Print

Recept: Australische Haverkoeken (Anzac Biscuits)

In Australië viert men vandaag ‘Anzac Day‘, een dag ter ere aan de soldaten die gevochten hebben in o.a. de 1e Wereld Oorlog.  De huisvrouwen schreven destijds geschiedenis door kleine Australische haverkoeken te bakken die nu bekend staan als ‘Anzac Biscuits’. En deze wil jij ook proeven

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 20 minuten
  • Yield: 8 stuks 1x
  • Category: koekjes
  • Method: bakken
  • Cuisine: Australische keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram (fijne )havermout
  • 100 gram tarwebloem
  • 100 gram fijne suiker
  • 60 gram geraspte kokos
  • 100 gram (plantaardige) roomboter
  • 2 el ‘golden syrup’ (ik gebruikte maple syrup)
  • 1 tl baking soda
  • 1 el kokend heet water

Extra:

  • ijsscoop
  • bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden celcius (165 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Stop havermout, bloem, suiker en kokos in een mengkom en roer goed door elkaar.
  3. Smelt de boter met de stroop in een steelpannetje op medium vuur. Zodra alles gesmolten is roer je de bakingsoda in een kommetje met het kokende hete water. Het zal gaan schuimen. Voeg toe aan de boter en roer goed door. Het zal nog meer gaan schuimen dus schenk het direct bij het bloemmengsel en roer goed door zodat alles ‘plakt’.
  4. Gebruik een ijsscoop om 8 bolletjes te scoopen en gebruik je handen om hier een plat koekje van te vormen die ongeveer 1 cm dik is. Zorg er voor dat de randen mooi rond zijn om uitscheuren te voorkomen.
  5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de gouden Australische haverkoeken af gedurende 8 – 10 minuten. Verplaats daarna voorzichtig met een spatel naar een rooster en laat volledig afkoelen en krokant worden.
  6. Eenmaal gebakken kun je de koekjes het beste in een luchtdichte bak bewaren. Dan zijn ze zeker een week of twee goed. Mocht je ze te zacht vinden worden, piep ze dan in een paar minuten even op in de oven op 180 graden.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

 

Notes

Anzac biscuits horen lekker krokant en knapperig te zijn.  Je kunt er ook voor kiezen om ze 2 minuten eerder uit de oven te halen en op de bakplaat af te laten koelen. Dan blijven ze wat zachter namelijk maar ook heel erg lekker!

Keywords: biscuits, koekjes, havermout, kokos, boter, suiker, vegan,