goed door elkaar en laat de saus sudderen tot het vlees klaar is.
- Haal de vlees uit de kookpan en dep droog met keukenpapier. Verwarm een ruime (koeken)pan en voeg een flinke laag zonnebloemolie toe. Bak het vlees hier in enkele minuten krokant.
- Schenk ondertussen 150 – 200 ml van het kookvocht van het vlees bij de saus. Doe dit in delen zodat je tussentijds de dikte van de saus kunt bepalen.
- Tot slot haal je het vlees uit de olie, snijd het overlangs in reepjes (van 1 cm). Plaats het vlees in een serveerschaal en schenk de hete zoetzure saus er overheen. Serveer de babi pangang met ringetjes van de bosuien.
Eet smakelijk!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van krokante reepjes varkensvlees in zoetzure saus. Serveer deze babi pangang met bijvoorbeeld nasi of bami goreng.

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van bol. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.
Geef een reactie