• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bakrecepten / Australische Haverkoeken (Anzac Biscuits)

Australische Haverkoeken (Anzac Biscuits)

25 april 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

In Australië viert men vandaag ‘Anzac Day‘, een dag ter ere aan de soldaten die gevochten hebben in de 1e Wereld Oorlog. In Sydney is er zelfs een grote brug naar vernoemd en schreven de huisvrouwen geschiedenis door kleine Australische haverkoeken te bakken die nu bekend staan als ‘Anzac Biscuits’. En deze wil jij ook proeven!

Wat is Anzac Day?

ANZAC is de afkorting die staat voor ‘Australian and New Zealand Army Corps’, oftewel de soldaten die samen vochten tijden WWI. Sindsdien vindt er elk jaar een officiële herdenking plaats voor alle inwoners van Australië en Nieuw Zeeland die aan oorlogen, vredesmissies, conflicten etc hebben deelgenomen. Deze Nationale Herdenkingsdag vindt elk jaar op 25 april plaats, dat was namelijk de dag waarop de Anzac’s in Gallipoli (Ottomaans Rijk) voet aan wal zetten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

recept australische haverkoeken anzac biscuits © bettyskitchen.nl

Wat zijn Anzac Biscuits?

Tijdens die Eerste Wereldoorlog begonnen de vrouwen haverkoeken, officieel ‘biscuits’, te bakken die naar de mannen aan het front werden gestuurd. Een lekker krokant tussendoortje, al werd het ook regelmatig verkruimeld voor door de (havermout)pap. Het recept voor deze Australische Haverkoeken (Anzac Biscuits), was eenvoudig maar ook goedkoop. De koeken bevatten havermout, bloem, geraspte kokos en ‘golden syrup’, maar belangrijker: ze bleven goed houdbaar tijdens de lange reis naar hun mannen.

Wist je dat… In Australië mag je enkel ‘Anzac Biscuits‘ zeggen en dus echt niet ‘Anzac Cookies’! De term ‘cookies’ is meer iets ‘Amerikaans’ en daarnaast is alles gerelateerd aan ‘Anzac’ beschermd erfgoed. Houd hier rekening mee als je ze wilt afnemen bij de bakkers aldaar.

recept australische haverkoeken anzac biscuits © bettyskitchen.nl

Nog meer wereldse gebakjes en koekjes

Naast deze Australische haverkoeken met kokos is er nog een heerlijke traktatie die je gewoonweg moet proberen. De Australische Lamingtons zijn een gebakje van sponscake, chocolade en kokos, maar uiteraard vind je nog meer weer wereldse gebakjes en koekjes terug op deze site. In Italië kun je bijvoorbeeld niet om de krokante cantuccini koekjes met amandelen heen. In Zuid-Amerika is men dol op karamel en zijn deze Alfajores koekjes met dulche de leche. In Nederland gaan we juist voor kokos makronen of een nostalgische boterkoek maken. In Engeland doe je lekker decadent met een stukje Millionaires shortbread en in de Balkan worden deze Hemelse tongetjes met citroensiroop bij de thee geserveerd. Geniet er van dus!


Print

Recept: Australische Haverkoeken (Anzac Biscuits)

recept australische haverkoeken anzac biscuits © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In Australië viert men vandaag ‘Anzac Day‘, een dag ter ere aan de soldaten die gevochten hebben in o.a. de 1e Wereld Oorlog.  De huisvrouwen schreven destijds geschiedenis door kleine Australische haverkoeken te bakken die nu bekend staan als ‘Anzac Biscuits’. En deze wil jij ook proeven

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 8 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Australische keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram (fijne )havermout
  • 100 gram tarwebloem
  • 100 gram fijne suiker
  • 60 gram geraspte kokos
  • 100 gram (plantaardige) roomboter
  • 2 el ‘golden syrup’ (ik gebruikte maple syrup)
  • 1 tl baking soda
  • 1 el kokend heet water

Extra:

  • ijsscoop
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Stop havermout, bloem, suiker en kokos in een mengkom en roer goed door elkaar.
  3. Smelt de boter met de stroop in een steelpannetje op medium vuur. Zodra alles gesmolten is roer je de bakingsoda in een kommetje met het kokende hete water. Het zal gaan schuimen. Voeg toe aan de boter en roer goed door. Het zal nog meer gaan schuimen dus schenk het direct bij het bloemmengsel en roer goed door zodat alles ‘plakt’.
  4. Gebruik een ijsscoop om 8 bolletjes te scoopen en gebruik je handen om hier een plat koekje van te vormen die ongeveer 1 cm dik is. Zorg er voor dat de randen mooi rond zijn om uitscheuren te voorkomen.
  5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de gouden Australische haverkoeken af gedurende 8 – 10 minuten. Verplaats daarna voorzichtig met een spatel naar een rooster en laat volledig afkoelen en krokant worden.
  6. Eenmaal gebakken kun je de koekjes het beste in een luchtdichte bak bewaren. Dan zijn ze zeker een week of twee goed. Mocht je ze te zacht vinden worden, piep ze dan in een paar minuten even op in de oven op 180 graden.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

 

Notes

Anzac biscuits horen lekker krokant en knapperig te zijn.  Je kunt er ook voor kiezen om ze 2 minuten eerder uit de oven te halen en op de bakplaat af te laten koelen. Dan blijven ze wat zachter namelijk maar ook heel erg lekker!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram


recept australische haverkoeken anzac biscuits © bettyskitchen.nl
recept australische haverkoeken anzac biscuits © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Australische Haverkoeken genaamd ‘Anzac Biscuits‘ wilt gaan maken.

recept australische haverkoeken anzac biscuits © bettyskitchen.nl

Category: Bakrecepten, Koekjes recepten Tags: Australische keuken, baking soda, bloem, Feestdag, golden syrup, havermout, koekjes, kokos, maple syrup, suiker, vegan

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Zoete aardappel koekjes (latkes)
Volgend bericht: 20 x Barbecue recepten (met vlees, kip of vis) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee